DUNAI MÓNIKA

Teljes szövegű keresés

DUNAI MÓNIKA
DUNAI MÓNIKA (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! Aki tanárként, szülőként találkozott már ilyen helyzettel, tudja, milyen súlyosan megterhelheti az intézmény légkörét a vezetők és a beosztott pedagógusok vagy a pedagógusok egymás közötti konfliktusos helyzete. Megszűnnek az eredményes tanítás feltételei, a gyerekekre, a munkára irányuló kellő figyelem, a megfelelő nevelőtestületi együttműködés, és megszűnik a bizalom is. Aki dolgozott már olyan helyen, ahol a vezetés megfélemlítette, eltávolította vagy ellehetetlenítette a kritikusait, éket vert a munkatársak közé, belháborút szított, az tudja, hogy az ilyen szervezet már rövid távon is képtelen eredményekre, különösen, ha pár év alatt kicserélődött a munkatársak fele, vagy ha egy iskolában érettségi előtt a helyzet tűrhetetlensége miatt távoznak a diákok megszokott pedagógusai. Bármely munkavállalóban okkal kelthet riadalmat az állandósult egzisztenciális fenyegetettség, az ezzel társuló vezetői nyomásgyakorlás. Összeegyeztethetetlen a vezetés kultúrájával az ilyen légkör kialakítása. Tisztelt Képviselőtársaim! Az a tanár, akinek a gyomra görcsbe áll, ahogy nap mint nap a felettesével találkozik, képtelen rendesen tanítani.
A híradások szerint pattanásig feszült a helyzet a Telekiben. Okkal gondolhatjuk, hogy azok a tanárok, akik önként távoztak, nyomós okkal mondtak le a kenyérkeresetükről. A maradók az intézményvezetés vezényletével, fenyegetése és megosztó kijelentései kíséretében nemrég nyilatkozatot szavaztak meg a volt kollégák ellen, úgymond az iskola tekintélye védelmében. Mi igaz, mi nem, nem tudjuk. Csak azt tudjuk, hogy a szülők nem ezt várják az iskolától, és a kialakult állapot veszélyezteti a tanulók érdekeit. És ez az a pont, amitől fogva az arra illetékes felettes szervezet sem nézheti ölbe tett kézzel, ha ebben szakmailag tönkremegy az iskola és felőrlődik a nevelőtestület.
Tisztelt Államtitkár Úr! Kezdeményez-e vizsgálatot az iskolában kialakult állapotok és a pedagógusok nagyarányú távozása miatt? Az iskola egyik volt tanára úgy nyilatkozott, hogy az intézményvezető terrorizálja a vele egyet nem értőket. A nevelőtestület megszavaztatásakor helyettese is érzelmileg zsaroló kijelentést tett a híradások szerint. Az erőszak minden formája megengedhetetlen. A lelki terror alkalmas emberek testi, lelki, egzisztenciális tönkretételére.
Tisztelt Államtitkár Úr! Vizsgálják-e ennek a nyilatkozatnak a valóságtartalmát? Mire számíthat az, akivel szemben ilyen vád megalapozottnak bizonyul? Tisztelt Államtitkár Úr! Várom válaszát. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem