KÓSA LAJOS

Teljes szövegű keresés

KÓSA LAJOS
KÓSA LAJOS (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! A szocialisták népszavazási aláírásgyűjtést kezdeményeztek a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló jogszabály visszavonásáról. A parlament nem olyan régen döntött a jogszabály visszavonásáról, és kijelenthetjük, hogy ezzel az aláírásgyűjtés okafogyottá vált, hiszen az a joghatás, amit kiváltani szándékozott, bekövetkezett.
Miután a népszavazásról szóló törvény meghatározza, hogy az aláírásgyűjtés nem lehet öncélú vagy pusztán politikai célokat szolgáló, hanem a célhoz kötöttség az, ami legálissá és legitimmé teszi az aláírásgyűjtést, és a célhoz kötöttség megszűnt, ezért nyugodtan mondhatjuk, hogy a szocialisták aláírásgyűjtése illegitim (Dr. Rétvári Bence: Így van!), nem felel meg a szabályozásnak (Korózs Lajos: Mindennek megfelel!), ráadásul ezen aláírásgyűjtés alapján nem lehet kiírni népszavazást, ugyanakkor a szocialisták váltig gyűjtik az aláírásokat. Felteszi az ember a kérdést, hogy vajon miért, és az a helyzet, hogy a szocialisták pontosan tudják, hogy úgy fogalmazták meg a kérdésüket, hogy ha az a joghatás bekövetkezik, akkor a kereskedelemben dolgozó (Gőgös Zoltán: Hazudsz! Hazudik!) mintegy 250 ezer ember rendkívül hátrányos helyzetbe kerül. (Gőgös Zoltán: Hazudik!) Egész egyszerűen azért, mert a népszavazás eredményessége után három évig semmilyen olyan jogi módosítást nem lehet végrehajtani a joganyagon (Gőgös Zoltán: A munka törvénykönyvén, ugye? Hazudik!), ami érinti a népszavazás által kiváltott joghatást, tehát az eredeti, a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló szabályozást. Ezzel egyébként a kereskedelemben dolgozó 250 ezer embert legalább három évig tragikusan hátrányos helyzetbe hozzák. (Dr. Rétvári Bence: Úgy van! - Gőgös Zoltán: Lajos, hazudsz! Hazudsz!)
Pontosan tudták a szocialisták, és nyilván, hiszen valamennyire tudnak magyarul, ha nem is pontosan, hogy ahogy megfogalmazzák a kérdést, az még azzal is együtt jár, hogy egyébként ma még az ünnepeken, tehát a nemzeti ünnepeken biztosított szabadnap sem jár a dolgozóknak, mert egyébként abban a szabályozásban ez is benne volt furcsa módon, hogy ha valaki március 15-én vagy pünkösdhétfőn vagy húsvéthétfőn ki akar nyitni, akkor kinyithat, mert a szabályozásból ez is kikerült. Így tették fel a kérdést. (Gőgös Zoltán: Ez is hazugság!)
Persze pontosan tudták, hogy mit csinálnak, éppen ezért nagyon helyesen döntött a kormány úgy, hogy kezdeményezi a Háznál a törvény visszavonását, mert ez megnyitja a lehetőséget arra, hogy azt a 250 ezer embert ne hagyjuk magára. A szocialistáknak (Gőgös Zoltán: Lajos! Nem szakad rád az ég?) ez nem volt tétel, hiszen az ő számukra a multik érdekképviselete sokkal előrébb való, mint bármifajta dolgozói érdekképviselet. (Gőgös Zoltán: Be van nyújtva a munka törvénykönyve módosítása, meg kell szavazni!)
Ugyanakkor azt kijelenthetjük, és a Fidesz-frakció tárgyalt az érintett szakszervezetekkel, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetével, és az világos volt, hogy a helyzet így nem maradhat, azonban rögzítsük azt a tényt, hogy egészen addig, amíg a szocialisták az illegitim és egyébként az embereket megtévesztő aláírásgyűjtést nem hagyják abba, vagy egészen addig, amíg az Alkotmánybíróság nem mondja ki azt, hogy a szocialisták kérdésfelvetése alapján nem lehet népszavazást kezdeményezni - egyébként hozzáteszem: ma ez a helyzet -, addig (Gőgös Zoltán: Ki mondta? Te vagy az Alkotmánybíróság? - Tóbiás József: Te vagy az Ab? És a ti kérdésetek, az mi?) sajnos nem tudunk hozzányúlni a kereskedelmi dolgozók helyzetének javítása érdekében a joganyaghoz, mert ellenkező esetben lehetetlen helyzetbe kerülünk. Hiszen adott esetben előállítjuk azt a helyzetet, hogy bár okafogyott a népszavazás, mégis valamilyen módon vitába keveredünk azzal kapcsolatban, hogy ezt ki lehet-e írni vagy sem.
Ezért egyébként ezt elfogadta a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete, amely ma 30 ezer aláírást nyújtott át a Fidesz-frakciónak, ahol az őáltaluk elérhető dolgozók mind azt kérték, hogy javítsunk a helyzetükön, és mi ezt meg is ígértük, de ezt ősznél előbb nem lehet majd a Ház elé beterjeszteni (Tóbiás József: És miért nem? - Dr. Józsa István: Nem akarjátok!), mert ezt a jogi helyzetet a szocialisták előállították.
Hozzáteszem, hogy a Fidesz-frakció ugyanakkor nem mond le arról mindenfajta szocialista manipuláció ellenére sem, hogy a kereskedelmi dolgozókat nem hagyja magára; a szocialisták a Tescót nem hagyják magára, meg mindenfajta multiszervezetet, mi pedig a kereskedelmi dolgozókat (Dr. Józsa István: Minden dolgozótól elvettétek! Mindenkitől elvettétek!), aztán majd kiki elszámol a választóinak azzal kapcsolatban, hogy kinek az érdekét képviseli. (Kunhalmi Ágnes: Nagyon megijedtetek!) Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)
(11.50)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem