CZERVÁN GYÖRGY

Teljes szövegű keresés

CZERVÁN GYÖRGY
CZERVÁN GYÖRGY földművelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Elöljáróban jelezni szeretném, hogy a törvényjavaslatot a kormány támogatja, és kérem is egyben valamennyi képviselő támogatását a javaslat elfogadásához.
A törvényjavaslat a hazai borszőlőtermesztés és borászatitermék-előállítás törvényi keretszabályait meghatározó törvény módosítását tartalmazza. A javaslat célja a hazai szőlő- és bortermelők versenyképességének növelése, valamint a más tagállamból behozott borászati termékek hazai ellenőrzési hatékonyságának növelése. A bortörvény módosítását az indokolja, hogy a hatósági ügyintézésre általánosságban meghatározott határidőnél hosszabb határidőt 2016. január 1-jétől kizárólag törvényben lehet meghatározni. Korábban ez a rendelkezés kormányrendeletben szabályozta a borászati hatóság ügyintézésre vonatkozó határidejét a Magyarországra továbbfeldolgozás vagy kiszerelés céljából behozott borászati termékek ellenőrzésére vonatkozóan.
A törvényi szinten bevezetendő, az általános ügyintézési határidőnél hosszabb határidő fenntartását az indokolja, hogy a magyar fogyasztók elé kerülő borászati termékek minden tekintetben megfeleljenek a jogszabályi előírásoknak. A Magyarországon szüretelt szőlőből készített borászati termékek nyomon követése a szőlőtőkétől egészen a kiszerelésig biztosított.
Egy esetleges borhamisítási botrány következményei olyan fogyasztói bizalomvesztéshez vezethetnek, amelyet sem a borászati hatóság, sem pedig az ágazat nem engedhet meg az egyre kiéleződő piaci versenyben. Tavaly nyáron egy európai uniós tagállam több borászata keveredett hamisítási ügybe, amely cégekről kiderült, hogy magyarországi borászatoknak is rendszeres beszállítói voltak. A borászati hatóság akkor zárolt minden gyanúba keveredett bortételt, így ezekből a borokból nem juthatott a magyar fogyasztók asztalára egyetlen liter bor sem. A szigorú, következetes és alapos ellenőrzésre tehát továbbra is szükség van.
A bortörvény módosítása ezen túl lehetőséget kíván biztosítani a tájbort készítő termelői közösségek számára, hogy a versenyképesebb tájbortermelés érdekében a szüretelhető termésmennyiség felső határát megemeljék. A minisztérium a szőlőtermelőkkel folytatott egyeztetéseken már támogatta a termelői kezdeményezést. Ezen túl a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa is megerősítette ezt az általános termelői szándékot. A termelői közösségek meg is kezdték a tájborok készítését szabályozó termékleírások módosításának előkészítését. Ahogy azt Font képviselő úrtól is hallhattuk, a fent javasolt intézkedések pozitív hatásukat abban az esetben tudják a szükséges mértékben kifejteni, amennyiben azok még az idei szüret kezdetét megelőzően bevezetésre kerülnek.
Tisztelt Országgyűlés! A szőlőbor ágazat számos kedvező kormányzati döntésnek köszönhetően rendkívül ígéretes fejlődésnek indult. A termelők bíznak a jogalkotók segítségében. A bortörvény jelenlegi módosítása az eddig elért eredményeink megőrzéséhez járul hozzá. Összességében mindannyiunk közös célja, hogy a magyar borfogyasztók megbízható, jó minőségű magyar bort ihassanak. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem