DR. FAZEKAS SÁNDOR

Teljes szövegű keresés

DR. FAZEKAS SÁNDOR
DR. FAZEKAS SÁNDOR földművelésügyi miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A képviselő úr által benyújtott kérdéssel összefüggésben mindenekelőtt le szeretném szögezni azt, hogy azok a fordulatok, hogy dolgozó embereket lenéző, mindenben kötekedő, primitív, lelketlen hozzáállással, s a többi, ilyenekkel találkoznának a gazdák, ez súlyosan sértő, méltatlan és valótlan állítás. Nekem meggyőződésem, hogy a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal vezetése és dolgozói a legjobb tudásuk szerint mindent megtesznek azért, hogy a magyar gazdák azokat a támogatásokat, amelyek őket megilletik, kellő időben megkapják. És azokat az összegeket is, amelyeket pályázatokon nyertek, szintén meg kell hogy kapják. Ebben a konkrét esetben is, amit nyilván alaposabban meg kellene vizsgálni ahhoz, hogy teljesen képben legyünk.
Tisztelt Képviselő Úr! A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal munkatársai összesen több mint 1,3 millió hatósági ügy intézésében vettek részt 2015-ben, tehát tavaly, ez munkatársanként ezer ügyet jelent. Ezt azért tartottam fontosnak elmondani itt a tisztelt Országgyűlésben, hogy lássuk, milyen hatalmas feladattal birkózik az MVH, milyen sokrétű ügytömeget kell ellátnia. Harmincöt különböző jogcímen igényelhető támogatás például.
Nekem meggyőződésem, hogy nincs olyan szervezet, amely tökéletesen működne, nincs olyan szervezet, ahol mindig mindenki a legjobb teljesítményt nyújtaná, de szerintem az a súlyos megbélyegző kijelentés, amit ön tett, elfogadhatatlan. Az MVH munkájával összefüggésben több átalakítás volt, új vezetés vette át a feladatok ellátását, és ennek is köszönhető az, hogy 2015-ben a hivatal több mint 230 ezer kérelmet bírált el, és rekordnak számító 800 milliárd forintos agrártámogatást fizetett ki a gazdáknak. Ez 15-20 százalékkal több, mint volt a korábbi években. S mindösszesen 1150 gazda nyújtott be fellebbezést, tisztelt képviselő úr. Tehát az elégedetlenség azért annyira nagy mégsem lehet.
De én hajlandó vagyok minden jobbító jellegű kritikát megfogadni, hajlandó vagyok minden konkrét ügyet kivizsgálni. Ha önnek 365 ügye volt, ahogy hallhatta a tisztelt Ház - a képviselő úr ezúttal nyilván próbált komolyan beszélni, noha ez nem mindig ment neki -, akkor ezt a nagyszámú ügyet is természetesen kivizsgáljuk. Ezek szerint, akik kifogásolták az MVH döntését, azoknak az egyharmada önnél reklamált. Állunk rendelkezésre, és természetesen az adatokat várjuk öntől, hogy segíthessünk az érintetteknek.
Tisztelt Országgyűlés! A területalapú támogatásból, ahol összesen 123 ezer kérelmező nyújtott be igényt, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal 99 százalékuk részére már teljesítette a kifizetést, 121 544 gazdálkodónak. Tehát nem állja meg a helyét az, hogy itt valamilyen ügyhátralék lenne vagy a kifizetésben lemaradás. A zöldítési támogatásnál több mint 100 milliárd forintot utalt a hivatal. Ezt az ügyfelek 97 százaléka, 119 736 gazdálkodó már megkapta. A kistermelői támogatást több mint 50 ezren választották. Ez egy gazdabarát, egyszerűsített támogatási forma, a jogosultak 97 százaléka ehhez már hozzájutott. Ez az egyszerűsítés egy gyorsabb ügymenetet tesz lehetővé, és azon dolgozunk, abban vagyunk érdekeltek, hogy minél többen kaphassák meg ezeket a támogatásokat.
Tisztelt Képviselő Úr! A konkrét ügy valószínűleg valamilyen vidékfejlesztési támogatás lehet. Itt egy uniós szabályozásból adódó kifizetési akadályt kellett elhárítani. De hangsúlyozom, hogy a keret, a támogatási összeg rendelkezésre áll, minden magyar gazda, minden földműves, minden agrárvállalkozás meg fogja kapni azokat a pénzeket, támogatásokat, amelyekre jogosultak. Ehhez természetesen a feltételeket mindenkinek teljesítenie kell, az állam a saját részéről valamennyi feltételnek eleget tud tenni. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem