BANGÓNÉ BORBÉLY ILDIKÓ

Teljes szövegű keresés

BANGÓNÉ BORBÉLY ILDIKÓ
BANGÓNÉ BORBÉLY ILDIKÓ (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársak! Tisztelt Államtitkár Úr! Legelőször is Hoffmann Rózsa szavaira szeretnék reagálni, amikor példát hozott, hogy egy egyetemista történelmi dolgokkal nincs tisztában. Akkor mondanám, hogy miért történik ez.
Ma egy hetedik osztályos tanuló egész évben 72 órában tanul történelmet. Hetvenkét órában! Míg mindennapos testnevelés 180 órában van. Biológiát 36 órában tanul, és az önök áldásos tevékenységének köszönhetően magyar nyelvtant is csak 72 órában tanultak tavaly, mert azt is lecsökkentették az idén, tisztelt képviselő asszony. (Boldog István: Ez most sok vagy kevés?) Most már nem heti 2 órában, hanem most már kéthetente csak 3 óra magyar nyelvtant tanulnak a gyerekek, mert ugyebár kell mindennapos testnevelés, kell erkölcstan.
A mindennapos testneveléssel kapcsolatban, ha nem tudnák, már nagyon sokszor elmondtam e Ház falain belül, hogy az egyik legutáltabb tantárgy lett a gyerekek között. Nem azért, mert nem szeretnek mozogni, hanem mert a feltételeket nem biztosították hozzá. Tudják, hogy mi a hasonlóság, államtitkár úr, tudja-e, hogy mi a hasonlóság a Kung Fu Panda, a Karate Kölyök, valamint az Alvin és a mókusok között? Hogy a gyerekek túl sűrűn nézik az iskolában mindennapos testnevelés helyett, mert a feltételeket nem biztosítják hozzá. Amúgy hozzáteszem, ajánlanám a képviselőknek és a kormánytagoknak, hogy nézzék ezeket a filmeket, kevesebbet foglalkozzanak a közoktatással. Hátha nem történne ennyi kár ebben a közoktatásban ma Magyarországon, ha ezeket a filmeket néznék, és kevesebbet foglalkoznának felesleges dolgokkal.
A másik: a képviselő asszony azt mondta, hogy naponta több százezer és millió gyerek mosolyogva megy az iskolába, mosolygó pedagógusok fogadják őket. Persze, a Barackdalt éneklik a gyerekek otthontól az iskoláig. Elmondom önöknek, hogy ez nem így van. Gyakorló anyukaként mondom, hogy az 5. osztályos gyerekeknek mindennap hat órája van. A 8. osztályos gyerekeknek mindennap hat órája van, és délután még visszamennek pluszórákra. A középiskolás gyerekeknek 7-8 órája van naponta, és különórák vannak még délután. Ez a túlterheltség ma a közoktatásban! Ezek a gyerekek többet vannak az iskolában, és többet várunk tőlük, mint magunktól várnánk el.
Elfelejtkeztek arról, hogy erőszakos iskolaigazgató-leváltások és -kinevezések voltak. Nálunk is, mondjuk, Püspökladányban. Elfelejtkeznek arról, hogy az elmúlt években erőszakosan akartak egyháznak átadni iskolákat az önkormányzatoktól. Lásd Püspökladányban nálunk, ugyanúgy. Botrányos volt évek alatt a tankönyvellátás. Elfelejtették azt is, hogy önök vezették be, hogy a tankönyveket előre ki kell fizetni. Igaz, azóta ezt megszüntették, mert nagy botrányt váltott ki. Azóta sem sikerült megoldani a tankönyvellátást. Hozzáteszem, hogy ezek a tartós tankönyvek annyira jók, hogy szeptember első hetében egy hétig radírozunk, ha kibírja egyáltalán a tartós tankönyv, és nem kell egy hét múlva megvenni, mondjuk, az angol tankönyvet ötezer forintért.
Úgyhogy gondolkodjanak már el, hogy mi fáj a szülőknek, mi fáj a gyerekeknek! Ötödik osztályos gyerekek nálunk maguktól döntöttek úgy, hogy nem mennek iskolába. Tudják, ezek a gyerekek nemsoká szavazóképesek lesznek! (Dr. Rétvári Bence: Hatéves gyerekek!)
Balla képviselő úr, jobb lenne, ha a mai cikket elolvasná, ami pontosan önről szól, arról, hogy a körzetében hogyan ígérte meg a tornatermeket meg uszodákat, amik azóta sem épültek meg. (Dr. Rétvári Bence: Az a másik! - A mögötte ülő Balla Györgyre mutatva: Ő szolnoki, a másik nógrádi! - Balla György: Én György vagyok, ő meg Mihály!) Higgye el, államtitkár úr, mindegy! Megígérték (Dr. Rétvári Bence: Mindegy? - Derültség.) és nem teljesítették! Mindegy, igen (Gőgös Zoltán: Mosolyogjál csak, lehervad az még!), és én ezen nem nevetnék! És azt mondják önök, hogy a gyerekeket felhasználjuk? A putnoki uszoda alapkőletételénél esőben áztak a gyerekek, míg Balog miniszter úr állt az esernyő alatt?! És azóta sem épült meg az uszoda, hozzáteszem. Éppúgy nem épült meg Gödöllőn, sőt Kabán sem épült meg azóta a tornaterem. Hiába várjuk már két éve.
Csatlakoznék Sallai képviselő úrhoz: én azon csodálkozom, hogy a szülők, a gyerekek és a pedagógusok ennyire türelmesek voltak. (Boldog István: Én nem csodálkozom, egy szinten van Sallai képviselővel!)
Még van egy pici időm, úgyhogy beszélnék a felvételiről, a 8. osztályos gyerekek felvételijéről. Erre büszkék, hogy 66 ezer gyerek közül 90 százalékuk sírva jött ki a felvételiről? Egy 14 éves gyereknek az élete első nagy megmérettetését úgy kell megélnie, hogy kudarcra van ítélve? (Dr. Tilki Attila: Az jobb volt, amikor az érettségit előre tudták?) Nyolc éven keresztül kitűnő volt, felkészült, különórákra járt, és az esélyt veszik el tőle ma abban a 45 percben, egy rosszul összeállított feladatsort odanyomtak az orra alá, és nem tudta megoldani?! Abban a gimnáziumban, ahol most a körzetemben felvételiztek a gyerekek, elmondta az iskolaigazgató, hogy a 45 perc alatt a matematika szakos tanár nem tudta megcsinálni, a nyolcadik feladatig jutott el.
Tíz feladat volt. Nem volt nyomás alatt, nem kellett neki stresszt átélnie, és 45 perc alatt nem tudott tíz feladatot egy matematika szakos tanár megoldani. És nem csak ebből az egy gimnáziumból hallottuk ezt. Az meg már megint felháborító volt, hogy egy 12 éves gyereknek, mondjuk, 34 feladatot kellett megoldania 45 perc alatt. Hát, ezen gondolkodjanak el, tisztelt képviselő urak és hölgyek! Köszönöm, elnök úr. (Taps az MSZP padsoraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem