DR. JÓZSA ISTVÁN

Teljes szövegű keresés

DR. JÓZSA ISTVÁN
DR. JÓZSA ISTVÁN (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tekintettel, hogy alapvetően uniós jogharmonizációs napirendről van szó, olyan túl nagy tévedés lehetősége nem áll fenn. A késés esete viszont fennáll, ugyanis 2014. április 16-án fogadta el az Európai Parlament és Tanács az éves és összevont - konszolidált - éves beszámolók jog szerinti könyvvizsgálatáról szóló 2006/43/EK irányelv módosításáról szóló 2014/56/EU irányelvet, ezt a továbbiakban elegendő lesz csak irányelvnek nevezni, valamint az Európai Parlament és Tanács 537/2014/EU rendeletét a közérdeklődésre számot tartó gazdálkodó egységek jogszabályban előírt könyvvizsgálatára vonatkozó egyedi követelményekről és a 2005/909/EK bizottsági határozat hatályon kívül helyezéséről.
A módosított irányelvet a hatálybalépést követő két éven belül, azaz 2016. június 17-éig kell a tagállamoknak a nemzeti jogba átültetniük, azaz azonnal. Így a rendeletet 2016. június 17-étől kell alkalmazni, ezért a törvényjavaslat elsődleges célja a módosított irányelv átültetése és a rendelet alkalmazása a hazai jogban. Tehát ez a része helyénvaló, meg kell csinálni, igazából kár, hogy nem eddig tették.
El kell azt is mondani akár a módosító indítványok kapcsán is, hogy a Magyar Könyvvizsgálói Kamara és a kormány kapcsolata nem mondható kifogástalannak, az elmúlt egy év jogszabályváltozásai ellen a kamara több alkalommal is tiltakozott, arról nem is beszélve, hogy olyan ütemben módosították az elszámolásra vonatkozó jogszabályokat, hogy ember, illetve könyvvizsgáló legyen a talpán, aki ezt követni tudta.
(20.30)
Kifogásolható az is, hogy 2015-ben a Fidesz kétszeresére növelte a kamara által fizetendő közfelügyeleti díjat, vagyis azt a pénzt, amely a Nemzetgazdasági Minisztériumot illeti meg. Ezt a duplájára emelést azért sokallták, mert közben továbbra is a kamara látja el e közfelügyeleti feladatok túlnyomó többségét, és egy vonatkozó uniós szabály, a költségmegosztás elve szerint a minisztérium tízmillió forint költségvetési hozzájárulást is kap. Tehát a terheket növelték a kamara számára, a szolgáltatásokat viszont nem.
Az alapvető jogok biztosához fordultak a kamara részéről, amikor az Országgyűlés úgy módosította a büntetőeljárásról szóló törvényt, hogy az 50 millió forint feletti vagyoni hátrányt okozó, pénzügyi szervezetnél elkövetett bűncselekmény esetén a könyvvizsgáló vagyona is korlátozás nélkül zár alá vehető. Tekintve, hogy a Nemzeti Bank, miután átvette a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének hatáskörét is, ezt az ellenőrzési tevékenységet nem annyira kiválóan végezte, lásd a Quaestor 200 milliárd fölötti sikkasztását vagy a Buda-Cashnél eltűnt pénzeket, tehát a felügyeleti hatáskörben okozott kárt a Magyar Nemzeti Bank azóta sem akarja viselni, nem akarja tudomásul venni, ugyanakkor a könyvvizsgálókra rendesen rápakolta a terheket ez a jogszabály. Úgyhogy ez azóta is elbírálás alatt van.
Van egy pozitív eleme ennek az előterjesztésnek, amely részünkről is támogatott, bár nehezen illik a javaslatba. Ez a személyi jövedelemadóról szóló törvény mellékletének módosítása, nevezetesen, hogy a közfoglalkoztatottak számára a vonatkozó kormányrendelet havi 22 800 forint úgynevezett elhelyezkedési hozzájárulást biztosít akkor, ha a versenyszférában határozatlan idejű, de legalább 12 havi határozott idejű munkaviszonyt létesít a korábbi közfoglalkoztatott. Ez a juttatás arra az időre jár, amire ugyan közmunkára már felvették, de hamarabb talált magának állást a munkaerőpiacon. A javaslat ezt az összeget teljes mértékben adómentessé teszi, ami helyes. Úgyhogy van olyan része is, amit támogatunk.
Bár a javaslat nagyobb része az uniós szabályok átültetését tartalmazza, azonban nem orvosol olyan problémákat, amelyeket a könyvvizsgálói kamara már több mint egy éve kifogásol. Mindezek alapján, noha a közmunkások elhelyezkedési hozzájárulásának adómentessé tétele nyilván támogatható megoldás, összességében nem hordozza azokat az értékeket ez az előterjesztés, amelyek alapján egyértelműen az MSZP-frakció támogatni tudná. Ezért a végső szavazásnál tartózkodni fogunk a pozitívumokra tekintettel. Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps az MSZP padsoraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem