SZABOLCS ATTILA,

Teljes szövegű keresés

SZABOLCS ATTILA,
SZABOLCS ATTILA, a Költségvetési bizottság előadója, a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársak! Tisztelt Ház! A médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló 2010. évi CLXXXV. törvény 134. § (2) bekezdése alapján a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnak minden év május 31-éig be kell nyújtania az előző évre vonatkozó zárszámadást, amelyet az Országgyűlés önálló törvényben fogad el. A hatóság ennek a feladatának eleget téve megküldte és a Költségvetési bizottság május 30-ai ülésén megtárgyalta és benyújtotta a tisztelt Ház részére. Hangsúlyozom, hogy a bizottsági ülésen a zárszámadást illetően nem alakult ki vita, 10 igennel, 3 nem ellenében fogadta azt el.
Ez a benyújtott zárszámadási törvényjavaslat összesen négy külön költségvetés végrehajtásáról számol be. Tartalmazza a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság beszámolóját, a Médiatanács külön beszámolóját, valamint a Médiatanács kezelésében lévő bevételek és kiadások költségvetését, illetve a Médiaszolgáltatást Támogató és Vagyonkezelő Alap költségvetését. Engedjék meg, hogy csak a főbb számokat emeljem ki.
A hatóság 2015-ös költségvetési bevétele 32,7 milliárd forint volt, ez mintegy 1 százalékos többlet a törvény szerinti eredeti előirányzathoz képest. A kiadások 32 milliárd forintban teljesültek, ami az eredeti előirányzatnak a 98,7 százaléka.
(11.40)
A legjelentősebb bevétel a frekvenciadíjakból származik, 18,1 milliárd forint, amit 2,5 milliárd forinttal követ az azonosítók díja. Továbbá felügyeleti díjból 2 milliárd forintos összeg folyt be.
A Médiatanács működési előirányzata 173,9 millió forintot tett ki, ez az előirányzat tartalmazza a tagok tiszteletdíját, a szakértői kiadások fedezetét és a társszabályozók működési támogatására fordított összegeket. Itt meg kell említeni, hogy a zárszámadás elkészítésekor változtak a törvényi előírások, így például egy kormányrendelet miatt ide kell sorolni az előző évek maradványait és az általános forgalmi adót is.
A Médiatanács kezelésében lévő bevételek és kiadások 2015. évi főösszege 1,43 milliárd forintot tett ki. A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2015. évi költségvetése megközelítette a 80,5 milliárd forintot. Továbbá az MTVA-nak vannak kereskedelmi és vagyongazdálkodási bevételei is, amelyek értéke 5,7 milliárd forintot tett ki. Az előző évi 4,1 milliárdos pénzmaradványokkal együtt pedig az MTVA 2015. évi költségvetésének bevételi és kiadási oldala összesen 91,8 milliárd forintban teljesült.
Tisztelt Ház! Néhány szót szeretnék még szólni az MTVA hiteleiről, ugyanis a 2012-es évben az MTVA megvásárolta a Kunigunda utcai székházat. A székház megvételére, valamint a korábbi években felhalmozott adósságok rendezésére hitelt vett fel az intézmény. A komplex hitelcsomag 36,6 milliárd forint beruházási hitelből, 20 milliárd forint forgóeszközhitelből és 4 milliárd forint folyószámlahitelből állt, továbbá 1 milliárd forint összegű bankgarancia-keretet tartalmazott.
A 2015. év során az MTVA közel 1,6 milliárd forintot törlesztett a beruházási, valamint forgóeszközhitelből. A likviditás kezelésére a folyószámlahitel továbbra is az MTVA rendelkezésére áll 4 milliárd forint összegben.
Tisztelt Ház! Úgy vélem, hogy a beszámolót áttanulmányozva megállapíthatjuk, hogy az NMHH 2015. évi működéséről, vagyoni helyzetéről valós és megbízható képet kaphattunk, és erre a következtetésre jutott a felkért könyvvizsgáló is. Jóllehet törvényi szabályozás nem kötelezi a hatóságot könyvvizsgálatra, de megnyugtató mindannyiunk számára, hogy gazdálkodását könyvvizsgálók is véleményezték.
A fentiekre tekintettel kérem tisztelt képviselőtársaimat, hogy támogassák az indítvány elfogadását.
Köszönöm a szót, elnök úr. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem