ZSIGÓ RÓBERT

Teljes szövegű keresés

ZSIGÓ RÓBERT
ZSIGÓ RÓBERT földművelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Az élelmiszer-biztonság a szántóföldön kezdődik. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal egy egységes, magasan fejlesztett központi laboratóriumi vizsgálatokon alapuló ellenőrzési rendszert működtet, amely garantálni tudja, hogy csak GMO-mentes vetőmagtétel kerüljön felhasználásra.
A GMO-vizsgálatra történő kiválasztás kockázatelemzés alapján történik. Az egyik legfontosabb kockázati tényező a vetőmag származása, hiszen nagy részük olyan országból érkezik, ahol engedélyezett a GMO-k használata. A vizsgált vetőmagtételek mindössze 2-3 százaléka volt az elmúlt években GMO-val szennyezett. Ki kell emelni, hogy a laboratóriumi vizsgálatok eredménye előtt nem lehet forgalomba hozni ezeket a tételeket. Több cég a Magyarországon forgalmazni kívánt tételeket előzetesen megvizsgáltatja, így csak GMO-mentes vetőmagtétel kerül be az országba.
A 2016-ban vizsgált tételek közül csak egy olyan volt, amelynél GMO-pozitív vizsgálati eredmény született, és ez a tétel már beérkezett az országba; ez a tétel is természetesen megsemmisítésre került.
A csemege- és pattogatottkukorica-vetőmagok GMO-tartalmának fokozott ellenőrzését indokolja, hogy az ezekből termett termék közvetlenül a vásárlók asztalára kerül. A Nébih 2015-ben összesen 144 kukoricatételt jelölt ki GMO-vizsgálatra, ebből 8 csemegekukorica-minta esetében állapított meg GMO-szennyezettséget.
(14.00)
2016-ban pedig eddig 110 csemege- és 21 pattogatottkukorica-tétel vizsgálatát végezte el a hatóság. Idén 6 csemege- és 1 pattogatottkukorica-min-tában mutatott ki GMO-szennyezettséget a Nébih laboratóriuma. Természetesen mindegyik tétel megsemmisítése megtörtént.
Tisztelt Képviselő Úr! Mint a válaszomból is kiderül, Magyarország GMO-mentességének megelőzése érdekében a vetőmagok felügyelete kiemelt szerepet kap. Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem