DR. HOPPÁL PÉTER,

Teljes szövegű keresés

DR. HOPPÁL PÉTER,
DR. HOPPÁL PÉTER, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A Zsolnay Porcelánmanufaktúra, régi nevén Zsolnay Porcelángyár a magyar ipartörténet és egyúttal a magyar kultúra egyik kiemelt kincse, kiemelt értéke. Ezért is roppant fontosnak tartjuk, hogy áttekintve, visszatekintve a porcelángyár elmúlt 100-150 éves időszakára, megtaláljuk azokat a pontokat, amelyekből erőt tudunk meríteni, és a kormányzat mindenfajta módon, minden lépéssel azt támogatja, hogy a pécsiek kezdeményezése, a pécsi önkormányzat lépései a kormány által támogatott lépések lehessenek annak érdekében, hogy a nemzetünk egésze számára a Zsolnay-értéket tovább tudjuk menekíteni, örökíteni.
Mint ismeretes, nyilvánvalóan a gyár történetében az I. világháborúban is volt megroppanás, hiszen akkor a hadiiparnak kellett elsősorban gyártani, majd jött a gazdasági világválság 1929-33-as időszaka, amikor felére esett le a gyár termelése, és ezért nagyon jelentősen megváltak a dolgozói létszámtól, és háromnapos munkahetet kellett bevezetni. Aztán a 30-as évektől, amikor újra felerősödött a Zsolnayra az igény, akkor újra a világ érdeklődésének középpontjába került, ugyanúgy, mint ahogy a szecesszió, a századforduló időszakában minden létező világkiállításról nagydíjakkal tért vissza a Zsolnay.
Olyan értéket képvisel tehát, amelyet nem roppanthatott meg egy világválság, nem roppanthatott meg a II. világháború utáni államosítás sem, amikor egy tollvonással a kommunista állam elvette a tulajdonosoktól, az örökösöktől, és elhajtották őket, 24 óra alatt elhagyásra kényszerítették a tulajdonosokat a saját tulajdonukból. Egy bőrönddel kellett a Zsolnayaknak elmenni az internálás időszakában. Aztán, tudjuk jól, hogy új termékpaletta tervezésével próbált valamit a 40 év szocialista időszaka fejleszteni a gyár presztízsén, de a rendszerváltás utáni időszak kellett ahhoz, hogy a piac megtalálja ezt az értéket.
Azonban nem kedvezett ez az időszak, ahogy ön is elmondta, képviselő úr, nem kedvezett ez az időszak, a privatizáció időszaka a gyárnak. Hiszen tulajdonostól tulajdonosig vándorolt a többségi tulajdon, és ráadásul, valljuk be, hogy amikor a 90-es években három részre szakadt a cég, nyilvánvalóan az sem kedvezett a Zsolnay márkának és a feltételek erősödésének. Azonban most, amikor egy újabb válság jelei mutatkoznak, élénken és határozottan reagált Pécs város önkormányzata. Úgyhogy azt mondhatom képviselő úrnak, hogy azt a törekvést, ami a pécsiek irányából megnyilvánult, azonnal támogatta a kormányzat. Hiszen a kormány Pécs város kezdeményezésére idén februári rendeletével biztosította a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. stratégiai kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté nyilvánítását. Ezt a pécsiek kezdeményezték, és a kormány azonnal reagált erre az indítványra.
Azt gondolom, hogy mivel ebben a rendeletben szavatolja a kormány azt, hogy a manufaktúra esetleges felszámolása esetén, annak különleges nemzetgazdasági értékét szem előtt tartva, a csődtörvény által biztosított különleges eljárási szabályok érvényesülnek, így biztosak lehetünk abban, hogy ez az érték, amit évszázados távlatban felhalmozott a Zsolnay gyár, nem megy veszendőbe. Nagyon fontos ezt hangsúlyoznunk, hiszen valóban, ahogy láthattuk ma itt, a Parlament karzatán a dolgozókat, ők egy olyan munkakultúrának a tulajdonosai, birtokosai, ők az egyetlenek a világon, akik tudják, hogy hogyan kell Zsolnay díszítési technológiát végezni, azt gondolhatjuk, hogy nélkülük nincs Zsolnay. Ezért az ő egységes kiállásuk amellett, hogy a 150 dolgozóból 130-an felálltak a régi cégből, és átmentek az önkormányzat által létrehozott új cégbe, ez is azt mutatja, hogy a Zsolnay értéke mellett a város, a dolgozók és a kormányzat együtt állunk ki.
Fontos ezt hangsúlyoznunk, hiszen a Zsolnay és a Zsolnay gyár területén az Európa kulturális fővárosa program időszakában létrehozott, 5,5 hektáros, a világon is egyedülálló, fantasztikus Zsolnay Kulturális Negyed mindketteje az elnöklő képviselőtársunk által indítványozott hungarikumok körében kapott megtisztelő elhelyezést. Magyarán a Zsolnay Porcelánmanufaktúra, a Zsolnay termék, illetve a Zsolnay Kulturális Negyed egyaránt törvényi hungarikum védettséget birtokol. Azt gondolom, hogy ez a lépéssor, amit az elmúlt hónapokban a pécsi városvezetés és a kormányzat összehangoltan megtett, mind-mind, minden lépés abba az irányba mutatott, hogy a Zsolnayt hosszú távon megmentsük a nemzet számára, és értéket teremtsünk belőle a széles körű piaci érdeklődés számára. Köszönjük az ebben való közös erőfeszítéseinket.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem