DR. VAS IMRE

Teljes szövegű keresés

DR. VAS IMRE
DR. VAS IMRE (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Elmarasztalta Magyarországot múlt heti ítéletében az Emberi Jogok Európai Bírósága, mert a bírák szerint túl hosszú idő után vizsgálják felül a fogvatartottak ügyét Magyarországon, a magyar törvények értelmében ugyanis a tényleges életfogytig tartó szabadságvesztésre ítéltek esetén leghamarabb 40 év letöltése után van lehetőség a büntetés felülvizsgálatára. A nemzetközi bíróság ezt az időszakot 25 évre csökkentené. A bíróság továbbá kimondta, hogy a magyar szabályozás azért minősül embertelen, megalázó bánásmódnak, mert nem biztosítja az elítélt jogát a reményhez, az ítélet felülvizsgálatához, és ezért sérti az Emberi Jogok Európai Egyezményének 3. cikkében foglalt előírásokat.
A jelenlegi szabályozás értelmében 40 év után kötelezően lefolytatandó a kegyelmi eljárás, amelyet pontosan azért vezettünk be a tavalyi évben, mert 2014-ben a strasbourgi bíróság elmarasztalta Magyarországot a tényleges életfogytiglan miatt. A kegyelmi eljárás nem a végleges szabadulásra, hanem csak a feltételes szabadságra bocsátásra irányul, ami azt jelenti, hogy a feltételes szabadság ideje alatt elkövetett súlyos bűncselekmény esetén azonnal le kell töltenie a büntetés hátralévő részét.
Tisztelt Államtitkár Úr! 2010-ben az Országgyűlés szigorító intézkedéseket vezetett be, többek között szót érdemel a három csapás törvény, amely a felelőtlen és káros büntetőpolitika megszüntetését célozta. Sőt, a szocialisták politikáját az is rendkívül jól példázza, amikor összevonták az igazságügyi és a rendészeti tárcát. Következményeit hiába próbálták kezelni, nem sikerült. Gondoljunk itt a romák ellen elkövetett gyilkosságokra, arról nem is beszélve, hogy a szocialista-liberális büntetőpolitikai vonal felelőseit bezzeg nem siettek felelősségre vonni. Emlékezzenek csak vissza a Fidesz 2006. október 23-ai békés megemlékezésének brutális szétverésére! Az Emberi Jogok Európai Bíróságát lehet, hogy zavarja a következetes büntetőpolitika, így Brüsszelben megszökhetett a párizsi tömeggyilkos merénylőket felbujtó személy, mert emberi jogai miatt éjszaka nem lehetett házkutatást tartani. Nem csoda, hogy módosult a belga jogszabály is.
Mindezek alapján tisztelettel kérdezem államtitkár urat, veszélyben van-e a tényleges életfogytiglan kiszabásának lehetősége. Miért tartja szükségesnek az említett intézmény fenntartását? Várom államtitkár úr megtisztelő válaszát. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem