DR. SZÉL BERNADETT

Teljes szövegű keresés

DR. SZÉL BERNADETT
DR. SZÉL BERNADETT (LMP): Az LMP alapvetően támogatja azt a javaslatot, hogy vissza lehessen venni-vonni az állami kitüntetést attól, aki arra érdemtelenné vált. Előrebocsátom, hogy ezzel gyakorlatilag visszatérnénk a korábbi gyakorlathoz, ami 2008 és ’11 között hatályos volt. Ekkoriban érdemtelenségre hivatkozva a köztársasági elnök jogosult volt a kitüntetés visszavonására. Mint tudjuk, Sólyom László élt is ezzel a lehetőséggel Farkas Péter olimpiai bajnok esetében.
Igazából nincs észszerű ok arra, hogy ne élhessen ezzel a lehetőséggel a köztársasági elnök. És valóban, a Kiss-ügy is rámutatott arra, hogy bizony vannak olyan esetek, amikor egy kitüntetett személyről kiderül, hogy a múltban olyan cselekedetet vagy olyan cselekedeteket követett el, ami miatt nem méltó arra, hogy állami elismerést kapjon, illetve azt megtartsa, a korábbi elismerését megtartsa. Ezt a lehetőséget, azt gondolom, meg kell adnunk. A társadalom részéről erre jogos igény is van, és a korábbi működő gyakorlat is azt bizonyítja, hogy lehet ezt észszerűen csinálni.
Hadd emeljem ki, hogy 2011-ben, amikor szóba került az állami kitüntetések kérdése egy vitában, a Fidesz részéről Rubovszky György volt, aki elmondta, idézem: „Mi szándékosan hagytuk ki ennek az eljárási lehetőségét ebből a törvényből. Meg kell találni azt a megoldást, ami ténylegesen a helyes eljárást biztosítja. Úgy ítéljük meg, hogy az adminisztratív úton való lehetőség tulajdonképpen parttalan vitákat és értelmetlen oda-vissza vágásokat eredményez.” Az idézetet itt befejezem, viszont hozzáteszem, hogy azóta sem dolgozták ki a Fidesz-KDNP részéről a helyes eljárást, amire Rubovszky úr is kitért. Azt gondolom, hogy a szabályozás nyilvánvalóan hiányos, ezt mindenképpen pótolni tudná ez a javaslat.
De ha a Fidesz-KDNP-nek ezzel kapcsolatban aggályai vannak, akkor itt az idő és a tér, hogy elmondja ezeket a javaslatokat. Ha a 2011-es Rubovszky-idézetet vesszük, akkor, azt gondolom, a Fidesznek kevés mozgástere van. Vissza kell térni arra az útra, ami 2008 és ’11 között jól működött ebben az országban. (Dr. Schiffer András tapsol.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem