EGYED ZSOLT

Teljes szövegű keresés

EGYED ZSOLT
EGYED ZSOLT (Jobbik): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Le kell szögeznünk, hogy tényleg és valósan több évtizedes elmaradásunk van az állatvédelem területén. Sajnos, ha Nyugat-Európa felé tekintünk, akkor levonhatjuk a konzekvenciát, hogy talán még több is. Viszont örömmel tapasztaltam az elmúlt néhány hétben, hogy mióta januárban útjára indítottam az állatvédelmi kerekasztalt, onnantól kezdve minden pártnak hirtelen fontos lett az állatvédelem. Bár meg kell itt jegyeznem, hogy sajnos azt nem tartom elég hitelesnek az önök részéről, hiszen önök a harmadik ciklusukat töltik, a Szocialista Párt három cikluson át kormányzott, és önök tehettek volna ezért, meghozhatták volna a megfelelő törvényeket. Mégsem történt ebben az ügyben semmi. Úgyhogy úgy gondolom, nem hiteles az önök kiállása e mellett az ügy mellett.
De nem is ezt tartom igazán fontosnak, hanem azt, hogy valami előrelépés történjen. Ugyanis tarthatatlan állapotok uralkodnak. Itt most szeretném felhívni például azokra az állatkínzásos esetekre a figyelmet, amelyekre csak az elmúlt időszakban derült fény; ugye, Deteken, Kazincbarcikán, Sajószentpéteren és most legutoljára Kecskeméten is, ahol civil állatvédő szervezetek megszervezték a tüntetést. Egyébként Sajószentpéteren is meg fogjuk tartani 23-án a tüntetésünket, mert úgy gondoljuk, hogy a kiállás mindenképpen fontos.
De mik is ezek az esetek, hogyan néznek ki? Mert sajnos nagyon szerteágazó ezek története. Itt mindenképpen meg kell említeni az illegális kutyaviadalokat, amelyek tapasztalataim szerint a települések, városok szegregátumaiban történnek. Sajnos, nekem is, az állatvédőknek is az tapasztalatunk, hogy amikor ez bejelentésre kerül a rendőrség felé, nem igazán történnek megfelelő lépések az ügyben, nem igazán kívánnak vele foglalkozni. Itt talán a Belügyminisztériumnak van ebben a legnagyobb felelőssége, hogy a rendőrség fejében elültessék azt, hogy ezek igenis fontos ügyek, és hatalmas társadalmi felháborodást keltenek.
Nagyon fontos azt is megemlíteni, ami az elmúlt napokban történt, és született egy felmentő ítélet gyakorlatilag. Egy vadász egy turistacsoport mellől kilőtte a kutyát úgy, hogy ráadásul a turistacsoportot utána fegyverrel fenyegette. Hát, tisztelt képviselőtársaim, egy jól működő országban ezért minimum évekre bezárták volna a vadászt. Ugyanis itt több jogi tétel is felróható lenne ellene. Egyszerűen elfogadhatatlan!
Egyébként képviselőtársaimmal valószínűleg - nem valószínűleg, biztos - kezdeményezni fogjuk a vadászati törvény szigorítását is. Mert például az ilyen esetekben, amiről az előbb beszéltem, minimum az, hogy örökre elvegyék attól az embertől a fegyvertartási engedélyt, mert veszélyes mindenkire, veszélyes a társadalomra. Sajnos le kell itt szögezni, hogy a vadásztársadalom is úgy néz ki ma, hogy 20 százalék tényleges vadász, 80 százalék pedig azért vadász, mert van rá pénze.
Szeretnék egypár gondolatot elmondani a gyepmesteri telepekről is. Nagyon jól tudjuk, hogy milyen állapotok uralkodnak. A civil társadalomnak az lenne az elvárása, hogy mindenképpen tegyük meg a megfelelő lépéseket ahhoz, hogy ezt a rendszert szép lassan építsük le, és ezeket a gyepmesteri telepeket adjuk át civil állatvédő szervezeteknek. Úgy gondolom, ez lenne az emberséges és talán a legjobb megoldás ebben a helyzetben.
Mindenképpen meg kell említenem az ebtenyésztési törvényt is, ami jelenleg itt van a tisztelt Ház előtt. Úgy gondolom, ez is a tenyésztők ellen van. Már elmondtam államtitkár úrnak azt is, hogy nem ez lenne az elsődleges feladat. Az elsődleges feladat az lenne, hogy törvényileg tegyünk különbséget a tenyésztő és a szaporító között, mert jelenleg, ha megnézi valaki az ilyen hirdetős oldalakat, tele van olyan kutyákkal, amiknek szerintem semmi közük a tenyésztéshez, hanem gyakorlatilag szaporítók kezei közül kerülnek ki.
A másik nagyon fontos dolog, és szeretném még itt megemlíteni, hogy egy felelős kormányzat nem elsősorban azon gondolkozna, hogy az ebtenyésztési törvényt módosítgassuk ide-oda, hanem arra kellene egy kampányt elindítani, hogy aki állatot szeretne magához venni, az fogadjon örökbe inkább a menhelyről kutyát, macskát.
(9.40)
Ugyanis jelenleg is áll az a tendencia Magyarországon, hogy mi látjuk el Nyugat-Európát kutyákkal, mert nincs megfelelő szabályozás, nincs megfelelő olyan rendszer, ami megakadályozná a nem kívánt szaporulatot.
Végezetül még annyit szeretnék elmondani, hogy mindenképpen szükség van egy országos ivartalanítási akcióra, mert addig a civil állatvédők szélmalomharcot vívnak ebben az ügyben, addig nem fognak változások történni. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem