DR. ARADSZKI ANDRÁS

Teljes szövegű keresés

DR. ARADSZKI ANDRÁS
DR. ARADSZKI ANDRÁS nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Köszönöm, hogy lehetőséget adott nekem arra, hogy válaszoljak az ön felvetésére. De hát amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten.
Tisztelt Képviselő Úr! Azért emlékeztetni szeretném, hogy az önök regnálása alatt, az MSZP-kormányzás idején háromszorosára emelték a földgáz árát és kétszeresére a villamos energia árát. A rezsicsökkentés következtében ma jelenleg Európában paritásos, azaz euróban számolva a villamos energia átlagárában Magyarország a negyedik, míg a földgázátlagárak tekintetében a második legalacsonyabb árakkal rendelkezik Európában. Azt is hozzá kell tennem, hogy csökkent a kintlévőségek összege is és a kintlévőségekkel érintett családok száma is az elmúlt évek alatt.
Azt is hozzá kell tenni, hogy amikor a rezsicsökkentést eldöntöttük, az MSZP hevesen ellenezte ezt a döntést (Dr. Tóth Bertalan: Megszavaztuk, ez nem így van! Megszavaztuk!) Többek között ezt mondta Kovács Tibor képviselő úr, MSZP-s képviselő úr 2013. XI. hó 26-án itt a Házban egy vita során: „Na most, akkor beszéljünk a rezsicsökkentés következményeiről, tisztelt államtitkár úr.” - ez nem én voltam. „Ön beszélt arról, hogy milyen fontos az, ha egy olyan energiarendszer van egy országban, ami fenntartható, energiatakarékos és hosszú távon működőképes. Na most, ha a rezsicsökkentés következtében az egyes szolgáltató társaságoknak annyi bevételük sincs, hogy a legcsekélyebb fejlesztéseket hajtsák végre, annak azonnali következménye sincs.” Ezt tudomásul kell venni, hogy amikor még multikézben volt az energiahálózat, az energiaszolgáltatás, akkor kivont karddal védték önök a multik gazdasági érdekeit, a multik profitját. Amikor a gáz területén az energiaszolgáltatók döntő többsége állami kézben van, akkor ez az aggodalom nincs meg, de nem is kell hogy meglegyen, mert az Első Nemzeti Közműszolgáltatótól igénybe vett szolgáltatások nonprofit jellegűek, azaz a nyereséget arra fordítják csak, hogy a rendszereket fenntartsák, osztalékot ezek a cégek nem vesznek ki.
Ezzel szemben azt is el kell mondani, ön nagyon jól tudja, képviselő úr, hogy az egyetemes szolgáltatói árnak mintegy ötödét befolyásolja a gáz világpiaci ára.
(9.10)
A többi az úgynevezett rendszerhasználati díj, amely ahhoz szükséges, hogy a gázt igénybe tudják venni a fogyasztók, amikor megnyitják a gázcsapot, akkor tudjanak főzni, tudjanak fűteni, és tudjanak normális körülmények között élni.
Ez a 26 százalékos csökkenés, 25 százalékos igénybevétel azt jelenti, hogy közvetlen hatása a gázárra a világpiaci árnak nincsen. A változás alapvetően az, hogy ez így történik, hogy alacsonyabban szerezhető be a gáz, az azt jelenti természetesen, hogy a korábbi rezsicsökkentéseket a kormány megalapozottan, előre kalkulálva a gázár alakulásával hozta meg, és ennek következtében kimondhatjuk, hogy a rezsicsökkentés gázár és elektromos áram vonatkozásában nyilvánvalóan fenntartható és hosszú távon fenntartható.
Ezzel szemben, amit önök most követelnek, a fenntarthatóságot ássa alá. De ha a mai napon megvitatjuk a gáztörvény módosítását, abból az is látszik, hogy a kormány annyira előrelátóan gondolkozik, hogy az ebből eredő esetleges előnyöket úgy fogja alkalmazni, hogy hosszú távon a rezsicsökkentés sikerei fenntarthatóak legyenek. Amit önök kérnek, az nem más, mint populizmus, az nem más, mint annak a beismerése, hogy hoppá, a fejünkhöz kapunk és rájövünk, hogy 8 évig bűnös módon zsarolták a magyar embereket a gázárnövekedésekkel, bűnös módon mások zsebébe tették a hasznot. Úgy gondolom, tisztelt képviselő úr, hogy ha ezt felismeri és szakmailag is végiggondolja az ön által elmondottakat, akkor rá kell jönnie, hogy a kormány a rezsicsökkentés kiteljesítése, fenntartása érdekében jól jár el.
Hiába próbálkozik, önök a rezsinövekedés kormánya politizálását követték, a Fidesz-KDNP-kormány hosszú távon a rezsicsökkentés kormánya volt, lesz és marad is. Köszönöm megtisztelő figyelmét. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem