FONT SÁNDOR

Teljes szövegű keresés

FONT SÁNDOR
FONT SÁNDOR (Fidesz), a napirendi pont előadója: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Az elnök úr által idézett törvényjavaslatot nyújtottuk be képviselőtársaimmal, amely technikai jellegű. Aki elolvasta ennek az előterjesztésnek a két érdemi pontját, azt szeretnénk elérni, hogy már az idei, majdani szőlőszü-ret előtt életbe lépjen ez a mostani törvénytervezet. A Szőlő-bor-pálinka albizottság, általam vezetett albizottság elég intenzíven ülésezik, a tavalyi és a tavaly-előtti évben is számtalan észrevételt tettünk, nem titkoljuk, a lédig importborok magyarországi forgalomba hozatalával kapcsolatosan több javaslatot tettünk azoknak a minőségi ellenőrzésére, forgalomba hozatali feltételeire nézve, és hogy hogyan tudnánk a magyar gazdálkodókat, szőlőtermelőket segíteni, versenyképes helyzetbe hozni, időnként nemkívánatos, de mégis a hazai polcokon megjelent, az Európai Unióból származó tömegborokkal szemben.
(20.20)
Ez az indítvány nem másról szól ebben a két pontjában, mint hogy részben a tavalyi, szőlőtermelők által szervezett tüntetés megfogalmazott pontjait teljesíti, részben pedig a magyarországi szakmai szervezet, a Hegyközségi Nemzeti Tanács figyelemfelhívását és a Szőlő-bor-pálinka albizottság ülésén elhangzottakat dolgoztuk be e két javaslatba.
Érdemben az európai uniós szabályozásnak megfelelően a borászati hatóságok igazolási kérelmének kiadási idejét most már törvényben szeretnénk rögzíteni, mégpedig 90 napban. Ez vita volt az Unióval, hogy ezt a kiadmányozási időt elégséges-e rendeletben vagy egyéb jogszabályban megfogalmazni, most azonban egyértelművé vált, hogy ragaszkodnak a törvényi megfogalmazáshoz. Ezt tesszük ebben az 1. pontban, ezt nevesítjük, illetve tisztázzuk, hogy milyen okmányokat kell magyarországi forgalomba hozatal esetén bemutatni a bor importőrének.
A 2. pontban az úgynevezett OFJ kategóriában - ez az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott bor - az egy hektáron megtermelhető maximális mennyiséget szabályozzuk. Annak idején Magyarország is bevezette az Európai Unió által kötelezően előírt új minőségmegnevezési rendszereket, amiben az OEM - oltalom alatt álló eredetmegjelölésű -, az OFJ - az előbb említett oltalom alatt álló földrajzi jelzésű borok -, valamint az FN - földrajzi jelzés nélküli - borkategóriákat nevesítette a régi minőségi, táj- és asztali bor kategóriák helyett.
Ekkor az adott tagországra és borvidékekre volt bízva, hogy milyen hektáronkénti termésmennyiséget és beszűrhető must-, illetve bormennyiséget gondolnak az adott borvidéken megengedni a terhelés tekintetében. Úgy tűnik a tapasztalatunk alapján, hogy a 2009-es ezen rendszer bevezetése óta az OFJ, tehát az oltalom alatt álló földrajzi jelzésű borok esetében túl szigorú termésmennyiséget állapítottunk meg. Pontosabban úgy fogalmaznék, hogy az összes konkurensünk Európában ennél magasabb termésmennyiséget engedélyez ebben a kategóriában. Mi is ehhez a trendhez igazodunk. Nem titkolt szándékunk, hogy a jelenlegi 120 hektoliter/hektár ebben a kategóriában engedélyezett terheléssel szemben 160 hektoliter/hektár legyen, ekkora terhelést engedélyeznénk a javaslat szerint. Ezzel gyakorlatilag az e kategóriában megjelenő konkurenciával akarjuk felvenni a versenyt. Nem szeretnénk kényszeríteni a magyar gazdálkodókat, hogy terméskorlátozással, de nyomott áron legyenek kénytelenek terméskorlátos szőlőmennyiséget termelni (Folyamatos zaj az MSZP padsoraiból. - Az elnök csenget.), miközben a versenytársaink egy magasabb terhelésmennyiséggel nyomott áron jelennek meg a piacon.
Ezért a szakmai szervezetek, és mint említettem, a szőlőtermelők tüntetőinek egyik kérését is megpróbáltuk befogadni ezzel az indítvánnyal. Mint említettem, és bizottsági ülésen is ezt konstatálták a képviselőtársaim: egy technikai szakmai indítványról van szó. Nagyon lényeges, hogy az előttünk álló nyári, őszi szüret előtt már életbe lépjen. Ezért a 3. pontban 15 napon belüli hatálybalépést javasolunk.
Köszönöm szépen a figyelmüket. Kérem a törvénytervezetünk majdani támogatását.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem