WITZMANN MIHÁLY

Teljes szövegű keresés

WITZMANN MIHÁLY
WITZMANN MIHÁLY (Fidesz): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! A kormány a külügyi tárca számára kiemelt célként határozta meg a magyar külgazdasági érdekek érvényesítését és a beruházások minél hatékonyabb ösztönzését. A közzétett gazdasági elemzések is jól mutatják, hogy a nagy horderejű államközi megállapodások mellett igen erős gazdaságélénkítő hatása van azoknak az egyezményeknek is, amelyek a magyar gazdaság húzóerejének számító autóiparban valósultak meg az elmúlt esztendőkben. Ma már azt is nyugodtan kijelenthetjük, hogy ennek a fajta gondolkodásmódnak és a tudatos előkészítő tervezésnek az eredményei egyre inkább látszanak, hiszen a tavalyi, 2015-ös évben a járműipar teljesítménye mintegy 19,6 milliárd euró volt, amely csaknem 14 százalékkal, vagyis 2,4 milliárd euróval haladta meg az egy esztendővel korábbi értéket.
Ahogy a Nemzeti Befektetési Ügynökség által szervezett járműipari konferencián a napokban is elhangzott, tavaly 7833 milliárd forint termelési értéket állított elő a magyar autóipar hazánkban, amely 17,6 százalékkal volt több, mint az előző évben, 2014-ben. Mindemellett szintén örvendetes tény az is, hogy csak a járműgyártásban dolgozók száma a 2015-ös évben a 149 ezer főt is meghaladta. Azt hiszem, hogy amikor ilyen örömteli eredményekről és sikeres gazdasági teljesítményről számolhatunk be a magyar ipar kapcsán, akkor sajnálatos módon nem mehetünk el amellett, amit az ellenzék rendszeres politikai hangulatkeltés kapcsán csinál vagy reményében tesz, és jól láthatóan folyamatosan próbálja relativizálni az ipari szektorban elért egyértelmű előrelépéseket.
Tisztelt Képviselőtársaim! Sajnos úgy tűnik, mára már odajutottunk, hogy az ellenzék számára az úgynevezett összeszerelő üzem kifejezés szinte egyfajta szitokszóvá vált. Felháborítónak tartom, hogy egy magát felelősségteljesnek és konstruktívnak gondoló ellenzék számára közel 150 ezer család biztos megélhetése, egzisztenciája ennyire nem számít. Továbbá az ellenzéki hangok sajnos azt sem akarják észrevenni, hogy a jelentős ipari beruházások milyen értékeket és milyen teljesítményt hoznak létre, illetőleg hoztak létre az elmúlt időszakban akár Győrben, akár Kecskeméten vagy éppen a választókerületemet érintő, a Balaton déli partján működő beszállító cégek színvonalas munkája révén egyaránt.
Tisztelt Államtitkár Úr! Úgy vélem, nyugodtan kijelenthetjük, hogy 2010 után a magyar kormány helyesen kezelte azokat a válság által felerősített gazdasági kihívásokat, amelyek a 2010 előtti baloldali kormányok felelőtlen gazdaságpolitikája következtében hazánk fejlődését fokozottan hátráltatták, ugyanis a tények egyértelműen bizonyítják, hogy az elmúlt években bővült a magyar gazdaság, megerősödött a magyar ipar, nőtt az export és a beruházások is egyértelmű növekedést mutatnak.
Ezért is tisztelettel kérdezem államtitkár urat, mit jelentenek az ellenzék által csak összeszerelő üzemként emlegetett vállalatok az ország nemzetgazdasága számára. Köszönöm válaszát. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem