DR. SCHIFFER ANDRÁS,

Teljes szövegű keresés

DR. SCHIFFER ANDRÁS,
DR. SCHIFFER ANDRÁS, az LMP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Ez a törvényjavaslat esszenciája a Fidesz politikájának. Én igazából csak egyetlen dolgot hiányoltam, hogy miért Kontrát Károly államtitkár úr a Belügyminisztérium részéről tartja az expozét. Szerintem sokkal egyenesebb dolog lett volna, hogyha egy házszabálymódosítással Habony Árpádnak biztosítanak lehetőséget, hogy megindokolja ezt a törvényjavaslatot, több szempontból is.
Ez a törvényjavaslat azért esszenciája a Fidesz politikájának, mert minden létező gonoszság és gazemberség ebben benne van, azt hiszem, legkevésbé jogharmonizációról kellene a törvényjavaslat kapcsán beszélni. Miért állítom ezt?
Egyik oldalról a törvényjavaslat a már elismert menekültek kapcsán, nem a gazdasági bevándorlók, nem terroristák vagy bűnelkövetők, a már elismert menekültek kapcsán megvonja azokat az ellátásokat, azokat a jogokat, amelyeket egyébként Magyarország nemzetközi egyezmények alapján is nyújt ezeknek a személyeknek. Megvonja, és közben arcátlanul a magyar emberek biztonságára hivatkozik. Második lépcsőben, miután uszították az embereket a gazdasági bevándorlókkal szemben hónapokon keresztül, megvonják ezeket az ellátásokat azoktól, akik tényleges menekültek, nem gazdasági bevándorlók; második lépésben könnyítik azt az üzletet, amivel viszont gazdasági bevándorlókat hozhatnak be Magyarországra. Mert a letelepedésikötvény-biznisz - beszéljünk nyíltan és világosan - arról szól, hogy önök a hazaárulásnak egy minősített esetét elkövetve, pénzért árulják az állampolgárságot. Gyakorlatilag nem tesznek mást, mint egy jó üzlettel gazdasági bevándorlókat hoznak be Magyarországra, és itt önöket az sem érdekli, hogy adott esetben ez milyen nemzetbiztonsági kockázattal jár. Majd harmadik lépésben, miután még a genfi egyezmény alapján elismert menekültektől a nekik járó ellátásokat is meg akarják vonni, könnyítik a letelepedésikötvény-bizniszt, hogy még több gazdasági bevándorló jöhessen be Magyarországra, mit tesznek? Jogharmonizációs mázba bújtatva, megkönnyítik, hogy német nagyvállalatok könnyebben hozzák be azokat a munkásaikat, akik adott esetben a Németországban befogadott migránsok. Nem érzik azt, hogy mekkora képmutatás és szemétség ez az egész törvényjavaslat? Komolyan nem érzik?
Képesek riogatni az embereket a menekültekkel, képesek azt elmondani, hogy a menekülteknek nyújtott ellátások veszélyeztetik a magyar emberek biztonságát, majd ugyanebben a törvényjavaslatban megengedik, hogy az önök kiemelt stratégiai partnerei, beszéljünk nyíltan és világosan: német nagyvállalatok - hiszen az Orbán-kormány politikája gyakorlatilag német nagyvállalatok cselédjévé teszi a magyar munkavállalókat - az oda beáramlott migránsokat ide behozzák elvégezni a magyarországi gyárakban a munkát. Kit néznek hülyének? Nem önök plakátolták ki Magyarországot azzal, hogy „ha Magyarországra jössz, nem veheted el a magyar emberek munkáját”?
Tehát egyik oldalon megvonják az integrációs támogatásokat, egyik oldalon tökéletesen kiszolgáltatott, jogfosztott helyzetbe hozzák azt a kevés embert, akivel kapcsolatban egyébként én jól emlékszem az őszi vitákra, még Z. Kárpát Dániel is azt mondta, hogy a segítő kezet nem lehet megtagadni tőlük, a másik oldalon pedig megengedik azt, hogy a német nagyvállalatok, akik egyébként valószínűleg nagy haszonélvezői ennek az egész válságnak, behozzák az olcsó munkaerőt Magyarországra. Mindeközben pedig pörög a letelepedésikötvény-biznisz, és önök magukat nemzetinek nevező pártként pénzért árulják a magyar állampolgárságot. Tényleg nem sül ki a szemük? Egy ilyen törvényjavaslatot ide behoznak, és közben jogharmonizációra hivatkoznak? Menjünk sorjában!
Ami a törvényjavaslatnak azt az elemét illeti, hogy a Magyarországon menekülti elismerést kapott személyekkel kapcsolatos különböző intézményeket szűkítik, egyvalamit tisztázzunk. Már amikor ez a globális migrációs válság elérte Magyarországot, az LMP következetesen azt képviselte, hogy Magyarországnak is és az összes európai országnak, az összes európai kormánynak, illetve az európai intézményeknek világosan meg kell tudniuk különböztetni a tényleges háborús, illetve klímamenekülteket, a gazdasági bevándorlókat, illetve ezektől el kell tudni különíteni azokat, akik bűnelkövetői, terrorista szándékkal érkeznek Európába. Ebben a feladatban elbukott az Európai Unió és elbukott Magyarország is.
Most ez a törvényjavaslat, félreértés ne essék, legalábbis ez a része ennek a törvényjavaslatnak nem gazdasági bevándorlókkal foglalkozik, hanem menekültekkel. Olyan személyekkel, akiket nem pusztán kibombáztak, mondjuk, Aleppóban, hanem Magyarország, az önök által igazgatott kormányzati szervek is elismerik, hogy ők menekültek. Mit mond velük kapcsolatban ez a törvényjavaslat? Egyrészt hogy megszűnne a nemrég bevezetett integrációs szerződés intézménye. Ezek után azt mondják, hogy lehetőség szerint menekültügyi őrizetben 3 négyzetméter illetné meg a férfi és 3,5 négyzetméter a női menedékkérőket, családoknak pedig csak 8 négyzetméter járna, ezenkívül pedig azt mondják, hogy nem kapnak egy fillér költőpénzt sem ezek a személyek; eddig havi 2850 forint illette meg őket.
Tényleg komolyan gondolják azt, hogy a valóban kritikus európai biztonsági helyzetben a magyar állampolgárokat azzal fogják megóvni, hogyha - és tényleg néhány száz emberről beszélünk szerintem, hiszen önök jelentették be, hogy már a menekülttáborokat is be lehet zárni Magyarországon, az ön kormánya jelentette be, államtitkár úr, hiszen nincsenek menekültek, tehát itt egy nagyon kis számú csoportról beszélünk - őket embertelen körülmények között tartja Magyarország, az, hogy az integrációs szerződéseket megszünteti, ezáltal bárkinek javulni fog a biztonságérzete Magyarországon? Ezt tényleg komolyan gondolják?
Ezen a ponton szólni kell arról az égbekiáltó demagógiáról, amivel ezeket az egészen vérlázító intézkedéseket önök indokolták. Azt mondták, hogy ezeket a személyeket ne illesse meg semmi, ami a magyar embereket nem illeti meg. Egyetlen dologgal nem néznek szembe, hogy a magyar embereknek, mint mindenkinek, aki a saját hazájában él, van hazája. Ezek az emberek, akik Magyarországon vagy bármilyen más országban menedékjogot kapnak, tehát a nemzeti hatóságok elismerték menekültként, ezek az emberek kénytelenek voltak elhagyni a hazájukat. Ezért én azt gondolom, hogy csöppnyi emberséggel be lehet látni, hogy azért ez nem egy jelentéktelen különbség.
Menjünk tovább! Miközben önök a gazdasági bevándorlók elleni harc jegyében jogfosztják azokat, akik menekültstátuszt élveznek Magyarországon, ezek után könnyítik a letelepedésikötvény-bizniszt. Nézzük meg, hogy kik a haszonélvezői ennek a letelepedésikötvény-biznisznek. Offshore cégek.
Önök beszélnek szabadságharcról? Háromszor terjesztettünk elő törvényjavaslatot ebben a Házban, hogy az offshore lovagokat seprűzzük ki Magyarországról. Ehhez képest a letelepedési kötvény fő haszonélvezői offshore lovagok. Ennek a nemzetgazdaságnak az életerejét offshore cégekbe pumpálták ki negyedszázad alatt, a magyar államadósság két és félszerese ment ki Magyarországról, a magyar emberek által megtermelt jövedelem tekintélyes része kiment azért, mert a politikusok offshore cégek mögé bújva lopják meg ezt az országot. Ezek után önök nemcsak bevezetnek, hanem még könnyítenek is egy olyan intézményen, ahol áruba bocsátják a magyar állampolgárságot, meg sem nézik azt, hogy milyen nemzetbiztonsági érdeket veszélyeztet egy-egy személy, aki egy cég mögött áll, aki lejegyzi ezeket a kötvényeket és jogot szerez, és egyébként pedig a jogokat kiadják offshore cégeknek.
Államtitkár úr minden bizonnyal nem olvasta a Heti Válasz múlt heti cikkét, ahol azt írja az újság - és semmiféle cáfolat nem érkezett -, hogy a sokmilliárdos letelepedési biznisz mögött egy olyan cég áll, amivel kapcsolatba hozható az önök informális tanácsadója, Habony Árpád is.
(18.30)
Egy liechtensteini strómannal van eltakarva ez a VolDan Investments nevű cég, és egy olyan üzleti kör van mögötte, akiket még önök neveztek SZDSZ-közelinek 2010 előtt. Milyen országban élünk, államtitkár úr? Ez a letelepedésikötvény-biznisz nem a magyar embereknek hoz hasznot, hanem valaki egészen másnak! És közben az a jövedelem, aminek itt kéne ketyegnie, és Magyarországot, a magyar embereket kéne gazdagítania, kimegy a Kajmán-szige-tekre, meg az ördög tudja, hová!
Államtitkár Úr! Az adóbevétel-kiesés egy évben a letelepedésikötvény-biznisz miatt tízmilliárdos nagyságrendű, az összes veszteség azáltal, hogy offshore cégeket bíznak meg, százmilliárdos nagyságrendű. Ez a százmilliárd forint ma hiányzik az iskolákból, hiányzik a kórházakból. És ezt a bizniszt akarják könnyíteni ezzel a törvénnyel! Az, amit önök jogharmonizációnak neveznek, nézzük meg, beszéljünk világosan, mit jelent. Ez azt jelenti, hogy harmadik lépésben a kormány stratégiai partnereinek további különleges elbánást biztosítanak. Megint beszéljünk nyíltan, a különleges elbánás azt jelenti, hogy az Orbán-kormány a hangzatos szabadságharcos szólamokkal szemben egyáltalán nem tér le arról a pályáról, amit a korábbi kormányok folytattak. Továbbra is egy összeszerelő országot képzelnek el, továbbra is egy alapvetően exportvezérelt, függő gazdaságot képzelnek el.
Maximum önök abban sáfárkodnak, hogy a betelepülő összeszerelő üzemektől védelmi pénzt kérnek. A kiemelt stratégiai partnerségi megállapodás nem több és nem kevesebb, mint hogy a magyar kormány védelmi pénzt kér azért, hogy kedvező feltételek között itt szereljék össze a más országokban kitalált termékeket ahelyett, hogy az erőforrások alapvetően magyar termékek kifejlesztésére fordítódnának. Harmadik lépésben ugyanis önök megkönnyítik azt, hogy a kiemelt stratégiai partnerek, jórészt német nagyvállalatok, a hozzájuk érkező alkalmazottakat könnyebben utaztathassák be és biztosítsák nekik a munkavállalási engedélyt.
Mit jelent ez? Önök sorban kötötték a kiemelt stratégiai partnerségi megállapodásokat, például német nagyvállalatokkal. A német nagyvállalatok nagy haszonélvezői ennek az egész migrációs válságnak, hiszen az olcsó munkaerőt le lehet fölözni. Mi pont arról beszéltünk már ősszel is, hogy ennek az egész globális migrációs krízisnek az egyik tragikus hozadéka az, hogy végletesen meg tudja bontani a globális egyensúlyt. Itt globális nagyvállalatok állnak sorba azért, hogy a minél olcsóbb munkaerőt le lehessen fölözni. Még ki se kell helyezni a termelést ezer-kétezer kilométerrel odébb. És önök most lehetőséget biztosítanak arra, hogy miközben teletömték adókedvezményekkel ezeket a nagyvállalatokat, mondván, hogy ők majd a magyar embereknek fognak álláshelyet kínálni, tessék, itt van a törvénymódosítás: a lefölözött olcsó munkaerőt akadálytalanul szállíthatják be adott esetben Magyarországra. Itt zárul be a képlet.
Államtitkár Úr! Ez a törvényjavaslat azt jelenti, hogy továbbmennek önök azon a pályán, amit nagyon jól illusztrál az a számarány, ami arról szól, hogy miközben önök az Audinak adott esetben 22 millió forintot biztosítanak egy új munkahelyért, a Mercedesnek szintén 10-20 milliós nagyságrendben biztosítanak támogatást munkahelyenként - annak idején még a Gyurcsány-Kóka-kormány a Hankooknak 11 millió forintot adott per munkahely -, közben a hazai kkv-k munkahelyteremtési támogatásánál 1610 új munkahelyet akarnak létrehozni 3 milliárd forintból. Ez azt jelenti, hogy munkahelyenként önök 1,8 millió forintot adnak a hazai mikrovállalkozásoknak, szövetkezeteknek, a hazai kkv-szektornak. Továbbmennek azon az úton, ahol egy multinacionális cég tízszer annyi támogatást kap egy darab munkahelyért, mint egy hazai mikrovállalkozás, egy hazai szövetkezet, egy hazai kkv.
Tehát összefoglalva, ez a törvényjavaslat egyrészt szembemegy a Magyarország által elismert nemzetközi egyezményekkel, embertelen; olyan szigorításokat, olyan jogmegvonásokat alkalmaz néhány száz, az Orbán-kormány által is elismert menekültstátuszú személlyel szemben, ami egyébként semmiféle összefüggésben nincs Magyarország vagy Európa biztonsági helyzetével. Fölpörgetik a letele-pedésikötvény-bizniszt, ahol egyesek, kormányközeli személyek járnak jól, közben pedig adózatlanul lehet kipumpálni a jövedelmet a magyar nemzetgazdaságból, miközben az LMP offshore-ellenes törvényjavaslatait sorra seprik le az asztalról. Harmadrészt pedig könnyítik, hogy az önök stratégiai partnerei azok után, hogy fölnyalták a magyar vállalkozókhoz képest tízszer akkora állami támogatást munkahelyenként, még csak arra se legyenek kötelezve, hogy magyar embereket foglalkoztatnak a magyarországi üzemekben, behozhatják a saját munkásaikat, a saját embereiket, a saját mérnökeiket. Tehát ez az önök munkahelyteremtési programja egy hatalmas blöff, önök úgy adnak kiemelt stratégiai partnereknek támogatásokat, hogy még azt sem garantálják, hogy ezekben az összeszerelő üzemekben magyar embereket foglalkoztassanak. (Kontrát Károly: Elnök úr! - Az elnök csenget.) Háromszoros gazemberség és többszörös átverés ez a törvényjavaslat. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem