DÖMÖTÖR CSABA,

Teljes szövegű keresés

DÖMÖTÖR CSABA,
DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Mivel sok témát érintett, ezért úgy tartom helyénvalónak, hogy válaszoljak. Kérem, fogadja el.
Szeretném sokadjára megerősíteni, hogy a kormány zéró toleranciát hirdetett a korrupcióval szemben. (Zaj, közbeszólások az MSZP padsoraiban.) Ezért szigorúbb már a közbeszerzési törvény, ezért szorította vissza a kormány az áfacsalásokat, ezért alakította át egyébként az uniós pályázati rendszert. (Gőgös Zoltán: És nem kapott érte senki semmit! Győrben a CBA-sok.) Nem mellékesen ma már minden pályázaton induló cégnek fel kell fednie a valós tulajdonosi hátterét. (Dr. Bárándy Gergely: Úgyis tudjuk, hogy a Simicska van mögötte.) Az önök idejében nem volt ez így, mert az önök idejében jellemzően offshore cégeket hoztak helyzetbe. (Gőgös Zoltán közbeszól. - Az elnök csenget.) Arra kérem, ha bármilyen szabálytalanságról tudomása van, akkor törvényi kötelességének megfelelően tegyen bejelentést.
Ami a helikopterre való utalást illeti: Rogán miniszter úr tegnap már minden felmerülő kérdésre válaszolt. (Gőgös Zoltán: Semmire nem válaszolt.) Azt is világossá tette, hogy a helikopter nem az övé (Dr. Bárándy Gergely: Senki nem mondta.), és azt is világossá tette, hogy úgy érzi, hogy hibázott. Amióta egyébként közvetlenül segíti a miniszterelnök munkáját, azóta a politikai célú támadások megszaporodtak ellene. Ezen egyébként semmilyen csodálkoznivaló nincs, tekintve, hogy az önök idején a titkosszolgálat vezetője egy alvilági vezérrel találkozott annak érdekében, hogy fideszes politikusokra gyűjtsön lejárató anyagokat. (Gőgös Zoltán: Aki Rogánnak adott pénzt. - Dr. Bárándy Gergely: Ugyanaz, aki Kubatovval levelez.) Azon a listán Rogán Antal már akkor is szerepelt, így hát azon, ami most történt, semmi csodálkoznivaló nincs.
Sajnálom egyébként, hogy miközben önök rendre a magánélet védelmére hivatkoznak, ugyanezt megtagadják, hogyha kormányzati politikusokról van szó.
Még egyszer a Népszabadság kérdéséről: a rendelkezésre álló információk alapján a Népszabadsággal kapcsolatos döntést a kormány gazdasági döntésnek tekinti, és ha van politikai felelős azért, ami a Népszabadsággal történt, akkor az a Magyar Szocialista Párt, amelyik eladta a Népszabadságban fenntartott részesedését. (Gőgös Zoltán: Megint hazudsz! A nullát érő kisebbségi részt. - Az elnök csenget.) Sajnálom, hogy európai kollégáikat minderről nem tájékoztatták.
Tegnap az ön frakcióvezetője arról beszélt itt a Házban, hogy az MSZP egy korrupcióellenes munkacsoportot hoz létre. Ez derék dolog és kiváló kezdeményezés. Azt gondolom, hogy mindenki támogatja ezt. Miért mondom ezt? Azért, mert korábban az ön párttársa, Mesterházy Attila azt mondta, hogy a korrupciós ügyek hatalmas gondot jelentenek az MSZP számára. Vagy gondoljunk csak Gyurcsány Ferencre, aki úgy fogalmazott, hogy jobb, ha nem tudjuk, hogy honnan vándorolt pénz a Magyar Szocialista Pártba, de Európából nem nagyon.
Nem tudom, hogy tehetünk-e javaslatot arra, hogy a Magyar Szocialista Párt ebben a munkacsoportban mivel foglalkozzon, de ha megengedhetjük magunk-nak, hogy tegyünk javaslatot, akkor azt kérjük, hogy mindenekelőtt az Alstom-ügyet vizsgálják ki.
(9.20)
Itt arról van szó, hogy a brit hatóság gyanúja szerint 600 millió forintnak megfelelő kenőpénz mozdult meg egy metróberuházás kapcsán. (Gőgös Zoltán: És mi a helyzet a Gripennel?) Meg kell vizsgálni, hogy mekkora kár érte az államot, azt, hogy kik hozták meg ezeket a döntéseket, egyáltalán azt, hogy igazak-e a súlyos vádak, és valóban érintett-e egy volt baloldali miniszterelnök.
A Simon-ügy is régóta húzódik már, úgy, mint a rétestészta. Sokszor elmondtuk már, de azért mégiscsak jó lenne megtudni, hogy hogyan kerülhetett több száz millió forint Simon Gábor számlájára. Vagy önök nem tartják azt tisztázandó kérdésnek, hogy hogyan kerülhet több száz millió egy szocialista vezető számlájára? (Gőgös Zoltán: Ez a rendőrség dolga!) Önöknél ez mindennapos? Mindenki joggal várja el, hogy az új bizottság, amit önök felállítanak, arra is választ adjon, hogy hány ilyen sok száz milliós számla lappang a Magyar Szocialista Párt környékén. (Dr. Bárándy Gergely: Beszéltem én ilyenekről? Arra válaszoljon, amit kérdeztem!)
Tisztelt Képviselő Úr! Még nem késő utánajárni ezeknek a kérdéseknek, és azt hiszem, hogy a saját szavazóik is joggal várják el ezt önöktől. Mindannyiunk közös érdeke, hogy a baloldal végre megszabaduljon a múlt korrupciós árnyékaitól (Gőgös Zoltán: De leginkább a Fidesztől!), és zárjanak le végre egy csúnya korszakot. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem