KEPLI LAJOS

Teljes szövegű keresés

KEPLI LAJOS
KEPLI LAJOS (Jobbik): Köszönöm szépen, elnök úr. Engedjék meg, tisztelt képviselőtársaim, hogy az ülésszak zárásaként szokásomhoz híven képviselői tevékenységemről néhány szóban beszámoljak önöknek.
Mi a feladata egy országgyűlési képviselőnek? Természetesen, ha egyéni képviselő, akkor képviselnie kell a választókerületének településeit, az ott élők érdekeit, felszólalni a parlamentben és indítványokat nyújtani be ez ügyben. Egy listás képviselő esetén szintén fennállhat ilyen feladat, ha magáénak érzi választókerületének ügyeit, márpedig én ilyen képviselőnek tartom magam. Jó néhányszor szólaltam fel a parlamentben választókerületem, a balatonfüredi és várpalotai térség érdekeiért. Különösen igaz ez akkor, ha ugyanannak a térségnek az egyéni országgyűlési képviselője nem végzi el a feladatát és nem tesz meg mindent annak érdekében, hogy az ott élők érdekei képviseletre kerüljenek.
Kontrát Károly államtitkár úr, aki a balatonfüredi választókerület egyéni országgyűlési képviselőjeként lett megválasztva, sajnos azt kell mondanom a parlamenti statisztikák alapján, az elmúlt két évben egyetlenegyszer sem szólalt fel a parlamentben a választókerülete érdekében. (Dr. Gyüre Csaba: Szégyen!) Nulla darab önálló indítvánnyal rendelkezik, tehát egyáltalán nem érdekli a választókerületének sorsa. Ezért fokozottan is szívügyemnek érzem azt, hogy a balatonfüredi és várpalotai térség ügyeit a parlament elé hozzam, mint ahogy több tucatszor felszólalás formájában is megtettem ezt, és több mint száz egyéni indítványom közül is a legtöbb ezzel a térséggel, ennek a térségnek a problémáival foglalkozott. Azt gondolom, hogy hitelesen az tud képviselni egy választókerületet, aki látja annak mindennapjait, látja a problémáit, és azokat a problémákat hitelesen képviselni is tudja az Országgyűlés előtt.
Míg Kontrát Károly államtitkár úr parlamenti felszólalásai kizárólag ellenzéki képviselői kérdésekre adott válaszokra korlátozódtak, addig többek között én olyan problémákat hoztam ide a választókerületből a parlament elé, mint a Balaton kérdése, a Várpalota környéki munkahelyteremtés kérdése vagy éppen környezetszennyező beruházások, tervezett veszélyes tevékenységek a Balaton térségében. Így elsőként emeltem fel a szavamat a Balatonfűzfőre tervezett hadianyaggyárral kapcsolatban, többszöri nyomásomra azután vizsgálat indult a pályázat ügyében, amely pályázatból kívánták volna megfinanszírozni ezt a beruházást. Ez a vizsgálat hiányosságokat tárt fel, amelynek köszönhetően úgy néz ki, hogy nem valósul meg ott, Balatonfűzfőn ez a turizmusra és az ott élőkre is veszélyes beruházás. Úgy érzem, hogy ebben jelentős érdemem volt, hiszen a vizsgálat az én többszöri írásbeli kérdésem firtatására indult el.
Ugyancsak elsőként emeltem szót a várpalotai hulladéklerakóba tervezett azbesztszállításokkal kapcsolatban, amely az ott élők egészségét rombolta volna. A kormánypárti képviselő úr ott is késve kapcsolt. Általában a tevékenysége abban merül ki, hogy megjelenik lakossági fórumokon és elmondja, hogy ő képviseli a helyben élők érdekeit, majd nem történik semmi. (Dr. Hoppál Péter: Nettó hazugság!) Nehéz is lehet úgy egy választókerület érdekeit képviselni, ha valaki budapesti munkahelye és pápai lakóhelye között csak menet közben tudja útba ejteni saját választókerületét, akár ünnepi fogadásokról legyen szó, akár szalagátvágásokról. De más ott élni, higgyék el, tisztelt képviselőtársaim, a választókerületben a mindennapokat, meghallgatni az ott élők problémáit és azt az Országgyűlés elé hozni.
A továbbiakban is ezt kívánom tenni, és arra szeretném felszólítani képviselőtársamat, bár most nincs itt a parlamentben, hogy válaszoljon nekem. Remélem, ezt a későbbiekben írásban meg fogja tenni. A továbbiakban pedig, különösen olyan ügyekben, amelyek ahhoz a minisztériumhoz tartoznak, amelynek ő az államtitkára, legyen szíves és képviselje hathatósabban a választókerület érdekeit.
Többször írásbeli kérdést nyújtottam be a Belügyminisztériumhoz az illegális Balaton-parti stégek, bejárók, feltöltések elbontása érdekében, amelyre konkrét választ azóta sem kaptam. Mindig csak ígérgetések hangoztak el. Ugyancsak a Belügyminisztérium államtitkára válaszolt, de nem Kontrát Károly, hanem Pogácsás Tibor államtitkár úr a Balaton-parti kempingek önkormányzati tulajdonba történő visszakerülésével kapcsolatban, amelyre az érintett önkormányzatok a hitelfelvételt mint megoldási lehetőséget kapták.
Azt gondolom, hogy ennél jóval többre van szükség. Arra van szükség, hogy az egyéni választókerületi képviselő valóban a választókerületben élők érdekeit képviselje, hiszen azért lett megválasztva. Nekem pedig ellenzéki képviselőként az a dolgom, hogy ha nem ezt tapasztalom, akkor azt szóvá tegyem itt az Országgyűlésben.
(15.30)
Én ebben a tekintetben is igyekszem elvégezni a munkámat, de természetesen a munkám nem a kritikában merül ki, hanem jó néhány, több száz indítványom volt, akár a munkahelyteremtés, akár a választókerület egyéb problémái érdekében az elmúlt két évben, és ezt a továbbiakban is folytatni kívánom. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem