TUKACS ISTVÁN

Teljes szövegű keresés

TUKACS ISTVÁN
TUKACS ISTVÁN (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztában vagyok vele, hogy a népszerűséget nem ezzel lehet növelni, hogy ha már készülnek el, akkor én még szeretnék beszélni néhány percet - de szeretnék.
Államtitkár urat szeretném kérdezni az egészségügy költségvetéséről. Azért szeretném megkérdezni államtitkár urat az egészségügy költségvetéséről, mert csak a mai napon két különböző adat jutott el a fülemig. Egy kérdésre ön, államtitkár úr azt mondta, hogy 100 milliárddal nő az egészségügy költségvetése, aztán hallottunk már 160-at is, meg 167-et is.
Ez ugyan nem lep meg, tisztelt államtitkár úr, mert önöknél nem túlságosan ritka eset az, amikor azt mondják, hogy 10 milliárddal növeljük az alapellátásban dolgozó háziorvosok pénzét, majd kiderül, hogy a védőnőkkel meg a fogászokkal is osztozni kell rajta. Nem ritka dolog az, amikor azt mondják, hogy jelentős béremelést hajtunk végre, ugyanakkor semmi egyéb nem történik, mint egy alapbérbe való pótlék beépítése és a túlmunka ez alapján történő számítása.
Önök előszeretettel beszélnek arról, hogy megoldjuk a kórházak helyzetét, és közben a kórházak adósságállománya folyamatosan újratermelődik. Azt mondják, hogy itthon akarnak maradni az orvosok, miközben minden kutatás azt mondja, hogy el akarnak menni, és máshol akarnak boldogulni.
Tisztelt Államtitkár Úr! Szóval, a kérdésem nagyon egyszerű lenne, tehát ha 100, 100, ha 160, 160, ha 167, 167, mondja már meg a gyógyító-megelőző kasszában azokat a tételeket, amelyek nőttek, és akkor számoljunk egy kicsit közösen, mert úgy gondolom, hogy két olyan helyre jeleztek többletpénzt, ahol égett a ház, az egyik a közoktatás volt, a másik az egészségügy. A közoktatásban az ismert okok miatt égett a ház, hiszen már az utcán voltak az emberek azért, mert olyan a helyzete, amilyen, az egészségügy miatt pedig azért, mert méltatlan körülmények között gyógyulnak a betegek, és méltatlan körülmények között dolgoznak az orvosok és az ápolók.
Akkor, amikor rákérdezek az összegre, azért is kérdezek rá, mert különben mindig mondják, hogy egy bértárgyalás közepén vannak. Akkor hogy van az a bértétel most a költségvetésben, amiről éppen tárgyalnak? Mit tartalmaz? Vajon, mire kell készülni? Jelzem, hogy - zárójelet nyitva - bizonyára a béremelésben nem az lett volna, amelyet az ápolók és a szakdolgozók érdekében az érdekvédők most letárgyaltak. Meg fogják nekik köszönni a 20 százalék bérfejlesztést az 50 helyett, amit ők követeltek, de ez legyen az ő problémájuk - zárójel bezárva.
Államtitkár úr, én fogok egy tollat meg egy papírt, és érdeklődve hallgatom, hogy akkor mi növekedett az egészségügyben, mert ennek hosszas kutatás után nemcsak mi, hanem az egészségügy költségvetését vizsgálók sem tudják meg a nyomát, illetve a jeleit. Köszönöm szépen a szót, elnök úr. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem