SZILÁGYI GYÖRGY

Teljes szövegű keresés

SZILÁGYI GYÖRGY
SZILÁGYI GYÖRGY (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Most már úgy gondolom, hogy az elmúlt néhány napban megtudhattuk Rubovszky Györgytől, ha már itt emlegették, hogy egy nagy kérdés lesz: Viktor engedi vagy nem engedi. Ha Viktor engedi, akkor lehet törvényjavaslat, ha nem engedi, akkor nem lehet belőle törvényjavaslat.
És valószínűleg itt Viktor nem engedi, hiszen amikor a Kulturális bizottság tárgyalta ezt a törvényjavaslatunkat, akkor ott, azt mondom, hajmeresztő kijelentések voltak.
Pósán László alelnök azt mondta, hogy azért nem kellene ezt így, ebben a törvényben, hanem a Btk.-ban kellene erről rendelkezni, tehát majd - az ő véleménye szerint, mert csak ebben tudott gondolkozni - ha valaki olyan bűncselekményt követ el, akkor majd a bíró azt mondja, hogy és akkor vonják vissza a Kossuth-díját is mellékbüntetésként. Ez nonszensz!
Ez abszolút elképzelhetetlen dolog. Pedig elmondtam, hogy nem kell leragadni bizonyos eseteknél, hiszen itt nemcsak köztörvényes bűncselekmények esetén lehet valaki érdemtelen arra, hogy visszavonják a díját, visszavonják az állami kitüntetését. Hiszen, mint ahogy Dúró Dóra képviselőtársam elmondta, ez elvileg egy morális díj is, egy olyan embernek, aki erkölcsileg is megfelel. Nem tudom, tudják-e képviselőtársaim, hogy visszavontak-e már Magyarországon állami kitüntetést?
(18.10)
Igen, visszavontak. Egyetlenegy alkalommal vontak vissza egy Kossuth-díjat, méghozzá utólagosan Nagy Gábor, a kazincbarcikai Borsodi Kooperáció vezérigazgatója 1952-ben kapta meg a barnaszén-elgázosítás új technológiájáért a kitüntetést, amit 1953 decemberében visszavettek tőle, mert kiderült, hogy a technológia licencét az akkori NSZK-ból lopta. Itt ismét azt mondom, hogy morálisan ez az ember alkalmatlanná vált arra, hogy Kossuth-díjjal rendelkezzen, valóban jogos volt, hogy visszavonták tőle.
Nem lehet ilyen az életben? Nem lehet ilyen az elkövetkezendő időben? Dehogynem lehet! Éppen ezért próbálom meggyőzni önöket, de úgy sincsenek itt annyian, hogy ezt lehessen. Tehát kérem, támogassák, hogy tárgysorozatba vegyük és tárgyalhassunk erről a kérdésről!
Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik padsoraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem