LÁZÁR JÁNOS,

Teljes szövegű keresés

LÁZÁR JÁNOS,
LÁZÁR JÁNOS, a Miniszterelnökséget vezető miniszter: Köszönöm szépen. Igen tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselőtársam! Először is szeretném megköszönni nemcsak a kérdést, hanem a támogatást, amit a kormány ebben az ügyben az országgyűlési képviselőktől kapott, és azt hiszem, több olyan ellenzéki képviselőtársam is volt, aki ezt az ügyet támogatta.
Amikor azt a nehezen megválaszolható kérdést próbálja az Országgyűlés és a végrehajtó hatalom közösen megválaszolni, hogy vajon a bürokrácia hogyan csökkenthető Magyarországon, akkor egészen biztosak vagyunk abban, hogy van néhány fix eleme ennek a kérdésnek, aminek a segítségével lehet csökkenteni Magyarországon a választópolgárainkra nehezedő bürokratikus nyomást, illetve az ügyek elintézésének bonyolultságát.
Az egyik ilyen a törvények és a jogszabályok mennyisége. Ajánlom a parlament figyelmébe azt az új brit szabályt, hogy ha a brit végrehajtó hatalom egy törvény módosítására tesz javaslatot, akkor cserébe azt kéri az országgyűléstől, hogy kettő megszüntetését is javasolja. Magyarországon a jogszabályok mennyisége és minősége is átláthatatlan, és iszonyatos terheket ró az adófizetőkre és a vállalkozókra egyaránt, azokra, akik ebben az országban csinálni akarnak valamit, éppenséggel alkotni akarnak vagy beruházni akarnak, vagy foglalkoztatni akarnak. 110 törvényt módosítottunk közösen 2015 decemberében. Februárban már ennek a 110-es módosításnak már látni fogjuk a hatásait. Több mint ezer szabály módosítására tettek a munkatársaink javaslatot a kormány járási hivatalaiban és kormányhivatalaiban. Mi ezt folytatni szeretnénk: egy újabb, 80 törvény módosításából álló csomaggal fogunk jelentkezni, és a kormány negyedévente tervezi a jogszabályok egyszerűsítésének javaslatát az Országgyűlés számára.
Másrészről valóban, a rendszerváltozás óta először, 10 milliárd forint összegben csökkentettük az állam eljárási illetékét, azoknak az eljárásoknak a díját, amikkel a választópolgárok hozzánk fordulnak. Körülbelül 2-3 ezer olyan ügy van, amellyel minden évben megkeresik a választópolgárok a kormányzatot, a végrehajtó hatalmat, és körülbelül 23 millió ügyet intéznek egy évben. Ebből most a legnagyobb ügyekben próbáltunk engedményeket biztosítani azok után, hogy 400 ezer magyar választó válaszolta meg azt a kérdést, hogy miben szeretne változást. A járási hivatalok, az ország 197 járási hivatala lefolytatott egy konzultációt, és 400 ezren alkottak véleményt arról, hogy mi legyen olcsóbb, vagy mi legyen ingyenes. Természetesen - számos javaslatot tettek - a költségvetés teherbíró képességéhez igazítva hajtottuk végre a változtatásokat.
És egyben már jelzem, kérve országgyűlési képviselőtársaim és a KDNP-frakció támogatását is, hogy a 2017-es költségvetési vitában nemcsak a törvények egyszerűsítését, hanem újabb illetékek csökkentését és mérséklését is kérni fogjuk és javasoljuk majd az Országgyűlés számára.
Itt szeretném azt elmondani, hogy személyazonosító igazolvány, amely a személyazonosításra alkalmas dokumentum, 2015-ben 77 ezer volt, 2016-ban 149 ezer, ez összefüggésben van az elektronikus igazolvány bevezetésével. Hatósági erkölcsi bizonyítvány, ami ingyenes, eddig 19 ezer volt tavaly januárban, most 26 ezer. Családiállapot-változásból eredő okmánycsere 2100 volt, most 8200. Jelentősen megnőtt a térítésmentes cégiratokat, az egyéni vállalkozói igazolványt, ahogy az előbb említettem, a hatósági erkölcsi bizonyítványt igénylők aránya. Tehát amit a választópolgárok javasoltak, azzal élnek is.
Én azt gondolom, hogy nemcsak az adócsökkentés a fontos, akár a munkavállalók vagy akár a munkaadók oldalán, hanem az is, hogy professzionális, olcsó, könnyen elérhető és jó minőségű ügyintézésben legyen része azoknak a választópolgároknak, akik a magyar államhoz fordulnak.
A koncepciónk lényege egy olyan kormányzati döntéshozatali szint, amely a végrehajtást a kormányhivatalokba és a járási hivatalokba delegálja, és ott olcsón, 270 modernizált kormányablakban tudjuk intézni a választópolgárok ügyeit, reményeim szerint ebben az esztendőben mindent egy helyen - nyugdíjat, egészségbiztosítást, társadalombiztosítást és minden más panaszos ügyet is -, és lehetőség szerint olcsón vagy ingyenesen.
Ehhez kérem (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.) a további segítségüket és támogatásukat, pártállástól függetlenül. (Taps a kormányzó pártok padsoraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem