DR. RÉTVÁRI BENCE,

Teljes szövegű keresés

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Egyrészről azt hiszem, hogy az önkormányzatok az önkormányzás igazi lehetőségét akkor kapták meg 2010 után, amikor attól a töméntelen mennyiségű adósságtól, amely nyomasztotta őket a megelőző nyolc év szocialista gazdálkodása miatt, meg tudtak szabadulni, attól az 1200 milliárd forinttól, ami csak annyiban korlátozta az önkormányzatok lehetőségeit, hogy hol melyik hitelüket, hol melyik kölcsönüket fizetik ki. Ehhez képest az, hogy gazdálkodási szabadságot kaptak az adósság megváltásával, azt hiszem, hogy ez jelentette az önkormányzatiság kiteljesedését.
Ami a fenntartási modelleket illeti, ön is nagyon jól tudja, hiszen ezek szerint elolvasta a köznevelési kerekasztal különböző üléseiről készült jegyzőkönyveket, hogy az ott ülők egyértelműen mondták, hogy a mostani vegyes működtetési rendszer nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, a korábbi önkormányzati működtetés pedig az előbb említett óriási mértékű, több száz milliárdos hiányt termelte. És ha felelősen belegondol, tisztelt képviselő úr, és megnézi az elmúlt 25 évet, hogy 1990-ben, amikor létrehozták azt a rendszert, akkor az állami közvetlen költségvetési támogatásból az iskolák működtetésének a 82 százalékát kapták meg az önkormányzatok, és ez 2010-re lement 48 százalékra, akkor látható, hogy mi az a pénz, ami hiányzott az oktatásból, és miért kezdett romlani a színvonal, és miért volt ez gazdasági csőd. Ha az ön javaslatát most elfogadnánk, és visszaállítanánk azt a 2010 előtti rendszert, akkor ismételten elindulnánk egy ilyen 20 éves pályán, amikor előbb-utóbb ugyanaz a problémás helyzet állna elő.
Ezért mondtuk azt, hogy közvetlen állami fenntartásra és közvetlen állami működtetésre van szükség, az államnak magának kell ezeket a költségeket állni, egységes rendszert hoztunk létre, ahol nincsen vita arról, hogy az egyes költségeket kinek kell állnia. Az önkormányzatoknak a költségvetésből nyújtott támogatása pedig pontosan annyival csökken csak, amennyi az eddig az iskolafenntartásra, iskolaműködtetésre az önkormányzatoknak átutalt összeg volt. Így tehát minden egy forrásból megy az iskolákhoz. És ön is nagyon jól tudja, a ’17. évi költségvetésben bérekre több mint 30 milliárddal jut több, működtetésre pedig százmilliárd forinttal.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem