TELEKI LÁSZLÓ

Teljes szövegű keresés

TELEKI LÁSZLÓ
TELEKI LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Azért is teszem fel ezt a kérdést, mert az elmúlt hetekben az Európa Tanács egy szakbizottsága egy jelentést készített. Ennek a jelentésnek ez volt a megalapozott véleménye, amelyet a címben is megjelentettünk. Azért érdekes ez, mert mi is egyetértünk ezzel a kifejezéssel, hogy rendszerszerűvé vált a romák diszkriminációja, mert nagyon sok esetben elhangzott az, hogy az oktatásban, a lakhatásban, az egészségügyben tetten érhető az, amiről beszélünk, ennek ellenére nem történik semmi.
Ma, amikor a szegénység elleni harc világnapján beszélünk erről, akkor államtitkár urat arról kérdezném meg, hogy mit kívánnak tenni azzal a 110 ezer romával, cigány emberrel, akik a cigánytelepeken élnek, és közel 600-650 cigánytelepen élnek ezek az emberek, és ma is nemcsak a kirekesztettség az elsődleges, hanem az egészségügyi állapotuk, a foglalkoztatási helyzetük vagy éppen az oktatási helyzetük teljes mértékben kilátástalan. Ezen az alapon, azt gondolom, őszintén kellene beszélni arról, hogy a 110 ezer emberrel képesek-e valamit tenni, vagy az út szélén hagyják őket, és nem kíváncsiak arra, hogy mi lesz velük, csak az, amit egyébként a különböző statisztikák is mondanak, hogy 10-12 évvel előbb halnak meg, mint a nem romák Magyarországon, és megvárják ezt az időszakot.
Tehát én azt gondolom, nagyon fontos lenne ebben a kérdésben önöknek most már át vagy bét mondani, mert nem lehet azt megtenni, amit megtettek az elmúlt időszakban, hogy különböző statisztikák mögé bújva megpróbálják ezt a dolgot kozmetikázni. Mondják meg őszintén, hogy a cigánytelepek felszámolásáért akarnak-e valamit tenni! Mondják meg őszintén, hogy az egészségügyi helyzetükkel kívánnak-e valamit tenni! Mondják meg őszintén, hogy a közfoglalkoztatáson kívül szeretnének-e mást is tenni a roma vállalkozók érdekében! Most nem gyűjtőfogalomként mondom, a szegénység tekintetében ugyanez a helyzet, mert szegény ember és szegény ember között nem szabad különbséget tenni, viszont akikről én beszélek, azok kint vannak a cigánytelepeken olyan helyzetben, amelyet ma már a harmadik világban sem lehet elképzelni. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem