IKOTITY ISTVÁN

Teljes szövegű keresés

IKOTITY ISTVÁN
IKOTITY ISTVÁN (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Az idei felvételi eljárást jogsértések, a felvételiző fiatalokat érintő hátrányok is beárnyékolják. Igazságtalan és tisztességtelen, hogy a felvételi hajrában léptetnek életbe módosításokat. Ilyen változtatást tapasztalhattak az agrárképzési területre jelentkezők is, megvariálták a választható érettségi tárgyak körét. Akik éveken át két tárgyra koncentráltak, egyszerre konkrétan, mondjuk, a biológiára és a kémiára, fakultáción és különórákon is részt vettek, azok most rosszabbul jártak, hiszen elveszítik előnyüket; elég lesz egyetlenegy szabadon választott tárgyat választani, és ebből érettségizni a felvételihez. A másik oldalról: aki a két tárgy miatt nem akart erre a területre felvételizni, annak lehet, hogy már késő ez a módosítás.
Tisztelt Államtitkár Úr! Egy másik téma: miért történhet ez a hirtelen és idő utáni változtatás a felvételi eljárás kellős közepén? Miért kellett most januárban belenyúlni a felvételikbe? Miért nem tették ezt meg legkésőbb a tanév előtt, tehát nyáron?
Változtatásokat vezettek be a két tannyelvű, nemzetiségi nyelven oktató iskolákba járókat érintően is. A jelentkezés előtt három héttel zártak ki több száz diákot az érettségiből, felvételiből. Eddig minden tanulót megilletett a jog, hogy idegen, illetve nemzetiségi nyelven tehessen érettségi vizsgát, most viszont azonnali hatállyal, az érettségire jelentkezés kellős közepén azoktól, akik ilyen iskolába jártak, de ilyen oktatásban nem vettek részt, elvették a lehetőséget, pedig lehet, hogy bár a két tanítási nyelvű oktatásban nem vettek részt, de mégis le tudnának érettségizni nemzetiségi nyelven, hiszen például előkészítős osztályokba jártak.
Tisztelt Államtitkár Úr! A jogsértés kapcsán az oktatási biztos is kéri a válaszát: miért zárnak ki több száz diákot (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) abból az érettségifajtából, amire évek óta készülnek? (Taps az LMP és a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem