NÉMETH LÁSZLÓNÉ,

Teljes szövegű keresés

NÉMETH LÁSZLÓNÉ,
NÉMETH LÁSZLÓNÉ, a Miniszterelnökség államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Urak! Nagyon sokszor és sok fórumon kíséreltük meg elmondani azt az elképzelést és megvilágítani azt a szándékot, ami vezérelt minket, amikor ehhez a szervezési folyamathoz hozzákezdtünk, aminek az egyik alapeleme az, hogy ez a bizonyos törvénymódosítás elfogadásra kerüljön.
Elmondtam jómagam is az elképzeléseket a nyitóvitában, és tartottunk egy olyan, csak négypártira sikerült megbeszélést, ahol a Magyar Posta vezetőivel együtt próbáltuk meg nemcsak elmondani szándékainkat, terveinket, hanem egyben képekkel, számokkal, adatokkal illusztrálni, bemutatni, felmutatni azokat az elemeket, ahogy az FHB-csoporttal, a takarékszövetkezetekkel együttműködve elkezdtünk dolgozni ezen a rendszeren. Azt nagyon sajnálom, hogy ott Tóth képviselő úr nem jelent meg. Azt gondolom, nagyon sok hasznos információra szert tudott volna tenni, kétségtelen, nem nyomtatott, nem továbbhasznosítható formában, de az információkat, amennyiben igényelte volna, elég részletességgel, hiszem, nyugodtan kijelenthetem, mi megadtuk.
Többek között itt arra is lehetőség lett volna, hogy azokat a képeket lássa, amelyeken illusztrál-tuk - természetesen nem az összes érintett településen - azoknak a kispostáknak, az infrastruktúrának az állapotát és helyzetét, amiről itt alapvetően beszélünk. Ha ezt valaki megnézi, akkor arra a kérdésre is azonnal választ kap, hogy miért változott most, vagy miért arról beszélünk, hogy takarékszövetkezeti fiókba költözik a posta. Azért, mert az ott meglévő infrastruktúra nem kíván olyan felújítást, nem kíván olyan átalakítást, mint ahogy ezek a düledező kisposták.
Tehát két megközelítésből is tudjuk nézni a dolgot. Az egyik az, hogy ezeknek a kispostáknak a kihasználtsága milyen, ez egy kérdés. Erről beszéltünk, erre adtunk választ. A másik pedig az, hogy emberi körülményeket szeretnénk teremteni a vidéken élő embereknek, annak a néhány embernek, aki bemegy a postára, hogy ne egy düledező romhalmazba kelljen bemennie, hanem kultúrkörülmények között tudja intézni a dolgát, és adott esetben még más ügyeit, pénzügyeit is el tudja intézni. Ez az egyik része a dolognak.
Elhangzott az is, hogy nem törődünk a vidékkel, nem törődünk a kisfalvakkal. Annak, amit elkezdtünk szervezni, ennek a nemzeti pénzügyi szolgáltatási rendszernek pontosan az az egyik lényege, hogy a kisfalvakban ugyanolyan színvonalú és ugyanolyan szolgáltatásokat lehessen igénybe venni, mint a nagyvárosokban, Budapesten.
Többször hangzott el - kiválasztom, hogy hol kezdjem a választ -, sokszor elhangzik, hogy az FHB, illetve az FHB-n keresztül velük együttműködésben bonyolított banki szolgáltatások milyen módon teszik kiszolgáltatottá az embereket, milyen módon csapjuk be azokat az embereket, akik ezeket a szolgáltatásokat, pénzügyi szolgáltatásokat igénybe veszik s a többi; elmondtuk és megismétlem. E megállapodást megelőzően bankokkal dolgozott együtt a Magyar Posta, pontosan ugyanígy lehetett a Magyar Postán befektetési szolgáltatást igénybe venni, mint ma. Pontosan ilyen megállapodásokkal lehetett igénybe venni, minden konstrukció - és ebbe beleértem a bankkártyát is - pont ugyanilyen volt, mint most. Egy különbség volt, hogy két másik bank volt ez a szereplő, és nem pedig az FHB.
Egyébként itt is csak azt tudom mondani, hogy aki ott volt, jelen volt ezen a bizonyos tájékoztatón, ott pontosan még részleteket is megadtunk a tekintetben, hogy mikor váltottunk, miért kellett váltanunk, és ez hogyan történt. Persze tudom, hogy ez egy nagyon hangzatos dolog, itt is korrupcióról beszélünk és korrupciót kiabálni, de praktikusan pont ugyanilyen volt a megoldási lehetőség akkor is.
Sok minden elhangzott, a nemzetbiztonsági kockázattól kezdve a világon minden, legendás számok keringenek arról, hogy hány embert fogunk elküldeni. Ez azért érdekes, mert ahogy szintén elmondtuk, szintén jeleztük, most indul el az a munka, amikor felmérjük ezeket a postahivatalokat, és nyilvánvalóan, amikor a postahivatalok darabszáma megvan, az ott dolgozók létszámáról akkor lehet beszélni, illetve akkor, amikor az adott helyszínen lévő takarékszövetkezetnél megnézzük és meglátjuk, hogy hány embert vesznek át, illetve hány ember átvételére van lehetőségük.
Nagyon furcsa dolog, és sokszor hangzik el, és nem is értem egészen pontosan, lehet, hogy téves információkat kaptam a kollégáimtól, ami azt illeti, hogy milyen összeget kér a Magyar Posta azoknak a dokumentumoknak a rendelkezésre bocsátásáért, amit a képviselő úr kért.
Nem 76 milliót, hanem 67-et mond, ez sem egy kis szám, félreértés ne essék, de ez tízzel növekedett már a jelek szerint. Ehhez néhány dolgot szeretnék elmondani. Az az iratmennyiség, amire ön igényt tart, az 35 500 oldal. A 35 500 oldalból 15 240 oldal közgyűlési határozat, it-határozat, fb-határozat. Megnéztük, szállítói és vevői szerződések, amelyekről - azt gondolom - külö-nö-sebben nem kell beszélgetni, bőven tartalmaznak olyan adatokat, amelyek a nem publikus kategóriába sorolhatók, talán még a képviselő úr szerint is, az 21 ezer oldal.
Ehhez képest most van itt egy pontos kalkuláció előttem, ha gondolják, felolvasom, de nem hiszem, hogy ez a lényeg. Azt gondolom, hogy a bíróság, a joghatóság el fogja dönteni, hogy ebben a kérdésben kinek van igaza.
Azt tudom, és azt gondolom, hogy ilyen mennyiségű irat információszerzés céljából, abból a célból, hogy az önök által feltett kérdésekre választ kapjanak, teljesen felesleges. Meg vagyok róla győződve, hogy itt más a cél. Meg vagyok róla győződve, hogy itt akár még a Posta munkájának az ellehetetlenítése is a cél, mert ez nagyon sok ember munkáját igényli, nyilvánvalóan olyan munkaerőt, akiből kevés van. A Posta központi létszámáról is szó szokott esni, hogy a létszámmal mi történik. A központi létszámot csökkentettük, egyre kevesebb a Posta központjában dolgozó olyan ember, akit adott esetben ezekre a munkákra lehet használni.
Azt gondolom tehát, hogy a módosítás reményem szerinti elfogadását követően azok a lépések, átszervezések, amelyeket meg fogunk tenni, mindenki számára bizonyítékul szolgálnak, hogy jól tették, hogy ezt a módosítást megszavazták. Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz soraiból.)
(20.00)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem