VARGHA TAMÁS

Teljes szövegű keresés

VARGHA TAMÁS
VARGHA TAMÁS honvédelmi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. E késői órán csak a rend és a jegyzőkönyv kedvéért néhány gondolat. Szeretném még egyszer (Novák Előd: Mi már nem is számítunk?) itt most is hangsúlyozni, hogy nem lehet vita tárgya az, hogy egy nemzetnek joga van önmagát megvédeni, erre az önvédelemre fel kell készülnie, és ezt a felkészülést többek között a védelmi eszközök beszerzésével lehet és kell garantálni. Ezért fekszik előttünk ez a törvény, amely megfelel az európai uniós irányelveknek.
Az ellenzéki oldalról elhangzott a viták során, hogy elkésett a kormány ezzel a törvényjavaslattal, mert 2011-ig kellett volna átültetni az európai uniós irányelveket. Ezt meg is tette akkor a kormány, tehát megfelelt az előírásoknak, 2011. augusztus 21-ig, de ezt akkor meg is tehette és meg is tette, hogy kormányrendelet kiadásával oldja meg. 2015-ben az Országgyűlés által elfogadott törvény írta elő, hogy törvényi szinten kell a védelmi beszerzéseket szabályozni. Ez ebben a törvényben meg is történik most.
(20.40)
A részletes vita során beérkezett ellenzéki javaslatok közül a Jobbik képviselői által javasolt módosítást a kormányoldal megfontolta, és bár magát a javaslatot kodifikációs formai hibák miatt nem tudta, de az illetékes bizottság, a Honvédelmi és rendészeti bizottság - ahogy képviselő úr is említette - tartalmi-lag is pontosított megfogalmazásával azt a szövegtervezeten átvezette. Így eleget teszünk az európai uniós irányelveknek, és 2016-ban megvalósul a végrehajtás, amelyet az Európai Bizottság majd felülvizsgál, megtörténhet ez a felülvizsgálat, és eleget tettünk az Európai Bizottság előírásának.
Kérem, hogy támogassák képviselőtársaim ennek a törvénynek az elfogadását, hiszen a rendelkezései az Európai Unió irányelveihez, védelmi irányelveihez illeszkednek, és a védelmi beszerzéseken keresztül garantálják nemzetünk biztonságát. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Szórványos taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem