DR. RÁKOSSY BALÁZS

Teljes szövegű keresés

DR. RÁKOSSY BALÁZS
DR. RÁKOSSY BALÁZS nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Asszony! Az Agulhas-Solar Kft. a tavalyi év április 15-én csődeljárás iránti kérelmet nyújtott be, amely alapján a Szolnoki Törvényszék a tavalyi év április 28-án elrendelte a csődeljárást, a csődeljárás azonban tavaly október 12-én megszűnt, és az Agulhas-Solar Kft. jelenleg felszámolási eljárás alatt áll, a felszámolás most folyamatban van.
A bankügyletekkel kapcsolatos adatok és információk banktitoknak minősülnek, ezért most a cég által megpályázott projektekkel kapcsolatosan tudok önnek tájékoztatást nyújtani.
A cég a gazdaságfejlesztési operatív program keretében technológiai fejlesztésre közel 437 millió forint támogatást nyert el, a kedvezményezettel szemben azonban állampolgári gyanúbejelentésre került sor. Az eljárás „szabálytalanság történt” megállapítással zárult, aminek eredményeképpen a támogatói szerződéstől elálltunk. Az elállás oka, hogy a kedvezményezett nem tett eleget együttműködési, ellenőrzéstűrési kötelezettségének, valamint a megvalósítási helyszínen gazdasági tevékenységet nem végzett, így nem tett eleget projektfenntartási kötelezettségének sem.
A Szolnoki Törvényszék elrendelte a felszámolási eljárás megindításának közzétételét, ezért a gazdaságfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkárság mint irányító hatóság bejelentette hitelezői igényét. A felszámolási eljárás jelenleg is folyik, a hitelezői igénybejelentés visszaigazolása, közbenső mérleg még nem érkezett a bíróságtól.
A második támogatás, amit a cég elnyert, a regionális operatív programok keretében történt egy fejlesztés megvalósítására. A támogatási szerződés 2011. szeptember 5-én lépett hatályba 121 millió forintos támogatással. A közreműködő szervezet 2015. július 15-én elállt a szerződéstől, mivel a kedvezményezett a bejelentési, információszolgáltatási, nyilatkozattételi kötelezettségének nem tett eleget, a projekt a 2. számú fenntartási jelentését nem nyújtotta be (Az elnök csengetéssel jelzi az időkeret leteltét.), a csődeljárás megindulását nem közölte, így a projekt fenntartása a jelentés elmaradásával veszélybe került.
A szerződéstől való elállás következtében a cégnek a kamatokkal együtt visszafizetési kötelezettsége áll fenn 121 millió forint tőkeösszeg erejében, amelynek a visszakövetelése folyamatban van. Köszönöm megtisztelő figyelmét. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem