LÁZÁR JÁNOS,

Teljes szövegű keresés

LÁZÁR JÁNOS,
LÁZÁR JÁNOS, a Miniszterelnökséget vezető miniszter: Köszönöm szépen. Igen tisztelt Szószóló Úr, kedves Képviselőtársam! Mindenekelőtt szeretném megköszönni a Szerb Országos Önkormányzat munkáját a magyar kormány és minden képviselőtársam nevében, különösképpen, ami az épített örökség vagy tárgyi örökség megóvásával kapcsolatos, kiemelt jelentőségű társadalmi küldetésük és feladatuk.
A magyar kormány az elmúlt években kiemelt figyelemmel követi a Budapesten vagy az ország településein fellelhető épített örökség védelmét vagy akár a tárgyi emlékek megóvását is. Ismertek azok a programok, amelyeket vagy a települési önkormányzatok segítségével vagy az Országos Szerb Önkormányzat közreműködésével, vagy közvetlen egyházi támogatások bevonásával próbálunk biztosítani.
Szerencsésnek mondhatják magukat azok a települési önkormányzatok Magyarországon, ahol akár egyházi, akár világi tárgyú, a magyarországi szerb társadalmi csoportnak, nemzetiségnek az elmúlt több száz éves emlékét ápoló épületegyüttes van, vagy emlékét felmutató épületegyüttes van, legyen szó a Magyarországon tevékenykedő kereskedők vagy akár vallási típusú épített örökség védelméről. Semmi akadályát nem látom ennek a fajta együttműködésnek. Értem és okoltnak, indokoltnak tartom azt, amit ön felvetett.
Arra kértem a Forster műemlékvédelmi intézetünk vezetőségét, hogy sürgősen vegyék fel a szerb állami műemlékvédelemmel a kapcsolatot, és az állam által vagy az önkormányzatoknál indított beruházások és fejlesztések esetén készek vagyunk a szakértőket Szerbiából meghívni, természetesen a szükséges állami támogatást a szakértők bevonásához képesek vagyunk biztosítani is, és az ő szakavatott tudásuk mellett történne ezeknek az épületeknek a felújítása.
Ezt azért tartom különösképpen fontosnak, mert az egyházi vonatkozású épületek, tekintettel arra, hogy több üresen álló egyházi típusú vagy vallási életet már nem folytató egyházi közösségi épület van, kiemelt figyelmet érdemelnek, hiszen az egyik legfontosabb épített örökségünk, a saját városom nevében is beszélek, ahol az egyik legrégebbi görögkeleti szerb ortodox templom van, amely kiemelt figyelmet és védelmet érdemel, már csak azért is, (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.), mert Radnóti Miklós Szent Naum-ikonról mintázta a Nyolcadik ecloga néhány sorát. Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiból.)
(13.30)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem