DR. HOPPÁL PÉTER,

Teljes szövegű keresés

DR. HOPPÁL PÉTER,
DR. HOPPÁL PÉTER, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Azt kell mondjam az ön napirend utáni felszólalására sommázatként, hogy ön vagy nem ebben az országban él, vagy nem ismeri a számokat, vagy pedig egy kötelező politikai akciót hajtott most végre, és az ellenkezőjét mondta el annak, ami Magyarországon az elmúlt években érvényesült.
Tisztelt Képviselő Úr! Lássuk, hogy mik a tények azzal szemben, amiket ön a magyar családpolitikáról az imént említett. Magyarországon a 2010-es kormányváltást követően a külföldi elemzők által is méltányolt és méltatott komoly változások történtek. A családok támogatása és segítése került a kormányzati politika középpontjába. Azt mondani, hogy szénné adóztatják Magyarországon a családokat és hogy nem jut családtámogatásra, szemenszedett hazugság, tisztelt képviselő úr. Azt hiszem, hogy önnek a magyar családokat meg kéne ismernie azelőtt, mielőtt vádaskodásokba kezd.
2010-ben az ön állítása a valósághoz valószínűleg közelebb állt volna, mert hiszen akkoriban a vállalt gyermekek száma is a katasztrófához közelítő mértékű volt Magyarországon. Jól tudjuk, hogy a családtámogatást a polgári kormányzási időszakok után a szocialista kormányok mindig megszüntették. Csak egy picikét kellene emlékeznie arra, hogy 1994 után a szocialista kormányzás milyen, egyébként a nevéből fakadó szociális intézkedéseket vont vissza a Bokros-csomaggal, és hogyan sodorta a tönk szélére, valóban a csőd szélére a magyar családokat. Majd jött a polgári kormányzás, az első Orbán-kormány 1998 és 2002 között, amelyik emelte a minimálbért, és amelyik bevezette Magyarországon a családi adókedvezményt, képviselő úr. Nagyon kérem, hogy ezt ne hallgassa el, mert a teljes igazságot csak így vagyunk képesek megismerni.
Ha ön a 2002 utáni kormányzásról beszélt volna, akkor igaza lenne. 2002 és 2010 között újra a szocialisták jutottak a kormányzás lehetőségéhez, és ők teljes mértékben megszüntették a családi adókedvezményt, valamint befagyasztották a minimálbért is. Abban a nyolc esztendőben valóban mérhetetlen mértékben csökkent a családok támogatása, és azt is mondhatjuk, hogy a negatív demográfiai tendenciák éppen azért gyorsultak fel és azért fogyott borzasztó és fájdalmas mértékben a magyarság, mert az akkori nyolcéves kormányzás intézkedéseinek a kódoltságában benne volt az, hogy ennek a következménye az lesz, hogy nagyobb mértékben fogyunk, mint amilyen mértékben reprodukálni kellene önmagunkat.
Ezzel szemben a 2010 utáni kormányváltás eredményeit nem tudja megcáfolni, mert ezek be vannak égetve a statisztikai eredményekbe, amiket nemcsak a magyar statisztikai hivatal, hanem a külföldi statisztikai hivatalok is már régen elismertek, képviselő úr. Ha egy kicsikét elolvasná ezeket, akkor nem lenne ilyen arrogáns és nem lenne a valóságot nélkülöző a felszólalása. Elmondom az ön kedvéért, hogy találkozzon a ténybeli adatokkal is: a 2010-es 1,25 százalékos, nők által átlagosan vállalt gyermekek száma Magyarországon egy nagyon összehangolt és komoly gazdaságpolitikai fordulat, illetve demográfiai és családtámogató ösztönzőrendszer következtében 1,25 százalékról 2015-re 1,44 százalékra emelkedett. Képviselő úr, erre azt mondani, hogy ez negatív tendencia, minimum butaság vagy rosszindulat.
Ugyanakkor a házasságkötések számát tekintve is azt mondhatjuk, hogy 2010 folyamán a 35 ezret alig meghaladó házasságkötés történt Magyarországon, míg 2015-ben ez a szám 30 százalékkal emelkedett, képviselő úr, majdnem 46 ezer házasság köttetett Magyarországon. Ha ez nem pozitív tendencia, akkor mi az? 11 ezerrel több házasság történt Magyarországon öt év alatt, ami egy nagyon rövid időszak. A statisztikusok azt mondják, hosszú időnek kell eltelni ahhoz, hogy a demográfiában jelentős változások történjenek. Ez rövid idő alatt, öt esztendő alatt történő pozitív változás volt. S ezt alátámasztja még, hogy örvendetes módon a terhességmegszakítások száma is 23 százalékkal csökkent Magyarországon ugyanebben az időszakban.
Az mondható el tehát, hogy az a családtámogatási rendszer, amit a Fidesz kormányzása, az első, a második és a harmadik Orbán-kormány a magyar társadalom indíttatására életbe léptetett, Európában is egyedülálló, és a statisztika igenis visszatükrözi, hogy bár nem vagyunk elégedettek, szeretnénk, ha a demográfiai lehetőség és a családok helyzete még tovább javulna, de az az ezermilliárd forint, képviselő úr, amit a családtámogatási rendszer otthagyott a magyar családoknál, példaértékű Európában. Legyen büszke ön is erre! (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem