LÁZÁR JÁNOS,

Teljes szövegű keresés

LÁZÁR JÁNOS,
LÁZÁR JÁNOS, a Miniszterelnökséget vezető miniszter: Köszönöm szépen. Igen tisztelt elnök Úr! Kedves Képviselőtársam! Köszönöm szépen az ismételt kérdését, bár valószínű, hogy azok a demokratikus legitimációk, amelyek megerősítették a paksi beruházás megvalósítását, önt sem most, sem a közeljövőben nem győzik meg, ezért valószínűleg parttalan a vitánk, illetve az ön interpellációira adott válaszaim nem elégítik ki kíváncsiságát.
(15.10)
Először is, mint ismeretes, két törvényt is hozott a magyar Országgyűlés még 2014 tavasza előtt annak érdekében, hogy mind a beruházás, mind pedig a szükséges fedezet rendelkezésre álljon. Ezt a törvényhozás többsége a demokratikus legitimáció letéteményeseként támogatta.
Önök azt mondták a 2014-es választási kampányban, hogy aki nem támogatja a Paksi Atomerőmű fennmaradását és bővítését, szavazzon önökre. Ennek az eredménynek a függvényében, amit elértek, magas a Paksi Atomerőmű társadalmi támogatottsága a 2014-es választási szavazati eredmény alapján. Tehát 2014-ben önök a választás fő témájává akarták tenni a Paksi Atomerőmű ügyét, csak erre senki nem volt kíváncsi azért, mert önöknek nincs politikájuk arra nézve, hogy ha nem a Paksi Atomerőmű, akkor mi.
Szeretném tájékoztatni az Országgyűlést arról, hogy ma Magyarország a napi áramfogyasztását 30 százalékban fedezi a Paksi Atomerőműből, 30 százalékban fedezi importból, 11 százalékban fedezi földgázból, és 7 százalékban fedezi megújuló energiaforrásokból, 14 százalékban pedig szénből. Kíváncsiak vagyunk arra mi, kormánypárti képviselők, hogy önöknek mi az elképzelésük, hogy ezt hogyan, milyen eszközzel és milyen áron kell megvalósítani.
Egy másik tény, amikor önök a zöldenergiával üldözik a választókat, akik nem akarnak önöknek megállni, az pedig az, hogy Németországban egy háztartás 90 forintot fizet kilowattóránként az áramért, Magyarországon pedig 36 forintot. A különbséget hogyan és milyen módon akarják áthidalni? Fontos kérdés az, hogy minden német választópolgár, minden német háztartás-tulajdonos 20 forinttal támogatja a 90 forinton belül a megújuló energiaforrásokat. Magyarországon ma a piaci áram ára 50 forint kilowattonként, ehhez képest a lakosság 36 forintért kapja.
Kinek van ebben a Házban olyan javaslata, ami ezt az alacsony áramárat garantálni tudja a Paksi Atomerőmű nélkül? Tessék fölállni, tessék elmondani, és mi készek vagyunk a párbeszédre! Önök azon kívül, hogy elmondják hétről hétre, hogy ez nem jó, semmiféle megoldási javaslattal nem éltek, hogy ha nem így, akkor hogyan. Arra kérem a képviselő asszonyt, hogy válaszom elutasítása mellett mondja meg, hogy mi a megoldás a lakosság olcsó árammal való ellátására, ha a Paksi Atomerőmű nem megfelelő.
Az Európai Bizottsággal - tájékoztatom az Országgyűlést - két területen is konstruktív, előrehaladott, meggyőződésem szerint jó irányba haladó, a megoldás érdekében zajló tárgyalások vannak. Először is szeretném tisztázni önökkel, hogy az Európai Bizottság 2020 utáni illetékes és érvényes agendája azt mondja, hogy az atomenergiának az összes európai energiafogyasztás 30 százalékában kell jelen lennie. Ez azt jelenti, hogy a mai kapacitásokat fönn kell tartani. Tehát az Európai Bizottság támogatja a magyarországi atomenergetikai beruházást, ezért járult hozzá a műszaki notifikációhoz.
Másrészt arra vonatkozó garanciákat adtunk az orosz-magyar megállapodással, hogy az európai beszerzési szabályokat tiszteletben fogjuk tartani és betartjuk. Harmadrészről ennek a projektnek december óta az anyagi fenntarthatóságát, azt, hogy ez az országnak megéri még 12 milliárd eurós hitel árán is, a világ egyik legerősebb, legtapasztaltabb és legjobb pénzügyi tanácsadó testülete és tanácsadó cégcsoportja bizonyította be a nyilvánosság előtt is hozzáférhető formában.
Mit szeretne még, képviselő asszony? Olcsó Magyarországon az áram, mi olcsó áramot szeretnénk olcsó hitelből, és miután a hitel visszatörleszthető soronkívül, ezért függőséget nem okoz. Várjuk az önök javaslatát, mert így ön nem tudja megcáfolni az általam mondott tényeket, és nincs semmilyen javaslata. Tipikus ellenzéki magatartás. Sok sikert! (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem