MESTERHÁZY ATTILA

Teljes szövegű keresés

MESTERHÁZY ATTILA
MESTERHÁZY ATTILA (MSZP): Nagyon szépen köszönöm. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Az elmúlt negyed évszázadban az euroatlanti közösséget nem érte egyszerre annyi kihívás és biztonsági fenyegetés, mint a jelenlegi, döntően délről és keletről érkező. Ezekre a kihívásokra a legjobb választ az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének bővítése jelenti.
A NATO erejét jelentősen növeli, ha újabb tagokat vesz fel, ha folytatja a bővítési politikáját. Magyarország stratégiai érdeke, hogy Európa minél több országa feleljen meg a csatlakozás politikai és gazdasági feltételeinek, váljon az Európai Unió és a NATO tagjává. Magyarország érdeke az is, hogy ezen országok ilyen irányú törekvéseit politikailag támogassa, felkészülésüket gyakorlati eszközökkel pedig segítse.
Ugyanakkor rendkívül fontos hazánk számára a térség országainak uniós és NATO-taggá válása után megmaradó kisebbségpolitikai, ökológiai, vízügyi és más problémák megoldása, illetve kezelése. Magyarország és a régió uniós és NATO-tagsága ugyanis stabilizálja a térség biztonságát, és nagyobb teret enged a térségi együttműködésnek is. Ezért is támogatta és segítette hazánk a szomszéd országok európai integrációját, és tekintette feladatának a Nyugat-Balkán csatlakozási folyamatának elősegítését.
A magyar kül- és biztonságpolitika mindenkori kiemelt prioritása volt a Nyugat-Balkán stabilitásának elősegítése. Ennek érdekében uniós és atlanti partnerével együtt Magyarország részt vett a válságkezelő műveletekben, a demokratikus jogállami intézmények fejlesztésében, a térség stabilizálásában. Minél inkább integráljuk ugyanis a nyugat-balkáni térséget a NATO-ba, annál biztonságosabbá válik a régió, és Magyarországnak mint a térséggel szomszédos országnak ez stratégiai fontosságú.
A kilencvenes évek háborús konfliktusai mellett érdemes azt is szem előtt tartanunk, hogy a csatlakozás reményeink szerint ellenállóbbá teszi a politikailag, gazdaságilag és az iszlám radikalizmus szempontjából is rendkívül sebezhető térséget. Ezért is támogatta Magyarország Montenegró NATO-meghívását és felkészülését a teljes körű tagságra.
A nemzetbiztonsági érdekek mellett Magyarország nemzetgazdasági érdekeit is szolgálja Montenegró NATO-csatlakozása. A NATO-tagság mindig stabilizálja egy ország gazdasági-piaci körülményeit. Montenegróban magyar vállalatoknak jelentős befejtetéseik vannak, elsősorban a bankszektorban - gondolok itt az OTP-re - és a szállodaiparban - említhetném a Hunguest Hotelt -, de jelen van a Magyar Telekom is. Minél stabilabb a montenegrói politikai és gazdasági környezet, annál több befektetés érkezhet ide Magyarországról is, és annál inkább fejlődhetnek a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatok.
Fontos megjegyezni, hogy az EU-tagállamok közül Magyarország a második legnagyobb befektető Montenegróban. Információk szerint az Eximbank 45 millió eurós hitelkeretet nyújt a magyar és a montenegrói kis- és középvállalkozások együttműködésének ösztönzésére, illetve a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. képviseletet nyitott Podgoricában. Montenegrói diákok ugyan már tanulnak magyar egyetemeken, így például a Szegedi Tudományegyetemen, azonban a jövőben Magyarország további ösztöndíjakat ajánlhat fel magyarországi képzésekben való részvételhez.
Érdemes azt is megemlíteni, hogy Montenegró az észak-atlanti szövetség egyik legfelkészültebb tagjelöltje. Az egykori jugoszláv köztársaság függetlenségét a 2006. májusi népszavazást követően nyilvánította ki a montenegrói parlament. Az országot még az év decemberében felvették a NATO békepartnerség programjának résztvevői közé, majd 2009 decemberében meghívást kapott a NATO-tagsági akcióterv programjába. Emellett az EU-tagjelölt országok sorában is jól teljesít, hiszen a csatlakozási tárgyalások során több mint húsz fejezetet sikerült már megnyitnia.
Stabil és erős Nyugat-Balkánra van tehát szükség Magyarország szomszédságában. Montenegró meghívása hazánk külpolitikai, biztonságpolitikai és külgazdasági érdekeit is szolgálja. Tagságának megvalósulása emellett új minőségi szintre helyezi a kapcsolatokat, és az eddiginél is kedvezőbb lehetőségeket kínál együttműködésünk továbbfejlesztésére. Reméljük, hogy Montenegró meghívása a NATO-tagországok közösségébe inspiráció lehet a többi nyugat-balkáni országnak is.
Ennek érdekében a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselőcsoportja támogatja Montenegró csatlakozását az észak-atlanti szerződéshez, és a csatlakozásról szóló jegyzőkönyv kihirdetését tartalmazó törvényjavaslat elfogadását is szorgalmazza. Köszönöm a figyelmet. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem