DANKÓ BÉLA

Teljes szövegű keresés

DANKÓ BÉLA
DANKÓ BÉLA (Fidesz): Tisztelt Államtitkár Úr! Ellenzéki képviselőtársaim amikor hangosan firtatják, hogy egyáltalán lehetséges-e hazánk Alaptörvényben is rögzített GMO-mentességének megőrzése a világszinten tapasztalható politikai és gazdasági nyomás ellenére, akár megnyugtatónak is nevezhetném, hogy az ellenzéki frakciók a kormányzathoz hasonlóan fontosnak tartják hazánk GMO-men-tes-ségét, de meg kell jegyeznem, hogy képviselőtársaim politikai érdekből hajlamosak elfordítani tekintetüket a valóságtól, és ebben a témában is alulértékelik a kormány nemzetközi téren tett erőfeszítéseit.
Pedig tagadhatatlan, hogy Magyarország az egyik motorja az Unión belül a GMO-mentesség ügyének. A kormány igyekszik minél szorosabb szövetségre lépni a hasonló érdekeltségű tagállamokkal, így jó eséllyel szállunk síkra az érdekeink védelmében. Például óriási siker és jórészt a mi munkánk érdeme, hogy Brüsszel hozzájárult ahhoz, hogy tagállami hatáskörbe kerüljön a genetikailag módosított növényfajták tiltásának vagy engedélyezésének kérdése. Hazánkhoz hasonlóan több tagállam is élt a moratórium lehetőségével. Elindítottuk a Szövetség a GMO-mentes Európáért kezdeményezést, amelyhez több ország is csatlakozott. Mondhatjuk úgy, hogy ez a politika színtere, az elmélet - de hogyan néz ki a gyakorlat?
Kérdezem a tisztelt államtitkár urat: a kormány milyen ellenőrzési rendszerrel garantálja Magyarország GMO-mentességének fenntartását? Milyen mennyiségben szűrnek ki GMO-val való szennyezettséget a laborok? Milyen a kapcsolat a hatóságok és a piaci szereplők között? Egyszóval milyen hatékonysággal tudjuk ténylegesen őrizni a GMO-men-tes-sé-gün-ket? (Taps a kormánypárti padsorokban. - Dr. Schiffer András: Sehogy!)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem