HEGEDŰS LORÁNTNÉ

Teljes szövegű keresés

HEGEDŰS LORÁNTNÉ
HEGEDŰS LORÁNTNÉ (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A közszolga nem zsellér, és éppen ezért sztrájkolni készülnek az önkormányzati dolgozók, akik június 22-ére tervezik kétórás munkabeszüntetésüket, 30 százalékos keresetnövekedést szeretnének kiharcolni a szakszervezetükkel, merthogy a vidék halálát jelenti, hogy a települési polgármesteri hivatalok dolgozóinak évek óta nem emelik a bérét. A jelenlegi béremelési ígéretek, mint tudjuk, csak a kormány tisztségviselőire, kormánytisztviselőkre vonatkoznak, és ezért is követelik az önkormányzati dolgozók az illetményalap megemelését, illetve a szorzók módosítását, hogy így összességében mintegy 30 százalékos keresetnövekedést érhessenek el. A 37 ezer önkormányzati köztisztviselőből 26 ezernek nyolc éve egyáltalán nem emelkedett a bére, és mint kiderülhetett számunkra a jövő évi költségvetés tervezetéből, a kormány továbbra sem kívánja rendezni a helyzetüket. Az illetményalap továbbra is változatlanul 38 650 forint.
Lázár János bürokráciacsökkentő lépései már az év elején igen nagy port vertek fel, de azért, mert elképzelése szerint százezrével kellene elbocsátani az állami szférából közalkalmazottakat, köztisztviselőket. Szerinte így kéne megoldani a jó államot, amit a kormányzat fő programelemévé tett. Szerintünk pedig a jó államhoz alapvetően az kellene, hogy ne motiválatlan, ne kiégett, ne alulfinanszírozott tisztségviselők végezzék a dolgaikat a hivatalokban. Ezért is javasoljuk mi a 2017-es költségvetési törvényjavaslatban azt, hogy emeljék mintegy 20 százalékkal a köztisztviselői alapilletményt, és ezzel összefüggésben kezdeményezzük a bértáblák korrekcióját is.
Csak egyetlenegy kis momentumot szeretnék kiemelni ezzel kapcsolatban. Ha a szombathelyi stadion becsült mérnökára, tudjuk, ez 9,6 milliárd forint, és a kivitelező által vállalt ár, ez 15,2 milliárd, közötti 5,6 milliárdot fordítanánk a köztisztviselők béremelésére, akkor minden magyarországi köztisztviselő 10 ezer forintos béremelést kaphatna havonta. Tehát nem reménytelen az, amiről mi beszélünk, igenis volna még bőven forrás a következő évi költségvetésben egy átfogó bérrendezésre, amiben mindenki részesülhetne. De ezzel szemben a Fidesz nem tesz semmit.
Tudjuk, hogy a köztisztviselői alapilletmény 2008 óta nem emelkedhetett, miután Gyurcsány megállapodott az IMF-fel és az Európai Unióval. Banai Péter államtitkár úr több alkalommal kifejtette, hogy valóban nem emelkedik az alapilletmény, tehát a bérek nem növekednek, de ennek is örülni kell, hiszen az IMF még annak idején azt követelte, hogy a mindenkori aktuális kormány csökkentse ezeket a béreket. De tisztelettel jelentjük, hogy sajnálatos módon nincsen igaza az államtitkár úrnak, hiszen 2008 óta ezek a bérek mintegy 30 százalékot vesztettek az értékükből. Azt kell elképzelni, hogy az átlagkereset ebben a szférában 120 ezer forint, ez körülbelül 90 ezer nettót jelent. De egy középfokú végzettségű köztisztviselő 33 évet kell hogy dolgozzon azért, hogy többet kaphasson, mint a garantált bérminimum, tehát ahhoz képest, hogy mennyi az éhhalálnak a küszöbe, annál egy kicsivel többet kaphatna.
2014 júniusában még megígérték nekik az életpályamodellt, amit aztán 2015. december 23-án - micsoda karácsonyi ajándék! - visszavontak, és a kormányzat, tudjuk, 2018 előtt nem is ígér semmi átfogó rendezést. Ezzel szemben - még egyszer - mi, a Jobbik képviselői javasoltuk a következő évi költségvetés törvénytervezetében, mint ahogy azt tesszük minden évben, mióta a parlament tagjai vagyunk, hogy az alapilletmény, illetve a bértáblák végre tisztességgel korrekcióra kerüljenek. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem