LÁZÁR JÁNOS,

Teljes szövegű keresés

LÁZÁR JÁNOS,
LÁZÁR JÁNOS, a Miniszterelnökséget vezető miniszter: Köszönöm szépen. Tisztelt Képviselő Asszony! A megjegyzésem, amit a kormányinfón tettem, a 2000-2010 közötti tíz esztendőre vonatkozott. Természetesen értékelem azt, amit a Jobbik képviselője hozzátartozóik vonatkozásában tett.
Itt megjegyzem, hogy a vagyonnyilatkozat megítélését illetően azért alakulhatott ki és maradhatott fenn véleménykülönbség közöttünk, mert mielőtt a Fidesz elnöksége azzal kapcsolatos döntését meghozta, hogy beterjeszt törvényjavaslatot vagy sem, nem titok, hiszen ezt több képviselőtársunkkal is megosztottuk, hogy nagyon alapos nemzetközi vizsgálatot folytattunk le - az anyagot szívesen rendelkezésére bocsátom -, hogy mi a nemzetközi gyakorlat.
(Móring József Attila elfoglalja helyét
a jegyzői székben.)
Azt tudom önnek jelenteni: a magyar vagyonnyilatkozati gyakorlat a legszigorúbbak közé tartozik Európában, az Amerikai Egyesült Államok vagyonnyilatkozati gyakorlatát is ideveszem. (Dr. Staudt Gábor: Milyen a többi?) Ez tehát azt jelenti konkrétan, hogy a vagyonnyilatkozatra kötelezettek köre, hogy kinek kell vagyonnyilatkozatot tenni: kevés olyan ország van, ahol ennyi mindenkinek kell. Nagyon kevés olyan ország van, képviselő asszony, ahol a hozzátartozóknak egyáltalán vagyonnyilatkozatot kell tenni. Olyan, hogy a vagyonnyilatkozatot a hozzátartozónak meg nyilvánosságra kellene hoznia, olyan ország nincsen.
Szeretném önnek figyelmébe ajánlani, hogy a legrégibb demokráciákban a képviselők is jóval kevesebb tartalommal bíró vagyonnyilatkozatot tesznek, a hozzátartozók az esetek jelentős részében nem kell hogy vagyonnyilatkozatot tegyenek, és olyan, hogy nyilvánosságra hozzák, nem létezik, tekintettel arra, hogy nyilvánvaló, hogy egy olyan országban, ahol a tőkefelhalmozásnak több évszázados hagyománya van, könnyen előfordulhat - és ebből indul ki a jogalkotó természetesen -, hogy a hozzátartozók vagyonának semmiféle köze nincs adott eseten a házastárs politikai tevékenységéhez vagy vagyonához.
Azt a megjegyzést is megteszem, képviselő asszony, és nem kötekedni akarok, hogy csak parlamenti képviselőként tudom elmondani a véleményemet, hiszen ez az Országgyűlésre tartozó kérdés. Az Országgyűlés szabályozza a parlamenti képviselők vagyonnyilatkozati ügyét, nem a kormány. A kormány még javaslatot sem tett ebben az ügyben. A Fidesz pedig azért nem tett újabb javaslatot, mert a jelenlegi szabályozás Európa egyik legszigorúbb szabályozása. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem