DR. HOPPÁL PÉTER,

Teljes szövegű keresés

DR. HOPPÁL PÉTER,
DR. HOPPÁL PÉTER, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! A gyermekvédelmi jelzőrendszer preventív gyermekvédelmünk egyik alapköve, ahogy ön is említette, kiemelt jelentőséggel bír a gyermeki jogok érvényre juttatásában. Kiemelkedő szerepe van a gyermekek vér szerinti családban történő nevelkedésének elősegítésében - ez egy nagyon fontos szakmai törekvés. Látom, hogy alapvetően ön is támogatja ezt, és valóban a jelzőrendszer hiányosságait kell inkább megjavítani, ahogy ezt ön is jelezte.
A gyermekvédelmi jelzőrendszer működtetésének alapelvei, ön is jól tudja, a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló vonatkozó törvényben vannak szabályozva, illetve egy miniszteri rendelet is szabályozza ezt a tevékenységet.
A család- és gyermekjóléti szolgáltatást nyújtó munkatársak számára elsődlegesnek és hangsúlyosnak kell lenniük koordináló, szervező feladatuknak, amelynek során az észlelő- és jelzőrendszer tagjainak, a gyermekekkel hivatásszerűen foglalkozó szakembereknek és magánszemélyeknek nyújtanak segítséget, támogatást abban, hogy képesek legyenek felismerni és feltárni a gyermekeket veszélyeztető tényezőket. A jelzőrendszert ösztönözniük kell arra, hogy a felismert veszélyeztetettséget jelezzék, elősegítve ezzel a problémákra időben történő reagálást. Nyilvánvalóan minden olyan szakember, aki ezt a hivatását valahol hivatásszerűen végzi, mint ahogy ön is ilyen munkakörben dolgozott, mindig hozzájárul ahhoz, hogy ez a jelzőrendszer hatékonyabban és jobban működjön. Soha nem leszünk teljesen elégedettek mindaddig, amíg a gyermekek bármiféle veszélyeztetése fennállhat a mai társadalmunkban.
A jelzőrendszer hatékony működtetésében felelős család- és gyermekjóléti szolgálatokban dolgozók számára nyilvánvaló, hogy ez a feladat folyamatos kihívást, odafigyelést és állandó tevékenységet jelent, hiszen újra és újra fel kell eleveníteni az észlelő- és jelzőrendszer tagjaival egy-egy fogalom jelentését, vagy akár a jelentések és jelzések szükségességét.
További célként határozza meg a törvényi környezet, hogy a család- és gyermekjóléti szolgáltatást nyújtó szakemberek segítséget kapjanak az észlelő- és jelzőrendszer tagjaival való szakmai együttműködésük megvalósításának gyakorlatához, ami nagyon fontos feltétel. A gyermekvédelmi jelzőrendszer hatékonyabb működtetésének elősegítése érdekében elkerülhetetlen, azt gondolom, hogy a helyi, alapesetben települési szintű, valamint a járási szintű, szakmaközi együttműködések szélesebb, ágazatközi összefüggésbe kerüljenek.
A fenti célok érdekében a következő konkrét intézkedéseket foganatosítottuk a jelzőrendszert illetően. Elsőként, helyi szinten a család- és gyermekjóléti szolgálat feladata a helyi gyermekvédelmi jelzőrendszer szervezése, az együttműködési formák kialakítása, működtetése és dokumentálása. Javasolt külön nevesíteni a feladatra jelzőrendszeri felelőst. A jelzőrendszeri felelős a területről érkező jelzéseket heti rendszerességgel jelenti a központi járási jelzőrendszeri tanácsadó felé. Azt gondolom, hogy ebben remélhetünk előrehaladást. Továbbá kötelezően bevezetésre került a helyi gyermekvédelmi jelzőrendszer működését értékelő és hatékonyságát növelő javaslatok és intézkedések rendszerezéséből készült helyi jelzőrendszeri intézkedési terv készítése az éves szakmai tanácskozást követően. Ez egy évre vonatkoztatott szakmai javaslat.
Járási szinten, harmadszor, a család- és gyermekjóléti központ folyamatos szakmai hátteret biztosít a települési szinten dolgozó családgondozóknak, jelzőrendszeri felelősöknek, fogadja a jelzéseiket és problémáikat. A járási jelzőrendszeri tanácsadó feladata a települési szintű jelzőrendszerek működésének segítése, azok szakmai támogatása.
Tisztelt Képviselő Úr! 2016 tavaszán kiadásra került öt darab szakmai útmutató ebben a tárgykörben. A dokumentumok meghatározzák az egyes folyamatokat, az adott folyamatelemek tartalmát, az azokhoz kapcsolódó elvárt szakmai lépéseket, azok felelőseit, határidejét és a kapcsolódó dokumentációs tevékenység szabályait.
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a család- és gyermekjóléti szolgáltatás átalakulásához szakmai támogató hátteret biztosít a területen dolgozó módszertani támogató hálózat révén. Az az alapelvünk, amit ön is felvetett, hogy egyetlen gyermek sem válhat áldozattá. Ennek érdekében a rendszerek működtetése és a törvényi szabályozások változtatása szükséges; igazodnunk kell a változó társadalmi környezethez. A gyermek a legnagyobb érték.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem