DR. RÉTVÁRI BENCE,

Teljes szövegű keresés

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Ház! Egyetlenegy fontos tényt nem mondott a felszólalásában, hogy az OECD 2013-as adatokból dolgozott akkor, amikor ezt a jelentését megfogalmazta, és ez az az év, amikor Magyarországon elindult a pedagógus-életpálya, éppen ezért 2012-ről 2013-ra 32 milliárd forinttal költöttünk már többet az oktatásra, mint az azt megelőző évben; a következő évben, a nagy bevezetés évében, amikor már teljes évre járt a megemelt fizetés, és a nagymértékű emelés, akkor 120 milliárd forinttal költöttünk többet 2014-ben, mint az azt megelőző évben; és folytathatnám, hogy hogyan, 34, 38 milliárd forintokkal növeltük évről évre az oktatási bérekre fordítható keretet, és a következő évben is ez tovább fog emelkedni. Sőt, ha a teljes oktatásra fordított összeget nézzük, akkor 104 milliárd forinttal költünk jövőre többet az oktatásra, mint korábban.
Valóban volt az oktatásnak egy lejtmenete, amikor akár elvették a szocialisták a 13. havi fizetést - ez több mint 78 milliárd forintos forráskivonást jelentett az oktatásügyből -, de volt olyan pár esztendő, két esztendő, az utolsó két szocialista kormányzás, amikor 17 százalékkal csökkent GDP-arányosan az oktatás finanszírozása, és ezután 2013-tól kezdhetett el felfelé kúszni újra, hiszen a magyar gazdaság most már megtermelte azt a többletforrást, amiből elsőként az oktatásba tudtunk pénzeket tenni.
Az első terület, ahol életpályát indítottunk, az első terület, ahol nagyon jelentős többletforrást vállalt a költségvetés azért, hogy azon a pályán valóban életpálya tudjon elindulni és érdemi, legalább 50 százalékos emelés legyen átlagosan az ágazatban dolgozók számára, az pont az oktatásügy volt, mert mi is azt mondtuk, hogy elsőként ezzel kell foglalkozni. Még hogy más OECD-megállapítást is idehozzak, pontosan azért, hogy elegen jelentkezzenek, hogy legyen pedagógus-utánpótlás, hogy ne legyen szaktanárhiány, ezért indítottuk a Klebelsberg-ösztöndíjat is, hogy azzal is minél többeket tudjunk ösztönözni a pedagóguspályán való elhelyezkedésre. Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem