DR. RÉTVÁRI BENCE,

Teljes szövegű keresés

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Ház! Jobbulást kívánva arról tudom tájékoztatni önt a kérdésével kapcsolatban, hogy bár valóban nagyon szoros munkakapcsolatban vagyok Semjén Zsolttal, de nem tudom megmondani, hogy ő pontosan milyen törvényjavaslatokat vagy rendeletmódosításokat dolgozott ki az elmúlt öt esztendőben. S mivel erre az ön kérdésének a címe sem utalt, ezért azt javaslom, hogy erre később térjünk vissza.
Ugyanakkor nagyon fontos az, amit kérdésként felvetett a gyermekek helyzetével és kiszolgáltatottságával kapcsolatban, nevezetesen hogy ne kerülhessenek kapcsolatba olyan emberrel, aki róluk gondoskodik, aki őket neveli, gondozza, és korábban gyermekek sérelmére követett el szexuális bűncselekményeket.
Ön is itt volt az elmúlt hat esztendőben a parlamentben, és láthatta volna azokat a büntetőjogszabály-módosításokat, amelyeket már megtettünk, pontosan a gyermekek védelmében. Így például az erkölcsi bizonyítványokban már külön feltüntetjük azt, ha valaki kiskorú sérelmére követ el valamilyen bűncselekményt, pontosan azért, hogy látható legyen, ez nem egy átlagos esete volt az adott bűncselekménynek, hanem gyermek volt az elszenvedője. Mi tettük lehetővé, hogy abban az esetben, ha valaki gyermekek ellen követett el szexuális bűncselekményt, akkor foglalkoztatástól eltiltható legyen, magyarul, soha többé ne kerülhessen gyermekek közelébe az, aki ezt a helyzetét egyszer kihasználta, és gyermekkel szemben ilyen bűncselekményt követett el. Mi vezettük be az új szigorú büntető törvénykönyvben, hogy a kiskorú érzelmi fejlődésének veszélyeztetése is bűncselekmény.
Abban az esetben, ha valaki kiskorú ellen ilyen bűncselekményt követ el, az elévülés szabályait is teljes mértékben megváltoztattuk. Azt mondtuk, ha olyan, mondjuk, szexuális bűncselekményt követnek el kiskorúval szemben, ami öt évnél súlyosabban büntethető, akkor az nem évül el soha, ha pedig öt évnél rövidebben büntethető, akkor az elévülési idő a gyermek 18. életévétől, a születésnapjától kezdődik (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), így például ha valaki 12-13 évesen lesz ilyen áldozat, még huszonéves koráig is rendelkezésére áll, hogy a feljelentését megtegye. Innen fogom folytatni a maradék egy percemben.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem