DR. RÉTVÁRI BENCE,

Teljes szövegű keresés

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Az idei tavaszi szünet volt az első olyan tavaszi szünet Magyarországon, amikor a szociális étkeztetés rendszerében azok a gyerekek, akik rászorulók, kaphattak az államtól legalább naponta egyszer ingyenétkezést, az állam biztosította a forrásokat, és az önkormányzatok szervezték meg ezt az étkezést. 2245 település jelentkezett be, és 142 ezer gyermeket jeleztek, akiknek majd a szünetben kívánnak enni adni. Nyilván itt az elszámolások után lesz meg a pontos szám. Azt kell mondjuk, hogy több településre jutott el ezáltal a tavaszi szünetben a szünidei étkezés, mint a nyári, hiszen akkor 1482 település igényelt ilyet.
Ugyanakkor az idei volt, pontosabban az idei tanév… - mert az előző esztendőben volt az első olyan nyári időszak, nyári szüneti időszak, amikor minden önkormányzat, amely támogatást kért gyermekek szünidei étkeztetéséhez, kapott. Egyetlenegy önkormányzat sem volt, amelynek azt kellett volna mondania a költségvetésnek, hogy kimerültek a források és már nem jut. Minden településnek, amely azt mondta, hogy van nála olyan gyerek, aki rászorult, jutott a központi költségvetésből, és neki nem kellett senkinél sem összeget csökkenteni vagy elutasítani.
Történt ez azért, mert olyan mértékű növekedés volt a szünidei étkezés forrásaiban is, amire nem nagyon volt példa. Már 2014-re is az a 3 milliárdos összeg jóval magasabb volt, legalább 20 százalékkal magasabb, mint a korábbi időszakban. Amikor kiterjesztettük a másik három - tavaszi, téli és őszi - szü-netre is az étkeztetést, megemeltük 4,5 milliárd forintra, majd erre is egy további 800 milliós emelést tettünk rá azért, hogy a napi kvóták, a napi összegek, amelyekből gazdálkodhatnak a konyhák, az önkormányzatok, amiből ki kell hozni a gyermekeknek a napi, adott esetben többszöri étkezését, ez egy magasabb összeg legyen. Éppen ezért raktunk még rá 800 millió forintos összeget.
Ezzel elmondhatjuk, hogy Magyarországon a gyermekek számára, akik 3 év fölöttiek - tehát óvodások, iskolások -, éhezés nem lehet, hiszen az állam minden rászorulónak gondoskodik az étkeztetéséről. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem