DR. GALAMBOS DÉNES,

Teljes szövegű keresés

DR. GALAMBOS DÉNES,
DR. GALAMBOS DÉNES, a Törvényalkotási bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársak! Tájékoztatom az Országgyűlést, hogy 2016. április 21-én a Törvényalkotási bizottság a Házszabály 46. §-a alapján megtárgyalta az állami projektértékelői jogviszonyról, valamint egyes kapcsolódó törvények módosításáról szóló T/10092. számú törvényjavaslatot, és ahhoz a bizottság 23 igennel, ellenszavazat nélkül, tehát egyhangúlag összegző módosító javaslatot és összegző jelentést nyújtott be.
Az összegző módosító javaslat tartalmazza egyrészről az Országgyűlés Európai uniós ügyek bizottsága módosító javaslatát, másrészről a Törvényalkotási bizottság saját, pontosításokra irányuló indítványát is.
Az átláthatóság a kulcs, ezt ismerte fel a kormány már az előző ciklusban, és a jelenlegi törvényjavaslat is ennek a szolgálatában áll. Ez a tézis mindenképpen fontos arra az időszakra, amikor az NFÜ kezeléséből átkerültek a projektértékelések a Miniszterelnökségre. Ezt is hozzá kell tennem az értékeléshez.
Éppen ezért egy olyan szakértői névsor létrehozására tett javaslatot a kormány, amelyben az összes értékelő megismerhető, és rajtuk a döntéseik számonkérhetőek is lesznek. A javaslat véleményem szerint növelni fogja az objektivitást az értékelési rendszerben.
(18.50)
A benyújtott törvényjavaslat célja, hogy egyértelmű falat képezzen a projektmenedzsment és a pályáztatásban és a pályázatírásban részt vevő cégek, valamint a projektet értékelő emberek közé. A kiszervezett értékelést a törvényjavaslat nemcsak hogy megszüntetni, hanem azt csak az állami körön belül foglalkoztatottak esetében teszi lehetővé.
A parlamenti vita során elhangzott érveit a Jobbiknak is, illetve az MSZP-nek is figyelembe vette a kormány akkor, amikor kezdeményezte azt a módosítást, hogy ott, ahol nem biztos, hogy rendelkezésre áll megfelelő állami szaktudás egy-egy projekt értékelésében - ez egyébként döntően leszűkíthető az innovációs pályázatok körére -, legyen lehetőség igénybe venni az állami projektértékelési rendszerben jogviszonyban nem állók számára is a szakértői tevékenységre való felkérést.
Az Országgyűlés Európai ügyek bizottsága egyik módosító javaslata ezt a lehetőséget fogalmazta meg, amit a Törvényalkotási bizottság is támogatott. A bizottság egy másik javaslata szintén foglalkozott ezzel a kérdéssel, amelyet Hörcsik Richárd, a bizottság elnöke fog az utánam következő felszólalásában elemezni.
Fontosnak tartom, hogy a T/10092. számú törvényjavaslatot, amely ebben a formájában önök előtt fekszik, a tisztelt Ház az egyes projektek objektív, átlátható és a piaci szereplők érdekeitől független értékelése céljából fogadja el és emelje törvényerőre. A törvényjavaslat hozzájárul ahhoz, hogy biztosított legyen ezáltal az uniós források munkahelyteremtésre, illetve gazdasági növekedést előmozdító beruházásokra való felhasználása.
Amit még hozzá kell tennem, hogy azok a célzott körök, akik számára lehetővé válik a névjegyzékben való részvétel, kellő alkalmassággal rendelkeznek. Köszönöm, hogy meghallgattak. Kérem, támogassák a javaslatot. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem