IKOTITY ISTVÁN

Teljes szövegű keresés

IKOTITY ISTVÁN
IKOTITY ISTVÁN (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! A Kiss László-ügy egy másik aspektusára szeretnék rávilágítani a felszólalásomban, folytatva azt a gondolatmenetet, amit Szél Bernadett képviselőtársam elkezdett. Az eset kapcsán több olyan vélemény is megjelent, ami megpróbálja az elkövetett csoportos nemi erőszakot kontextusba helyezni. Többen is elmondták, hogy az úszósport akkori sajátos világában az erkölcsi normák is eltérek az elfogadottól. A lányok, idézem: „kaphatóbbak voltak, a vadászat vég nélkül folyt, és nem eredménytelenül”. Ezen vélemények szerint Kisséknek csak pechjük volt, mert ők lebuktak, és bár nem is követtek el erőszakot, a szülők nyomására bíróság elé került az ügy.
Az ilyen vélemények, amelyek a sportvilágot egyfajta sajátos szubkultúraként állítják be, ahol más normák, más szabályok működnek, szabadabbak az erkölcsök, relativizálják az erőszakot, felmentik az erőszaktevőt, és az áldozatra hárítják a felelősséget. Amikor a Magyar Úszó Szövetség elnöke, Gyárfás Tamás azt mondja, hogy mindenki tudott, csak nem beszélt arról, hogy Kissnek volt valamilyen nőügye, gyakorlatilag azt mondja, hogy az úszósport, bár tudott az esetről, nem tulajdonított neki jelentőséget, ahogy a MÚSZ vezetősége és edzői bizottsága sem, hiszen egyhangúlag bizalmat adott Kiss Lászlónak, amikor a szövetségi kapitány elmozdításáról szavaztak.
Az elmúlt tíz évben több, az úszósportban elkövetett szexuális erőszak vagy zaklatás esete került napvilágra. Gondoljunk csak Szepesi Nikolettre és úszótársai esetére, akiket évtizedeken át zaklatott „Kicsi bácsi” masszőr. Az UNICEF 2014-es jelentése is sötét képet fest a magyar sport világáról. Azt írja, hogy a magyar sportoló gyerekek 73 százalékát éri bántalmazás, 39 százalékát fizikai erőszak, 31 százalékát szexuális zaklatás. Senki sem vonja kétségbe azt, hogy az úszósport világában gyakrabban fordulnak elő erőszakos esetek, de ez nem jelenti azt, hogy az itt elkövetett erőszak más megítélés alá kellene hogy essen. Nem jelenti azt, hogy az edző és tanítványa vagy az úszók által csoportosan elkövetett erőszak ne számítana erőszaknak, ne volna bűncselekmény. Nem jelenti, hogy az erőszakot elkövetők felelőssége bármilyen módon is áthárítható lenne az áldozatra. Meg kellene végre érteni, az erőszak akármilyen közegben követik el, és akárki is az elkövető, az bizony erőszak. Az erőszaktevők nem vadászgató és csajozó fiúk, hanem bűncselekményt elkövető erőszaktevők, az áldozatok pedig nem mindenre kapható lányok, hanem az erőszak áldozatai. Ha mindezeket kétségbe vonjuk, az nem más, mint a bűn relativizálása, az erőszaktevő felmentése és az áldozat hibáztatása. Zéró toleranciát kell alkalmazni mindenfajta erőszakkal szemben.
A Magyar Úszó Szövetségnek pedig a kormány aktív közreműködésével komolyan kellene vennie végre, hogy az úszósport és általában az élsport különösen érintett terület az ilyen erőszakos bűncselekmények szempontjából. Együttműködésben a szakmai szervezetekkel intézkedéseket kell tenni annak érdekében, hogy ilyen esetek ne fordulhassanak elő, illetve ne maradhassanak titokban. Például fokozottabb ellenőrzéseket kellene folytatni, felvilágosító órákat kellene tartani a kiskorú úszó sportolók részére, tájékoztatást kell kapniuk az erőszakos közeledés esetén követendő eljárásról, vagyis arról, hogy kihez fordulhatnak, ha velük is hasonló dolog történik. Prevenciós programokat kell indítani a fiatalok számára, az edzőképzésben szerepeltetni kell az arra vonatkozó etikai elveket, amelyeket az edző-ta-nít-vány viszonyban érvényesíteni kell. Meg kell erősíteni a fiatal úszók pszichológiai támogatását, és sorolhatnám még ezeket a további lépéseket, de ezt nyilván az illetékeseknek kellene kitalálniuk, tudniuk.
Mi azt szeretnénk látni, hogy a szexuális erőszakról folyó viták végre ne arról szóljanak, hogy ki volt és ki nem volt hibás. Ítéljük el végre vita nélkül az erőszakot és az erőszaktevőt, ne bagatellizáljuk az ilyen cselekedeteket, és álljunk ki az áldozat mellett! Végre arról szóljanak a viták, hogy milyen módon lehetne megakadályozni azt, hogy az ilyen esetek a továbbiakban is előfordulhassanak! Valódi lépéseket várunk a kormánytól és a szakmai szervezetektől is. Köszönöm a figyelmet. (Taps az LMP, a Jobbik és az MSZP soraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem