DR. GALAMBOS DÉNES,

Teljes szövegű keresés

DR. GALAMBOS DÉNES,
DR. GALAMBOS DÉNES, a Törvényalkotási bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! Tájékoztatom önöket, hogy a Törvényalkotási bizottság 2016. május 5-én tartott ülésén megtárgyalta a Magyar Könyvvizsgálói Kamaráról, a könyvvizsgálói tevékenységről, valamint a könyvvizsgálói közfelügyeletről szóló 2007. évi LXXV. törvény és az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról szóló T/10091. számú törvényjavaslatot. Az összegző módosító javaslatot és az összegző jelentést a bizottság az egyes házszabályi rendelkezésekről szóló 10/2014. (II. 24.) országgyűlési határozat 46. §-a alapján 25 igen szavazattal, 5 nem ellenében, valamint 5 tartózkodás mellett fogadta el.
A bizottsági ülés során a tagok megtárgyalták a háttéranyagban található, a Gazdasági bizottság 15 pontos módosító javaslatát, valamint a Törvényalkotási bizottság módosító javaslatát, amely döntően jogtechnikai jellegű rendelkezéseket tartalmaz.
A bizottsági ülésen támogatott módosító javaslat értelmében a befektetői érdekeket figyelembe véve a Magyar Nemzeti Bank felügyelete alá tartozó és befektetői pénzeket kezelő, közérdeklődésre számot tartó hitelintézetek, biztosítók, viszontbiztosítók, befektetési vállalkozások, illetve tőzsdén jegyzett alapok alapkezelői esetében a kötelező könyvvizsgálói rotáció maximális időtartama nyolc év, a tőzsdén jegyzett kibocsátók, a tőzsdére bevezetett befektetési vállalkozások, alapok alapkezelői kivételével. A rotáció maximális időtartama ebben az esetben a rendelet szerint tíz év lesz.
Az ülésen az ellenzék kifogásolta, hogy a kamarai minőség-ellenőrzések tekintetében a másodfokú eljárást korábban a kamara elnöksége folytatta le, a törvénymódosító javaslat pedig a Nemzetgazdasági Minisztériumban működő könyvvizsgálói közfelügyeleti hatósághoz rendeli ezt a feladatot. Álláspontunk szerint ez a rendelkezés azért szükséges, mert a korábbi tapasztalatok alapján az elnökség által hozott döntés nem volt kellőképpen szigorú, továbbá tekintettel arra, hogy európai uniós irányelvet ültetünk át, a közfelügyeleti rendszert vezető közfelügyeleti hatóság végső felelősséget vállal a közfelügyelet minden elemében, így a minőség-ellenőrzés tekintetében is. Ezt a végső felelősséget tehát így lehet kifejezni, artikulálni.
Továbbá Balla György képviselőtársam a Törvényalkotási bizottság ülésén módosító javaslatot terjesztett elő, amely a bizottság támogatását elnyerte, arra tekintettel, hogy pénzügyi intézményi, befektetési vállalkozási, a pénztári, a biztosítói és a kibocsátói minősítés megadásakor a közfelügyeleti hatóság köteles legyen kikérni a Magyar Nemzeti Bank egyetértését. A továbbiakban a költségvetési minősítés megadásakor az Állami Számvevőszék egyetértését a közfelügyeleti hatóságnak azonban nem kell kikérnie.
Tekintve, hogy a javaslat célja a szakmai etikai fegyelem erősítése, a könyvvizsgálati sztenderdek tekintetében a konvergencia erősítése, a befektetők védelme és a közfelügyelet erősítése, mindezekre tekintettel kérem, támogassák az előttünk fekvő törvényjavaslatot.
Köszönöm figyelmüket. (Taps a Fidesz soraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem