DR. RÉTVÁRI BENCE,

Teljes szövegű keresés

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Ház! Amit ön mondott, az egy régebbi folyamat, hiszen a Teleki Blanka Gimnáziumban jelenleg 46 pedagógus dolgozik, 2013 óta azonban összességében 36 fő munkaviszonya szűnt meg. Ez is mutatja azokat az állapotokat, amelyek ott nyilván valamiféle vezetési problémát is jelentenek.
Ugyanakkor az is beszédes szerintem, hogy bár a múlt héten a Pedagógusok Szakszervezete által meghirdetett sztrájk lezajlott Magyarországon, jóval kevesebben csatlakoztak hozzá szerintem, mint a szakszervezet ezt várta, hiszen öt pedagógusból négy dolgozott, felvette a munkát, és nem a politikát, hanem a diákokat választotta. Jól látjuk, hogyha egy iskola falai közé, a hétköznapokba belopódzik a mindennapi politika, az aktuális politikai kérdések, akkor ez mit jelent az iskola jövőjére nézve, az ottani diákok mennyivel nehezebb helyzetbe kerülnek, hogyha nap mint nap, inkább azt mondom, hétről hétre politikai döntés elé állítják őket, és a gyermeket használják ki politikai eszközként, politikai célok elérésére.
Ugyanakkor az, hogy a pedagógussztrájk után az ellenzék egyetlenegy felszólalása sem szól sem oktatási, sem a sztrájkkal kapcsolatos kérdésekről, azt mutatja, hogy itt most már olyan irányba terelődött ez a folyamat, amely jól mutatja, hogy merre, milyen irányba lesz az előrelépés, a továbblépés, hogyan fog kialakulni a következő hónapokban, években a köznevelés jövője. Éppen ezért már egyre kevesebben látnak ebben politikai tőkét szerencsére, így talán nagyobb lehetőség van a békés körülmények közötti tárgyalásra, és talán azok, akik eddig távol maradtak a tárgyalásoktól, azok odaülnek a tárgyalóasztalhoz, hiszen látják, hogy politikai vitorlák duzzasztásával már itt előrébb nem tudnak jutni.
Az iskolák számára a kiszámíthatóság, a nyugalom és a biztonság fontos, az iskola a tanulás színtere, nem pedig a politikai csatatér, ahol politikai csatákat lehet a gyermekek között hétről hétre megvívni. A nemzeti köznevelésről szóló törvény is úgy fogalmaz, hogy nevelési-oktatási intézmény helyiségeiben politikai célú intézmény nem működhet, nem lehet ott a folyamatos működési helyszíne, az ügyintézésének a helyszíne, és tanítási idő alatt nem lehet politikai célú tevékenységet sem folytatni.
Akinek szakmai javaslata volt, annak volt mindig hely a köznevelési kerekasztalban és a munkacsoportjaiban. Az eddigi munkában összesen 66 szervezet vett részt, és eddig 243 pedagógus, akadémikus, intézményfenntartó, vezető volt részese ennek a munkának; összességében több mint 30 ülése volt magának a kerekasztalnak és a munkacsoportoknak.
És ebből a munkából most már egy egyértelmű jövőkép vázolható, hiszen nemcsak azzal foglalkozott a kerekasztal, hogy ezt a 38 milliárd forintot, amely szükséges volt a KLIK adósságrendezéséhez, azt a költségvetésre a köznevelési kerekasztal javaslatára biztosította, hanem előkerült a hét évvel nyugdíj előtt álló pedagógusoknak is a kérdése, amelyben szintén van javaslata a kerekasztalnak, a pedagógus II. fokozatba való automatikus beemelésük kapcsán; az ideiglenes pedagógus II. minősítést kapók számára egy állandó minősítés megadására; a nyugdíjba vonuláskor a pedagógusok számára az adott tanítási időszak végéig való jogviszony meghosszabbítására, pontosan a gyermekek érdekében, hogyha valakinek a tanára, mondjuk, május 5-én tölti be a nyugdíjkorhatárt, akkor még az adott időszak végéig tovább tudja vinni a saját osztályát vagy a tanítványait. A minősítéssel kapcsolatos adminisztratív terhek egyharmadra - nem egyharmadával - való csökkentésében szintén nemcsak megállapodás született, hanem már az utasítás is kijött.
Abban is megállapodás született, hogy ha valakit minősítenek, akkor három évig ő tanfelügyelet alá nem kerülhet. Mindemellett a pedagógusoknak 2013 óta 40 százalékkal nőttek a bérei. Azt a pénzt, amely a szocialisták által kivonásra került az oktatásügyből, azt folyamatosan pótolta a kormányzat. Folytatódik a pedagógusbéremelés idén is, jövőre is, az idei évben többletjuttatást, a jövő évben pedig fizetésemelést kaphatnak a pedagógus végzettséggel nem rendelkező nevelő-oktató munkát segítők. És arról is folyamatosak a tárgyalások, hogy az intézményfenntartás közel százmilliárdos pluszforrása mire fordítódhat.
Kérem képviselő asszonyt, fogadja el a válaszomat. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem