DR. VEJKEY IMRE

Teljes szövegű keresés

DR. VEJKEY IMRE
DR. VEJKEY IMRE (KDNP), a napirendi pont előadója: Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A természetes személyek adósságrendezéséről szóló 2015. évi CV. törvény a magáncsőd magyarországi bevezetését, a családok adósságcsapdából való kikerülésének eljárásrendjét és jogi keretét teremtette meg 2015. június 30-ával. A törvénynek a kereszténydemokraták által hangsúlyozottan megvalósítani kívánt célja az volt, hogy a fizetésképtelenné vált hiteladós családok adósságai rendezésre kerüljenek.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! A T/9541. számú képviselői indítványommal benyújtott törvényjavaslat célja pedig az, hogy a magáncsődtörvény kis terjedelmű módosításával segítse a családi adósokat, hiteladósokat. Ez a kis terjedelmű módosítás arra irányul, hogy az első ütemben érvényes szabályok szerint megindítható adósságrendezési eljárások kezdeményezésére nyitva álló 2016. március 1-jei határidő meghosszabbításra kerüljön 2016. szeptember 30-ig. A törvénymódosítás tehát azoknak a hiteladós személyeknek is ad lehetőséget, új esélyt az adósságcsapdából való kikerülésre magáncsődeljárás keretében, akik idáig nem kísérték figyelemmel a vonatkozó tájékoztatásokat, jogszabályi előírásokat, és ezért lekésték az adósságrendezési eljárás kezdeményezésére irányuló határidőket.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Amennyiben a parlament a törvénymódosítást elfogadja, akkor azon honpolgáraink is kezdeményezhetik majd az eljárást, akik elmulasztották az eljárás kezdeményezésére szabott korábbi törvényi határidőt. A törvénymódosítást folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell annak érdekében, hogy ne kerüljenek elutasításra azok az adósságrendezésre irányuló kérelmek, amelyeket a korábbi szabályok szerint késve, de benyújtottak.
Tekintettel arra, hogy a banki elszámoltatási törvényekkel még 2014-ben megakasztott kényszerértékesítések folytatásának jó néhány hiteladós család esetében már nincs jogi akadálya, a fizetésképtelen adósoknak az áll az érdekükben, hogy ha megfelelnek a magáncsőd törvényi előírásainak, akkor minél hamarabb kezdeményezzék az adósságrendezést és az ezzel járó csődvédelmet.
(14.20)
Az eljárás kezdeményezésével ugyanis napokon belül ideiglenes csődvédelmet kapnak, így nem folytatódhatnak vagy nem indulhatnak el ellenük a végrehajtási és kényszerintézkedési eljárások, az adós a tartozásait a magáncsődeljárás feltételei szerint törlesztheti.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! A Családi Csődvédelmi Szolgálat fővárosi és megyei kormányhivataloknál felállított ügyfélszolgálata tájékoztatást nyújt az eljárás megindításához, sőt kérelem náluk is benyújtható. A Családi Csődvédelmi Szolgálat honlapján is megtalálnak az érdeklődők minden részletes információt, és ennek alapján mérlegelhetik, hogy az állami adósmentésnek ezzel a lehetőségével élni kívánnak-e.
Említést érdemel, hogy nem minden esetben kerül sor bírósági adósságrendezésre, bíróságon kívül is meg lehet egyezni a hitelezőkkel. Ennek időtartama alatt is megilleti az adóst a csődvédelem. Mind a bíróságon kívüli, mind pedig a bírósági adósságrendezési eljárásban az adós és a hitelező érdekeinek közelítésével lehet személyre szabott megoldást kidolgozni arra, hogy a fizetési nehézségekkel küzdő személyek néhány év adósságtörlesztést követően kikerüljenek az adósságcsapdából.
Kérem, támogassák a természetes személyek adósságrendezéséről szóló 2015. évi CV. törvény módosításáról szóló T/9541. számú törvényjavaslatot. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormányzó pártok padsoraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem