SZABÓ TIMEA

Teljes szövegű keresés

SZABÓ TIMEA
SZABÓ TIMEA (Független): Köszönöm, elnök úr. Először is Pósán Lászlónak szeretném mondani azt, hogy nem azon kellene viccelődni talán, hogy miért az ellenzék páholyában ül mindenki, aki él és mozog a közoktatásban, hanem azon kellene elgondolkozni, hogy a kormány páholyában miért nem ül senki, aki az oktatással foglalkozik. Még Sipos Imre helyettes államtitkár is, akit péntek óta elég jól ismerünk, amióta levelet küldött az iskoláknak, eltűnt onnan a páholyból.
Tisztelt Képviselőtársaim! Kormánypártiak! Az a helyzet, hogy önök megint hazudnak, hazudnak és hazudnak. Nem tudnak már olyan dolgot mondani az oktatásról, ami megállja a helyét, ezért hazugságra halmozzák az újabb és újabb hazugságokat. De vegyük végig ezt tényszerűen! Orbán Viktor szerint évről évre nő az oktatásra fordított pénz, ezzel szemben - ez már elhangzott - 2010 óta 200 milliárd forintot vontak ki az oktatásból. 2009-ben a költségvetés 11,1 százalékát költöttük az oktatásra, 2015-ben pedig már csak 9,7 százalékot, ez pontosan 200 milliárd forint. Önök ezzel szemben 2013 és 2016 között 180 milliárd forintot költöttek stadionokra.
Menjünk tovább! Hoffmann Rózsa szerint nem a szervezettel van a baj, csak a kisujj fáj. Lehet, hogy önöknek az a kisujjfájdalom, hogy 2010 óta drasztikusan nő például a korai iskolaelhagyók aránya, évente ötezer gyermek hagyja el Magyarországon úgy az iskolát, hogy semmilyen képzettsége, szakképzettsége nincsen. Azt is tudjuk, hogy 2011 óta folyamatosan panaszkodnak levélben is a KLIK-hez a pedagógusok az elviselhetetlen adminisztratív terhek miatt, a portfóliók miatt, amelyeket olyan, frissen diplomázott emberek ellenőriznek, akiknek semmi köze a szakmához, kormányhű csinovnyikok. Kialakítottak egy egymást besúgó, ellenőrző rendszert, ami miatt a pedagógusok öt éve tiltakoznak, ez a legsötétebb ’50-es éveket idézi. Ha ez önök szerint csak kisujjfájdalom, akkor nem szeretném megvárni, hogy mi lesz akkor, amikor önök szerint a szervezettel van a baj. Önök buta, arctalan, engedelmes alattvalókat akarnak a magyar gyerekekből faragni, ahelyett, hogy gondolkodni képes, teljes értékű tagjai legyenek a társadalomnak.
Menjünk tovább! Klinghammer István szerint - most nem idézem a borostás megjegyzését - nem igaz, amikor azt mondják, hogy a tanárnak meg van kötve a keze. Elhangzott már például itt is a szabad tankönyvválasztás eltörlése. Napokig sorolhatnánk azokat a példákat a kretén tankönyvekből, amelyeket önök rákényszerítettek ma az iskolákra. Hadd mondjak egy példát: az ötödikes erkölcstankönyvben az egyik link egy pornóoldalra vezette rá a gyerekeket. Ha önök így szeretnék az erkölcstant oktatni, tisztelt képviselőtársaim, akkor ehhez gratulálni tudok önöknek.
Balog Zoltán miniszter úr, aki sajnos időközben szintén távozott, azt mondta most, hogy egyetlenegy pedagógust sem kellett 2010 óta elbocsátani. Kérdezem én, hogy mi van azokkal a nyugdíjkorhatárt elért pedagógusokkal, akiknek egyik napról a másikra kellett felállni az iskolából, mert önök átnyomták erővel a lex Harrach törvényt, amely kimondta, hogy csak önöknek lehet egyszerre dolgozni és a nyugdíjukat felvenni, mindenki másnak az országban ezt megtiltották; ezt most elkaszálta a strasbourgi bíróság. Nekem be van adva egy törvényjavaslatom ezzel kapcsolatban, remélem, ezt el is fogják fogadni.
Palkovics László államtitkár úr, aki legalább most még itt van, azt mondta: „Ízlés kérdése, hogy valaki tárgyalni szeretne vagy inkább tüntet.” Hát, tisztelt államtitkár úr, valóban ízlés kérdése! 2010 óta írják a pedagógusok, az iskolák, az oktatással kapcsolatos szervezetek a KLIK-nek a leveleket; vagy válaszra se méltatták őket, vagy az volt a válasz, hogy: kuss, pofa be! Ez valóban nem tárgyalás, tisztelt államtitkár úr. Persze lehet ezt az ál-kerekasztalosdit játszani, amire önök meghívják azt a szerencsétlen Fekete Györgyöt meg a nem tudom, milyen Kárpát-medencei akárkiket, akiknek egyébként semmi köze a magyar oktatási rendszerhez, azok viszont, akik most itt ülnek és akiknek valóban köze van az oktatáshoz, pedagógusok, szülők, diákszakszervezetek, nem mehettek el, és igenis, az önök állításával szemben zárt volt az ülés, nem engedték be azokat, akiket önök nem hívtak meg. (Dr. Palkovics László: Ez nem így van!)
Pósán Lászlótól is hadd idézzek egy jót! „Pofátlanság, hogy mennyi pénzt kérnek a pedagógusok.”, illetve Balog Zoltán most, az imént azt mondta: „Az életpálya olyan jelentős béremelést hozott, amire az elmúlt 25 évben nem volt példa.” Hadd idézzem akkor Cselei Márta tanítónő Orbán Viktorhoz intézett levelét, aki elmondta, hogy 2010-ben havi nettó 211 ezer forintot keresett, 2014-ben pedig 206 ezer forintot, ez mínusz ötezer forintos havi nettó jövedelmet jelent. (Közbeszólások a kormánypártok soraiból.) Azóta 20 ezer forinttal emelkedett a nettó jövedelme, viszont a heti óraszáma is 21-ről 24-re emelkedett. Értem, hogy ez önöknek nem tetszik, de attól még ez igaz.
Szintén Balog Zoltán mondta most, hogy azt, hogy a gyerekeknek sokat kell tanulni meg hogy panaszkodnak a terhek miatt, a helyén kell kezelni. Tisztelt Államtitkár Úr! Én például szülőként ezt teljesen jól a helyén kezelem: van egy nyolcéves, második osztályos kisfiam, aki kitűnő tanuló, öt dicsérete volt félévkor, mégis úgy jön haza mindennap négykor az iskolából, hogy még tanulnia kell. Nem gondolom, hogy ez normális dolog, úgyhogy engedje meg, hogy a távollétében a miniszter úrnak is és önnek is hadd mondjam el, hogy nagyon is a helyén kezeljük ezt a problémát, és az én gyerekem is a helyén kezeli ezt a problémát.
Rétvári Bence, aki szintén eltávozott innen a vitáról, azt mondta nemrég, hogy nem kell vízágyúktól tartani, mindenki tüntethet szabadon, mindenki szabadon elmondhatja a véleményét. Ehhez képest nagyon érdekes, hogy a tüntetés után rögtön levelet kapott a Teleki Blanka Gimnázium a KLIK-től, amelyben egyébként pontosan nem létező adatokat kértek be, illetve nagyon örülök, hogy Sipos Imre helyettes államtitkár úr is visszatért, ő meg pénteken szólította fel levélben, illetve figyelmeztette az iskolákat arra, hogy mi is fog történni 29-én, ha a diákok távol maradnak az iskolából.
Orbán Viktor pedig - ez az utolsó idézetem - azt mondta: „A pedagógusokat külső erők irányítják.” Nem tudom, kire gondolt, nyilvánvalóan megint Soros Györgyre vagy esetleg az ufókra. Azért egy kicsit barokkos lenne azt mondani - nem? -, hogy azt a több tízezer embert, aki kivonult a Kossuth térre, az ufók irányítják meg Soros György, meg a nem tudom, milyen bukott baloldal. (Folyamatos közbeszólások a kormánypártok soraiban.) De akkor térjünk is rá erre a dologra! Ezt önök azért mondják (Az elnök csenget.), mert annyira szánalmasan nem tudnak már mit mondani, hogy az ember igazából sírva röhög már ezeken a hozzászólásaikon. De azt, hogy egyébként Orbán Viktor is és az imént Rétvári Bence is azt merte mondani, hogy itt pártpolitika áll a pedagógustiltakozás mögött, kikérjük magunknak.
Tisztelt kormánypárti Képviselőtársaim! A politizálás nem az önök monopóliuma, nem csak önöknek van joga politizálni. Vegyék tudomásul, hogy az ellenzék is politizál, és most figyeljenek: minden civil állampolgár is politizálhat, mert ez a dolguk, mert a politika nem jelent mást, mint a közügyeinkbe való beleszólást. Önök megpróbálhatnak lejáratni mindenkit azzal, hogy megpróbál politizálni, de ehhez nemcsak joguk van, hanem minden embernek kötelessége, ugyanis a mi jövőnkről van szó, a gyerekeink jövőjéről. Én nemcsak országgyűlési képviselőként vagyok itt, hanem anyaként, szülőként és volt diákként vagyok itt, ugyanis így működik ez az ország. Úgyhogy nagyon gyorsan hagyják ezt abba, hogy kinek lehet politizálni, meg kinek nem lehet politizálni, azt az idétlen békemenetet is állandóan kirendelik. Az nem ugyanolyan politikai dolog? Úgyhogy hagyjuk ezt a maszlagot, tisztelt kormánypárti képviselőtársaim!
Egyébként nagyon örülök, hogy Rétvári Bence megemlítette külön, hogy egy PM-es fiatalember szervezte valóban a szombathelyi tüntetést. Ő egy 18 éves, most érettségiző fiatalember, Kaisinger Andrásnak hívják, valóban PM-tag, és pontosan azért szólalt fel, mert az ő saját jövőjéről van szó, arról, hogy ő milyen érettségit kell hogy tegyen, és hova megy továbbtanulni. A PM nevében én nemrég benyújtottam egy országgyűlési határozati javaslatban a miskolci Herman Ottó Gimnázium és a budapesti Teleki Blanka Gimnázium követeléseit (Az elnök csengetéssel jelzi az időkeret leteltét.), nagyon remélem, hogy ezt nemsokára tárgysorozatba veszik. Nem fogom felsorolni az itt elhangzottakat (Az elnök ismét csenget.), tudom, hogy önök ezt pontosan tudják. Nagyon kérem, hogy az egész ország jövőjére vonatkozóan és érdekében ezt vegyék tárgysorozatba, és fogadják meg ezeket a javaslatokat. Köszönöm. (Taps az MSZP padsoraiban.)
(14.50)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem