DR. JÓZSA ISTVÁN

Teljes szövegű keresés

DR. JÓZSA ISTVÁN
DR. JÓZSA ISTVÁN (MSZP): Köszönöm, elnök úr. Sajnálattal jelentem be, hogy szemmel láthatóan a Fidesz-kormány folytatja a dolgozói érdekképviselet, a dolgozói jogok képviseletének sárba tiprását.
Megszüntette az Országos Érdekegyeztető Tanácsot, amelynek még voltak jogosítványai, és szét akarja törni a társadalmi szolidaritás legelemibb megnyilvánulásait is. Ez a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács, amely eddig is működött, tele van rakva Fidesz-hű káderekkel. Innen érdemi társadalmi véleményt kapni képtelenség.
Most ezt a folyamatot bővítik jogharmonizációs indíttatással. Belekerül az egyébként önöknek hihetetlenül elkötelezett Magyar Művészeti Akadémia képviselete is. Amit még el lehet fogadni, az a határon túli magyarság képviselete. De egyáltalán ennek a tanácsnak az összetétele, a méretének az ilyen hihetetlen felduzzasztása, a jogainak a megcsorbítása azt mutatja, hogy a dolgozói érdekek érvényesítésének lehetőségét önök gyökeresen ki akarták irtani, és sajnos sikerült is.
Önök megvették a társadalom legtehetősebb rétegét az egykulcsos adóval, segítettek, mi is támogattuk, a sokgyerekes családoknak, de valójában ezzel is csak szavazatokat vásároltak. És itt ez a módosítás azt mutatja, hogy ettől az úttól, ami a kevésbé tehetős emberek érdekérvényesítését jelenti vagy jelenthetné, önök messzemenően elzárkóznak.
Nem akarnak érvényt szerezni annak, hogy az egyre szegényedő magyar társadalom véleménye szervezett, intézményesített keretek között megfogalmazható legyen, valamiféle kötelező hatással önöknek legalább egyeztetési kötelezettségük legyen. Ez a testület csak tanácsadói jogosítványokkal rendelkezik, ami azt a céljukat messzemenően eléri, hogy akik önök által elnyomásra kerültek, pedig nagyon széles néprétegek jelentős elnyomásra kerültek, és jelentősen rosszabb körülmények között élnek az önök kormányzásának az eredményeként, azok semmiképpen ne fogalmazhassák meg a véleményüket, az ő véleményük ne juthasson el önökhöz.
Itt jelentem ki, hogy a Magyar Szocialista Párt képviselni kívánja ezeket az önök által elnyomott néprétegeket, és ennek a jegyében tiltakozunk ez ellen az előterjesztés ellen is. Köszönöm, elnök úr. (Taps az MSZP padsoraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem