DR. PALKOVICS LÁSZLÓ,

Teljes szövegű keresés

DR. PALKOVICS LÁSZLÓ,
DR. PALKOVICS LÁSZLÓ, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Hölgyek és Urak! Kedves Meghívottak! Azért kértem szót, mert ugyan azt gondolom, hogy lesz még módunk az elkövetkező órákban szakmai vitát folytatni, de csatlakoznék képviselő asszonyhoz, hogy milyen nagy ez a rendszer.
Arról beszélünk, hogy a magyar oktatás rendszerének átalakításába kezdtünk bele. Egy ilyen nagy rendszer átalakítása nyilvánvalóan figyelmet, időt és türelmet igényel. Nem gondolom, hogy az itt ülők számára ez kérdés lenne.
Annak bemutatására, hogy milyen méretű ez a rendszer, néhány számot szeretnék mondani, csak azért, hogy tudjuk, milyen nagyságrendekről beszélünk. A 2012-13-as tanévben 1,7 millió gyerek járt a köznevelés intézményeibe az óvodától a középiskoláig és a felnőttképzésbe, egyetemek nélkül. 2017-18-ban ez nagyjából 1,6 millió gyereket jelent. Tehát ennyi gyerekről beszélünk, ennyi gyerek érdekeiről van szó. A pedagógusok létszáma, akik ezt a rendszert működtetik, ebben a rendszerben tanítanak, 2012-13-ban 166 ezer volt, 2017-18-ban 171 ezer pedagógusról beszélünk. Ha megnézzük csak ezen belül a KLIK kollégáit, itt 120 ezer pedagógusról beszélünk, akik egy szervezetnek a tagjai. Csak azért mondom, hogy a nagyságrendet érzékeljük.
Ha megnézzük, hány feladatellátási helyről van szó Magyarországon, az általános iskolák nagyjából 3600 helyen látják el a feladataikat, a gimnáziumok 860 helyen, a szakközépiskolák pedig 890 helyen. Felmerült egy kérdés, majd erre később visszatérnék, hogy a kerekasztal miért olyan, és ebben a struktúrában miért van benne például a Magyar Művészeti Akadémia. Alapfokú művészetoktatással 2800 helyen foglalkoznak, ez 230 ezer gyereket jelent. Ez indokolta egyébként ezt a dolgot.
Azt gondolom, ezek a nagyságrendek azt mutatják, hogy ha egy ilyen rendszerrel foglalkozunk, egy ilyen rendszert módosítunk, egy ilyen rendszer ügyét kezeljük (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), akkor ehhez megfelelő szakértelem, türelem és nyilván idő kell. Az oktatás rendszerét nem szabad rángatni. (Az elnök ismét jelzi az időkeret leteltét.) Tehát azt kérem az itt lévőktől is, hogy a következőkben ezt a fajta dolgot próbáljuk meg követni. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem