LÁZÁR JÁNOS,

Teljes szövegű keresés

LÁZÁR JÁNOS,
LÁZÁR JÁNOS, a Miniszterelnökséget vezető miniszter: Konkrétan válaszolva, tisztelt képviselőtársam, tisztelt Ház, szeretném figyelmébe ajánlani, hogy 2014. július 29-én a földművelésügyi miniszter módosította azt a rendeletét, amelyben a természetvédelmi minősítésű területek bérbeadásával kapcsolatos eljárási szabályokat rögzítette. A Kehinek volt konkrét észrevétele a több mint 420 nyertes pályázat vizsgálata kapcsán.
Itt volt olyan pályázat, amelyet ez alapján érvénytelenné nyilvánítottak, és más kapta meg a területet, és volt általános érvényű észrevétele. Ha jól értem, ön azt kérdezi, hogy más nemzeti parkoknál miért nem érvényesítik a Kehi-vizsgálatban megfogalmazott javaslatokat. Tudomásom szerint érvényesítik, hiszen a földművelésügyi miniszter az előbb idézett földművelésügyi miniszteri rendelet alapján egységesítette az eljárási szabályokat, egységesítette a döntési mechanizmust, ami sokkal átláthatóbbá teszi ezt a kérdést.
Két megjegyzésem van csak még ehhez. Az egyik az, tisztelt képviselőtársam, hogy nyílt árverések esetében az ilyen típusú félreértések teljes egészében lehetetlenek, tekintettel arra, hogy 180 ezer hektár nyílt árverésen értékesítésre került. Sok kritikát kap a kormány az értékesítés megvalósítása miatt, de az értékesítés lebonyolításával kapcsolatban egyet sem, hiszen a teljes nyilvánosság előtt, nyílt árverés keretében zajlik mindez. Ez nem azt jelenti, hogy a természetvédelmi területeket is el kellene árverezni, csak azt gondolom, hogy a földbérleti verseny helyett a tulajdonosok kezében jobb helyen van a termőterület, mint adott esetben az állam által bérbe adott vagy bérleti szerződéssel megkötött területek.
A másik észrevételem pedig, hogy kíváncsian várom, hogy most, hogy az AKG-ban bizonyos gyepterületek támogatása elmarad a korábbi mértéktől, ahogy itt hallottuk az előbbi interpellációban, mennyi lesz az érdeklődő. Támogatási vagy földigény volt? Dolgozni akartak vagy a támogatást akarták eltenni? Ez most ki fog derülni. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem