MAGYAR ZOLTÁN

Teljes szövegű keresés

MAGYAR ZOLTÁN
MAGYAR ZOLTÁN (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Miniszterelnök Úr! Vagy Miniszter Úr! (Derültség.) Tudja, mi a közös a túzokban, a harisban, a rétisasban, a fekete gólyában, a sárga- és kockásliliomban, a szibériai nősziromban és a legrosszabb mezőgazdasági termelési adottságokkal megátkozott területek között? Pontosan az, hogy egymás nélkül nem létezhetnek. A néhány aranykoronás területek - amelyek egyébként képtelenek támogatás nélkül megfelelő mennyiségű értéket termelni - és a gyümölcsösök, legelők éppen ezen, legritkább hazai fajok utolsó mentsvárai. Ezen területeket mentették meg, tartották karban és tartják el belőle családjukat azok a gazdálkodók, akik a nehezített feltételek és körülmények között is vállalták ezt az életmódot.
Ebből a rövid bevezetésből is világossá válhatott, hogy az agrár-környezetgazdálkodási célprogramból kiesettek a közjót is szolgálták, azaz támogatásra érdemesek. 12 éven keresztül többségük meg is kapta ezt a segítséget, hogy talpon maradjanak, azonban a korábbi ígéreteikkel ellentétben most lenullázta őket a Fidesz-kormány.
Farkas Gergely képviselőtársam az elmúlt héten éppen ebben a témában kérdezte a miniszter urat, de sajnos konkrét válaszokat nem kapott, csak ködös ígéreteket, pontosan olyanokat, amikkel egyébként eddig is csőbe húzták az érintetteket.
Mindezek alapján jó lenne, ha a miniszter úr néhány kérdésemre választ adna, nem is a személyem miatt, hanem legfőképpen azért, mert rengeteg érintett keresett meg minket ez ügyben. Mikor és milyen módon fogják kompenzálni az AKG-ból kiesetteket? Itt a teljes 2015. évre is gondolok, nemcsak a jelen helyzet veszteseire. Ki és milyen módon fogja kompenzálni azokat a gazdálkodókat, akik a tavaszi munkálatokat már elvégezték, és nem hobbiból vagy jókedvükből végezték el, hanem azért, mert komoly ígéretek voltak arra vonatkozóan, hogy megkapják ezeket a támogatásokat? Eleve a vetésszerkezetet is befolyásolja az AKG, ezen már nyilvánvalóan nem tudnak változtatni május hónapban. Nem kellett volna-e nekik korábban szólni, hogy egyáltalán be se adják ezt a kérvényt, úgyis felesleges?
A gazdaságok alól ezzel a húzással gyakorlatilag nemcsak a pénzt vették ki, hanem a banki biztosítékot is, hiszen az AKG sok esetben erre is alkalmas volt.
Ki fogja ezek után, miniszter úr, a természeti értékeket figyelembe venni a gazdálkodása folyamán? Miért a legelnéptelenedőbb régiók kezét engedték el? Ki fog ezentúl 4-6-8 aranykoronás területeket megművelni? Miért tenné?
Sajnos az is látszik sok esetben, hogy az AKG új nyertesei az önök kormányközeli oligarcháik közül kerültek ki. Ezért adódik az utolsó kérdésem is, amire érdemi választ várnék: miniszter úr, meddig engedik terjeszkedni az újkori Döbrögiket a magyar családok kárára? Várom érdemi válaszát. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem