NOVÁK ELŐD

Teljes szövegű keresés

NOVÁK ELŐD
NOVÁK ELŐD (Jobbik): Tisztelt Államtitkár Asszony! A kormánypártok ma ünneplik az Alaptörvényüket, mely számos olyan lózungot tartalmaz, melyet nem követtek érdemi intézkedések. Például az Alaptörvény egyik vállalása szerint Magyarország védi a családot mint a nemzet fennmaradásának alapját. A népítélet szerint azonban ez nincs így. Az Iránytű Intézet legutóbbi reprezentatív közvéleménykutatása szerint arra a kérdésre, hogy ön szerint a magyar népesedési válság kezeléséhez elegendő-e a kormányzat jelenlegi családpolitikája, 71 százalék válaszolt nemmel, akik szerint tehát nem elegendő, azaz elégtelen, azaz megbukott a kormányzat családpolitikája. (Felzúdulás a kormánypártok soraiban. - Kontrát Károly: Radikális!) Csupán a társadalom 21 százaléka véli úgy, hogy elegendő.
A korrektség kedvéért azt is elárulom, hogy az Iránytű Intézetet már tavaly is kértem, hogy tegyen fel egy ilyen kérdést, és 2015-höz képest 6 százalékpontot nőtt azon választók aránya, akik szerint elegendő a magyar népesedési válság kezeléséhez a kormányzat jelenlegi családpolitikája. De a pozitív irányú változás ellenére is még mindig kiemelkedően magas, 71 százalék azok aránya, akik szerint az Orbán-kormány családpolitikája megbukott.
A katasztrofális demográfiai helyzet miatt radikális változás nélkül nemhogy a nyugdíjrendszer, de az egész államháztartás fenntarthatatlan. A kormánynak szembe kellene néznie a társadalom elöregedésével, a cigányság népességrobbanásával és az aktív korú, dolgos magyarok már közel egymilliós számban történő Nyugatra emigrálásával. (Kósa Lajos: Ebből így nem lesz alelnökség!) Nehéz ezt felbecsülni, de összességében ezek miatt még a hivatalos KSH-adatoknál is jóval rosszabb a helyzet. A hivatalos számok szerint a népességfogyás a 2014. évi 35 ezerrel szemben 2015-ben 40 ezer főre nőtt.
Ezért a Jobbik ismét komolyabb népesedéspolitikai lépéseket szorgalmaz, benyújtottuk például a gyermekneveléshez szükséges termékek áfaterhének 5 százalékra csökkentését célzó törvényjavaslatunkat, melyet azonban önök leszavaztak. Szorgalmazzuk az első gyermek születésének nagyságrendileg nagyobb támogatását; a főállású anyaság támogatásának kibővítését és a párhuzamosan munkát választók számára a bölcsődei gondozási díj eltörlését, amelyre vonatkozó javaslatunkat a múlt héten nyújtottuk be. Sürgetőnek tartjuk a kiszámítható, a nyugdíjakhoz hasonlóan inflációkövető családtámogatási rendszer kiépítését, a népbetegségnek minősülő meddőség miatt a lombikbébiprogram fokozottabb támogatását, a családbarát felsőoktatást, a demográfiai földprogramot az ez iránt fogékony fiatal párok földhöz juttatása érdekében - Ángyán József tudna még önöknek erről mesélni -, valamint a szülői életjáradék bevezetését, hogy a gyermek személyi jövedelemadójából automatikusan támogassák szüleiket.
Államtitkár asszony, hányasra értékeli a kormány családpolitikáját a népességfogyás számainak ismeretében? Kérem, a kormányzati önfényezés, az eddigi lépések ismertetése helyett beszéljünk a jövőről! (Balla György: Beszéljünk a jövőről!) Belátja-e, hogy elégtelenek a kormány családpolitikai erőfeszítései, és hajlandók-e az előbbi javaslatok legalább némelyikének megfontolására, elfogadására? Kérem, csak arról beszéljen, amelyiket valamilyen formában támogatnák. Előre is köszönöm, ha erre képes lesz legalább most az egyszer. Köszönöm. (Taps a Jobbik soraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem