FARKAS GERGELY,

Teljes szövegű keresés

FARKAS GERGELY,
FARKAS GERGELY, a Jobbik képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A Jobbik frakciója nevében is támogatásunkról tudom biztosítani önöket, mi is támogatni fogjuk a javaslatot. A bizottságban tartózkodtunk, de ez mindösszesen annak szólt, hogy mi tartottuk volna annyira fontosnak ezt a javaslatot, hogy az előterjesztő is megjelenhetett volna a bizottsági ülésen, és ott is indokolhatta volna ezt az előterjesztést, ehelyett ott egy szó nem hangzott el, hogy miről is szólna ez a javaslat. De lépjünk ezen túl! Valóban úgy gondoljuk, hogy ha csak néhány ezer főnek is ez könnyebbséget jelent a fiatalok szempontjából, hogy ily módon tudják teljesíteni a diplomájukhoz szükséges szakmai gyakorlatot, akkor miért ne legyen, természetesen mi is támogatjuk.
Ugyanakkor szeretném felhívni a figyelmet a szakmai gyakorlatok problémájára, hogy mi úgy gondoljuk, az egy jó dolog, hogy könnyebben teljesíthetővé tesszük a szakmai gyakorlatokat, viszont nagyon komoly minőségi problémák vannak a szakmai gyakorlatok esetén. Államtitkár úrra nézek ezzel kapcsolatban, és kérdezem, hogy van-e önökben nyitottság ezen kérdéskör megnyitására, mert mi úgy gondoljuk, annak érdekében, hogy valóban be tudja tölteni a célját a szakmai gyakorlatok rendszere, és valóban olyan tudással gyarapodjanak a fiatalok, amely szükséges a diplomájukhoz és a későbbi munkahelyi elhelyezkedést elősegíti, ahhoz nagyon komoly változtatásokra, mondhatni, reformokra lenne szükség.
Mire is gondolok? Tudjuk nagyon jól, hogy mennyire elterjedt az, hogy olyanfajta munkákra foglalkoztatják ezeket a fiatalokat, ami semmiféle szakmai tudással nem bővíti az ő felkészültségüket, a kávéfőzéstől a fénymásoláson keresztül lehetne sorolni. Ennek ellenére, hogy hiába végez valaki akár több héten keresztül ilyenfajta munkát, ugyanúgy a legtöbb esetben leigazolják a szakmai gyakorlatot biztosító helyek ezt a néhány hetes munkavégzést.
Mi is lehetne itt a megoldás? - hogy ne csak a kritikát mondjam, ne csak a problémát. Az lehetne például az egyik megoldás, ha egyfajta visszajelzést kérnénk a fiataloktól, hogy mégis milyennek találta az adott szakmai gyakorlati helyet. Amennyiben lenne egy ilyen visszajelző rendszer - és egyébként ez számtalan más esetben is működik -, ebben az esetben megoldható lenne az, hogy egy későbbi szakmai gyakorlatot kereső fiatal ez alapján a visszajelző rendszer alapján tudja kiválasztani, hogy milyenfajta helyre, milyenfajta munkaadóhoz érdemes neki elmenni, hogy teljesítse a szakmai gyakorlatát. Ugyanis ha látja az adott munkahelyről, hogy itt az előző gyakornokok is olyan visszajelzést adtak, ami alapján ezen a helyen nem a szakmai tudásuk bővítése érdekében használták a fiatalokat, akkor a fiatal is ez alapján tud döntést hozni. Kérdezem tehát, hogy nyitottak-e arra, hogy egyfajta felsőoktatási hallgatókat érintő, online informatikai visszajelző rendszert vezessenek be, amely esetében lehetne a fiataloknak visszajelzést adni a szakmai gyakorlatot adó munkahely részéről.
Nagyon nagy probléma továbbá, hogy a fiatalok nehezen találnak szakmai gyakorlati helyet. Ez a törvényjavaslat, mondhatni, ezt a célt szolgálja, ezt a célt elősegíti, de úgy gondoljuk, hogy nem elégséges. Szükség lenne arra, hogy minél több felsőoktatási intézményben, sőt akár az összes felsőoktatási intézményben külön karrierirodák, a HÖK-ök vagy bármilyen más intézményi szervezet által koordinálva működhessen annak a lehetősége, hogy a fiatalok minél könnyebben tudják megtalálni azt a munkaadó helyet, ahol a szakmai gyakorlatukat el tudják végezni, és az ehhez szükséges adminisztrációban is segítséget tudnak kapni, ugyanis az adminisztráció kérdése is nagyon fontos kérdés, itt is nagyon sok fiatalnak beletörik a bicskája, hogy éppen most neki milyen papírokat kell kitöltetnie, kivel, hogyan, hol kell leadni. Szükség lenne annak a rendszernek a kiépítésére is, amely ezt elősegíti, és tényleg megadja a fiataloknak azt a szükséges tudást, ami a munkába álláshoz elengedhetetlen.
(11.50)
Szükséges lenne különböző módon motiválni is a munkaadó helyeket annak érdekében, hogy fogadjanak szakmai gyakornokokat. Nagyon nehéz megtalálni a fiataloknak ezeket a helyeket, és ezért lenne fontos a kormánynak ösztönzőrendszereket beépíteni adó-, járulékkedvezményekkel különböző támogatásokra, amire volt is egyébként kezdeményezés az önök részéről. Ezt mi kevésnek tartjuk, szeretnénk ennek a kiterjesztését annak érdekében, hogy ne tehernek, nyűgnek érezzék a munkaadók azt, hogy nekik egy gyakornokkal kell foglalkozni, hanem úgy tekintsenek rá, hogy nekik ez akár pénzügyi szempontból, mert tudjuk, nagyon sokszor ez motiválja őket, akár másmilyen szempontból, de megéri nekik gyakornokokat fogadni.
Úgyhogy számos ilyen probléma lenne, és szeretném kérni az államtitkár urat, a képviselő urakat, hogy a szakmai gyakorlatok rendszerével rendszerszinten is foglalkozzunk, mert jó dolog az, hogy most ezzel a törvénymódosítással több ezer diáknak elősegítik, hogy könnyebben tudják teljesíteni a gyakorlatukat, ami ugye a diplomához kell, de hogyha ez nem minőségi gyakorlati program lesz, akkor nem fogunk célt érni vele, akkor továbbra is olyan irreális elvárásokat fognak szabni a pályakezdők részére a munkaadók, hogy akár többéves gyakorlatot is elvárnak tőlük. Ennek az az oka, azért várnak el többéves gyakorlatot, mert ők is tudják, hogy az egyetem alatt elvégzett néhány hónapos gyakorlat nem olyan szakmai tudásra készíti fel őket, amely számukra hasznos lehetne, számukra releváns lenne, ezért van az, hogy irreális feltételeket szabnak a pályakezdők részére. Hogyha a szakmai gyakorlatokat a minőség szempontjából tudnánk javítani, akkor viszont elérhetnénk azt, hogy nem ilyenfajta teljesíthetetlen feltételekkel kellene találkozni egy pályakezdő fiatalnak, amikor is az első munkahelyét keresi.
Én tehát amellett, hogy még egyszer mondom, támogatni fogjuk ezt a javaslatot, erről szeretném biztosítani önöket, arra is szeretném kérni a kormányt, hogy a szakmai gyakorlatok kérdéskörével átfogóan foglalkozzunk, ha nem is ezen vita keretein belül, de mi nyitottak lennénk egy párbeszédre, számos ötletünk, javaslatunk van. Egy olyan területről van szó, amely a fiatalok szempontjából nagyon fontos lenne, és azt tapasztaltuk, hogy az elmúlt évek során önök nem megfelelő módon álltak ehhez a kérdéshez, nem érzékelték a probléma súlyát ezen a területen.
Tehát szeretnénk kezdeményezni, hogy ilyen téren legyenek partnerek abban, hogy a szakmai gyakorlatok rendszerét közösen tudjuk javítani a fiatalok érdekében. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem